Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - Dipy

Przepisy z kategorii Dipy: 4
Sortuj:

W tej kategorii dowiesz się wszystkiego o dipach. Poznasz co to są dipy, a także jak zrobić dip oraz do czego podać dip. Znajdziesz tu również najlepsze przepisy na dipy opracowane przez użytkowników serwisu kulinarnego DoradcaSmaku.pl  

Dip - co to jest i czym różni się od sosu?  

Dip to przepyszny dodatek, najczęściej w postaci gęstego sosu lub pasty, który znakomicie komponuje się z daniami głównymi, czy przekąskami. Chociaż terminy dip i sos są często używane zamiennie, istnieje subtelna różnica między nimi. Jest nią konsystencja. W porównaniu do klasycznego sosu, dip jest znacznie gęstszy i bardziej lepki, przez co mocniej przywierający do jedzenia. Klasyczny sos ma znacznie bardziej płynną strukturę. To właśnie gęstość powoduje, że sosem zwykle polewamy danie. Dipy podawane są oddzielnie, najczęściej w miseczkach, w których zanurzamy kawałki jedzenia - np. frytki, nachosy, krakersy, kiełbaski, czy pokrojoną w kawałki surową marchewkę.   

Dlaczego warto zrobić dip?  

Dipy to wspaniały dodatek w kuchni, który potrafi nadać nowego smaku różnorodnym potrawom.  

Oto kilka powodów do czego dip się przydaje i dlaczego warto mieć go na swoim stole? 

  1. Wielofunkcyjność - dipy doskonale sprawdzą się do różnorodnych dań i potraw mięsnych i warzywnych.  

  1. Różnorodność smaków - przygotowane dipy mogą mieć łagodny, pikantny, słodki czy kwaśny smak, wszystko w zależności od naszych gustów i preferencji. 

  1. Łatwość i szybkość przygotowania – przygotowanie wielu dipów zwykle wymaga połączenia tylko kilku składników. W mgnieniu oka są gotowe do podania na stół. To idealne rozwiązanie na spontaniczne okazje, takie jak np. wizyta niezapowiedzianych gości.  

Popularne składniki dipów 

Składniki różnią się w zależności od przepisu oraz do czego dip jest przyrządzany. W zależności od potrawy, dipy mogą zawierać świeże warzywa takie jak np. pomidory, paprykę, ogórek, cebulę, czosnek, a także dodatki np. jogurt grecki lub naturalny, żółty ser, majonez, awokado czy ciecierzycę. Podczas przygotowywania dipów nie można zapomnieć także o przyprawach takich jak klasyczne sól, pieprz oraz papryka słodka, ostra lub wędzona, chili, a także czosnek suszony lub niedźwiedzi.  

Jak zrobić dip? 

Przygotowanie dipu jest zwykle bardzo proste i ogranicza się raptem do kilku kroków. Wystarczy przygotować wszystkie podane w przepisie na dip składniki, umieścić w miseczce i dobrze wymieszać, by jak najlepiej połączyć je ze sobą. Następnie dip odstawiany jest na pewien czas (najlepiej kilka godzin) do lodówki, aby go schłodzić oraz by smaki odpowiednio się połączyły.  

Jakie są rodzaje dipów? 

Poznaj najpopularniejsze na świecie warianty dipów. 

Salsa – znany i lubiany specjał kuchni meksykańskiej: zimny, często pikantny dip pomidorowy z dodatkiem papryki i cebuli oraz aromatycznych przypraw. 

Hummus – aromatyczna pasta z ciecierzycy z tahini, bardzo popularna w krajach Bliskiego Wschodu i Północnej Afryki.  

Tzatziki – przepyszny grecki dip składający się z gęstego jogurtu, czosnku i poszatkowanego świeżego ogórka.  

Guacamole – meksykański dip na bazie awokado i soku z limonki, w którym może znaleźć się również pomidor i cebula. Rewelacyjnie smakuje z nachosami. 

Najlepsze przepisy na dipy 

W serwisie DoradcaSmaku.pl znajdziesz różnorodne, sprawdzone przepisy na dip, które w prosty sposób pokażą Ci jak zrobić dip do obiadu, na przyjęcie lub inną okazję.  

Szczególnie polecam Twojej uwadze: 

Który z dipów najchętniej przygotujesz?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak