Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - Przetwory z grzybów

Przepisy z kategorii Przetwory z grzybów: 13
Sortuj:

Przetwory z grzybów

Jesień to idealny czas na przygotowywanie przetworów z grzybów, tak by zimą, wiosną i latem, cieszyć się aromatyczną przekąską, dodatkiem do przyrządzanych sosów, zup i dań głównych. Nie bez powodu grzybiarze wstają skoro świt i w lasach wyszukują najzacniejszych okazów, z których następnie przyrządzają dania, przetwory, a również suszą, by dopiero za jakiś czas wzbogacić nimi potrawy. Przetwory z grzybów stanowią popularny dodatek do wielu dań, szczególnie w krajach, w których grzybowe potrawy wpisują się w tradycyjną kuchnię danego regionu czy kraju.  W kuchni polskiej trudno wyobrazić sobie gołąbki bez sosu grzybowego czy sam sos grzybowy, który jest uniwersalnym dodatkiem do babki ziemniaczanej, mięs, makaronów i wielu innych. 

Z jakich grzybów zrobić przetwory? 

Do przygotowania przetworów z grzybów możecie wykorzystać różne ich rodzaje. Świetnie sprawdzą się rydze, kurki czy borowiki, a najlepszym doborem powinien być ich niewielki rozmiar. Ta metoda konserwacji (jaką jest marynowanie) grzybów pozwala zachować ich smak na dłużej, a słoiczek z zamkniętymi w środku skarbami lasu, warto mieć zawsze w swojej spiżarce. Jeśli na grzyby wybierasz się po raz pierwszy, pamiętaj by zabrać ze sobą doświadczonego grzybiarza, który pomoże Ci zweryfikować czy zebrane okazy są jadalne!  

Przygotowywanie przetworów z grzybów to praca wymagająca cierpliwości już na etapie samego ich zbierania, po późniejsze oczyszczanie. Dla ułatwienia, tuż po znalezieniu grzyba i wykręceniu ich z podłoża czy też odcięcia nożykiem, warto z grubsza oczyścić z leśnego brudu: liści i piasku. Przy przygotowywaniu przetworów z grzybów, równie ważne jest szybkie działanie, tak by były jak najświeższe.  

Do marynowania grzybów, czyli przygotowywanie z nich przetworów, najlepiej sprawdzą się niewielkie okazy, które można podjadać prosto ze słoiczka.  

Okazem grzybów, który możecie zamarynować niemalże o każdej porze roku są pieczarki. Do przygotowania z nich przetworów warto wybierać te niewielkie rozmiarowo, które później idealnie sprawdzą się jako samodzielna przekąska czy dodatek do sałatek. Sięgnijcie po przepis na pieczarki w occie czy pieczarki marynowane.

Jak marynować grzyby? 

Przed włożeniem grzybów do słoików i dodaniem zalewy, warto obgotować je przez ok. 10-20 minut (w zależności od rodzaju grzybów). Po tym procesie warto odsączyć z nich nadmiar wody, układając na papierowym ręczniku, a następnie przekładać do słoiczków i dodawać zalewę. Zalewę przygotowuje się najczęściej na bazie przegotowanej wody z dodatkiem octu oraz wybranych dodatków np. Miodu oraz przypraw, które nadają wspaniałego smaku przetworom z grzybów.  

Na kilogram grzybów przewiduje się 0,6 litra zalewy.  

Do przepisów na przetwory z grzybów, które cieszą się ogromną popularnością wśród użytkowników serwisu Doradca Smaku, wyróżnić można ten na Marynowane rydze, marynowane borowiki, marynowane prawdziwki z dodatkiem cebulki lub dodatkiem miodu w marynacie. Dla fanów maślaków wybrałem najlepsze przepisy na maślaki w zalewie octowej, a wielbiciele kurek z pewnością zachwycą się przepisem na kurki marynowane.  

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak