Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocny schab nadziewany serem, marchewką i ogórkiem
W okresie Wielkanocy nie może zabraknąć wyjątkowych dań, które będą zachwycać rodzinę i gości. Nasz przepis na wielkanocny schab nadziewany serem, marchewką i ogórkiem to doskonałe połączenie tradycji z nowoczesnym smakiem. Delikatna wieprzowina wypełniona aromatycznym serem, świeżą marchewką i chrupiącym ogórkiem z pewnością zyska uznanie przy wielkanocnym stole.
Jak przygotować wielkanocną pieczeń?
Oczyszczony i osuszony schab układamy na desce i ostrym długim nożem nakłuwamy środek mięsa, tworząc kieszeń do nadziewania mięsa. Tak przygotowane mięso nacieramy w środku i na zewnątrz musztardą i przyprawą uniwersalną. Następnie mięso nadziewamy marchewką, ogórkami i serem pokrojonymi w słupki.
Nadziany schab obsmażamy z każdej strony na złoty kolor, układamy w pojemniku żaroodpornym, przykrywamy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180°C przez godzinę.
W rondlu na maśle klarowanym smażymy pokrojone: cebulę, pieczarki i czosnek. Po kilku minutach dodajemy przecier pomidorowy, pokruszoną kostkę rosołową, a następnie wlewamy rozpuszczony sos jasny i całość mieszamy. Po pięciu minutach gotowania wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy koperek, mieszamy i gotujemy kolejne pięć minut.
Upieczony schab kroimy w plastry około 1 cm, podajemy na sosie dekorując natką pietruszki. Mięso doskonale smakuje z kremowym puree ziemniaczanym.