Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocny schab nadziewany serem, marchewką i ogórkiem

3.0
(0)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Tradycyjny schab wielkanocny w nowej wersji - z serem, marchewką i ogórkiem. Sprawdź przepis i przygotuj to mięso na wielkanocny obiad!

Składniki:

Schab:

schab środkowy 1 kg
marchewka 4-6 szt.
ogórki konserwowe Smak 6-8 szt.
ser żółty 200 g
Musztarda delikatesowa Prymat 2 łyżki
Kucharek przyprawa uniwersalna 2 łyżki

Sos cebulowo-pomidorowy z pieczarkami:

masło klarowane 1 łyżka
cebula duża 1 szt.
czosnek 3 ząbki
pieczarki 8 szt.
przecier pomidorowy 1 łyżka
rosół z kury Kucharek 1 kostka
sos pieczeniowy jasny Kucharek 1 opakowanie
śmietanka kremówka 36% 200 ml
koperek 1 pęczek
natka pietruszki 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocny schab nadziewany serem, marchewką i ogórkiem

W okresie Wielkanocy nie może zabraknąć wyjątkowych dań, które będą zachwycać rodzinę i gości. Nasz przepis na wielkanocny schab nadziewany serem, marchewką i ogórkiem to doskonałe połączenie tradycji z nowoczesnym smakiem. Delikatna wieprzowina wypełniona aromatycznym serem, świeżą marchewką i chrupiącym ogórkiem z pewnością zyska uznanie przy wielkanocnym stole.

Jak przygotować wielkanocną pieczeń?

1

Oczyszczony i osuszony schab układamy na desce i ostrym długim nożem nakłuwamy środek mięsa, tworząc kieszeń do nadziewania mięsa. Tak przygotowane mięso nacieramy w środku i na zewnątrz musztardą i przyprawą uniwersalną. Następnie mięso nadziewamy marchewką, ogórkami i serem pokrojonymi w słupki.

2

Nadziany schab obsmażamy z każdej strony na złoty kolor, układamy w pojemniku żaroodpornym, przykrywamy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180°C przez godzinę.

3

W rondlu na maśle klarowanym smażymy pokrojone: cebulę, pieczarki i czosnek. Po kilku minutach dodajemy przecier pomidorowy, pokruszoną kostkę rosołową, a następnie wlewamy rozpuszczony sos jasny i całość mieszamy. Po pięciu minutach gotowania wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy koperek, mieszamy  i gotujemy kolejne pięć minut. 

4

Upieczony schab kroimy w plastry około 1 cm, podajemy na sosie dekorując natką pietruszki. Mięso doskonale smakuje z kremowym puree ziemniaczanym.

Gotowy wielkanocny schab nadziewany serem, marchewką i ogórkiem to nie tylko wyjątkowa uczta dla podniebienia, ale także doskonały sposób na urozmaicenie tradycyjnego świątecznego menu. Jego soczystość i aromat zachwycą wszystkich domowników i gości podczas świątecznego świętowania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak