Makaron ryżowy to podstawa kuchni tajskiej, japońskiej czy wietnamskiej. Powstaje na bazie dwóch składników: mąki ryżowej i wody. To czyni go produktem alternatywnym do makaronów, które powstają na bazie mąki pszennej i zawierają gluten. Jaki kształt ma najczęściej makaron ryżowy? Zdecydowanie wyróżnia się cienkimi i długimi wstążkami, chociaż można spotkać też go w postaci grubszych i bardziej płaskich wstążek.
Makaron ryżowy jest bardzo delikatny, wręcz neutralny w smaku, dlatego doskonale sprawdza się jako baza do sosów czy dodatek do zup. Zapraszam na kulinarne inspiracje jako wykorzystać makaron ryżowy w swojej kuchni nie tylko dań z kuchni wschodniej.
Zanim jednak przejdziemy do inspiracji warto zacząć od początku, czyli czasu gotowania makaronu ryżowego. Tutaj dużo zależy od tego jakiej grubości makaron ryżowy kupimy. Jeśli będą to cienkie nitki to możemy zrezygnować z gotowania (chyba, że producent na opakowaniu zaleci inaczej). Wtedy najczęściej wystarczy zalać odpowiednią ilość wrzątkiem i odstawić na 3-4 minut. Chociaż nitki tego makaronu bywają naprawdę długie - nigdy ich nie łam przed włożeniem do garnka. Po prostu wybierz wysoki garnek, aby makaron miał odpowiednio dużo miejsca.
Zbyt długie trzymanie makaronu w wodzie lub jego gotowanie (przy grubszych wstążkach) spowodowuje, że makaron ryżowy straci swoją pożądaną sypkość.
Po odcedzeniu makaronu z wrzątku postępuj podobnie jak w przypadku makaronu pszennego - odcedź i przepłucz zimną wodą, aby zapobiec sklejaniu się.
Wodę, w której gotujemy makaron ryżowy należy delikatnie posolić.
Chociaż makaron ryżowy kojarzy się z potrawami kuchni wschodniej, z powodzeniem można go wykorzystać też w tradycyjnych, polskich daniach. Świetnie współgra z warzywami, mięsem, różnego rodzaju sosami i owocami morza. Z powodzeniem sprawdzi się też do zup czy sałatek. Oto kilka smacznych i prostych propozycji jak wykorzystać makaron ryżowy:
Makaron ryżowy z warzywami - jedna z popularniejszych form jego zastosowania. Tutaj wybór warzyw może być dowolny – papryka, cebula, marchew czy groszek konserwowy to tylko propozycja. Z powodzeniem możesz dodać też swoje inne, ulubione warzywa, a całość połączyć sosem sojowym. To danie jest niezwykle szybkie i proste. Idealne dla wegetarian.
Makaron ryżowy z kurczakiem - kawałki kurczaka, warzyw i makaron podany z popularnym sosem, z wyczuwalną nutą bazylii i trawy cytrynowej.
Sałatka z makaronem ryżowym - kolorowa i szybka do przygotowania, a do tego bardzo pożywna.
Makaron ryżowy można przygotować na wiele różnych sposób. Tutaj wszystko zależy od Waszych upodobań. W kuchniach azjatyckich podaje się też makaron ryżowy smażony. Na początku makaron się namacza, a następnie smaży na patelni z olejem, sosem sojowym i innymi składnikami - mięsem, warzywami czy owocami morza.
W wielu przepisach makaron ryżowy znajdziecie w wersji zapiekanej. Taki sposób podania popularny jest w kuchniach europejskich. Wówczas podaje się go z sosem beszamelowym, serowym lub innym dowolnym – w zależności od Waszych smaków.
Nieco bardziej wymagającą, ale również ciekawą formą podania makaronu ryżowego jest jego faszerowanie. Tak przygotowany makaron ryżowy podaje się jako przystawkę lub przekąskę. Czym faszerować makaron ryżowy? Mięsem mielonym, warzywami, serem lub owocami morza.
To tylko część propozycji kulinarnych na wykorzystanie makaronu ryżowego. Jest to produkt na tyle uniwersalny, z szerokim wachlarzem zastosowania, że warto mieć go w swojej kuchni. Urozmaici Wasze codzienne menu, a do tego jest smaczny, zdrowy i łatwy do przygotowania. Czy trzeba pisać więcej, aby przekonać Cię do jego wypróbowania?
W serwisie Doradca Smaku znajdziesz wiele ciekawych przepisów, z użyciem makarony ryżowego, do których zapraszam już teraz. Smacznego.
DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.: