Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Przepisy - Ciasta czekoladowe

Przepisy z kategorii Ciasta czekoladowe: 10
Sortuj:

Czekolada to wyjątkowy przysmak, który od wieków zachwyca nas niezrównanym smakiem i aromatem. Jej unikalny skład sprawia, że po zjedzeniu jednej lub kilku kostek czekolady dostajemy zastrzyku energii, mamy lepsze samopoczucie i czujemy się bardziej szczęśliwi. Czekolada jest również głównym bohaterem wielu pysznych przepisów, szczególnie deserów takich jak np. ciasta czekoladowe. Zastosowanie czekolady nada wypiekowi nie tylko niepowtarzalnego smaku, ale też sprawi, że ciasto będzie bardziej wilgotne i puszyste.  

Jak zrobić ciasto czekoladowe? Uniwersalne porady 

Przygotowanie ciasta czekoladowego może wydawać się skomplikowane, ale wystarczy zastosować się do kilku uniwersalnych wskazówek, aby osiągnąć najlepszy efekt wypieku.  

Wybierz najlepsze składniki - wybór odpowiedniej czekolady ma olbrzymi wpływ na efekt końcowy, dlatego używaj wyłącznie najlepszej jakości czekolady gorzkiej lub mlecznej o zawartości kakao nie mniejszej niż 60%. Pozostałe składniki ciasta też powinny być dobrej jakości.  

Dobrze wymieszaj składniki - mąka, kakao, proszek do pieczenia, soda oczyszczona i inne składniki z przepisu na ciasto czekoladowe powinny być ze sobą bardzo dokładnie wymieszane.

Ubij dobrze jajka – jajka i cukier ubijaj mikserem na najwyższych obrotach przez minimum cztery minuty aż słodka masa jajeczna zmieni się w jasny puch. Tę wskazówkę można pominąć w niektórych przypadkach, np. chcesz przygotować ciasto czekoladowe bez jajek. 

Wybierz odpowiednią formę do pieczenia
– aby ciasto czekoladowe pięknie wyrosło używaj odpowiednio dużej formy, np. okrągłej o średnicy minimum 24 cm.
 

Uzbrój się w cierpliwość - po przygotowaniu ciasta czekoladowego piecz je w dobrze nagrzanym piekarniku zgodnie z czasem i temperaturą podaną w przepisie. Podczas pieczenia nie otwieraj drzwiczek piekarnika, aby ciasto nie opadło.  

Polewa czekoladowa – dobierz odpowiednią polewę czekoladową, która będzie lekko przenikać do ciasta i zatrzymywać wewnątrz wilgoć wypieku.  

Uniwersalne porady jak zrobić ciasto czekoladowe zastosuj podczas korzystania ze słodkich przepisów znalezionych w serwisie DoradcaSmaku.pl 

Przepisy na ciasto czekoladowe 

W tej kategorii znajdziesz różnorodne przepisy na ciasta czekoladowe, w których składzie znajdziesz zawierające deserową lub mleczną czekoladę. Mogą także nie zawierać czekolady, zawdzięczając swój smak obecności kakao.  

Szukasz przepisów na szybkie ciasto czekoladowe lub wilgotne ciasto czekoladowe? Dobrze trafiłeś! Znajdziesz tu liczne propozycje takie jak brownie, murzynek, leniwiec, czy suflet. Sposób przygotowania oraz zastosowane dodatki różnią się w zależności od przepisu, lecz każde z ciast czekoladowych ma swoje unikalne właściwości oraz wspaniały smak i aromat, które przyciągną zarówno dzieci jak i dorosłych.  

Poniżej znajdziesz kilka polecanych propozycji przepisów na ciasto czekoladowe: 

Leniwiec (salceson) - ciasto czekoladowe z jabłkami, o charakterystycznym wyglądzie przypominającym popularną wędlinę. Jest bardzo smaczne, a przede wszystkim niezwykle szybkie i banalnie proste do przygotowania (stąd nazwa leniwiec).  

Wilgotne ciasto czekoladowe - mocno czekoladowe ciasto, w którym użyto aż 2 tabliczek czekolady gorzkiej i 1,5 czekolady mlecznej. Została ona wykorzystana zarówno do wilgotnej masy ciasta, jak i słodkiej polewy czekoladowej.   

Suflet czekoladowy – bardzo smaczne i szybkie ciasto czekoladowe, które przygotujesz już w 30 minut! Czas pieczenia dostosujesz, w zależności od tego czy środek ma być bardziej płynny czy dobrze wypieczony.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak