Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocna pieczeń z indyka z warzywami
Indyk pieczony to danie, które świetnie sprawdzi na wielkanocny obiad w gronie rodziny. Nic nie stoi na przeszkodzie, by po przepis na pieczoną pierś z indyka sięgnąć nie tylko od święta, a np. na codzienny obiad. Najważniejsza w całym przepisie jest marynata, która sprawi że mięso będzie aromatyczne, pełne smaku, ale przede wszystkim soczyste.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Z oleju, sosu sojowego, 2 ząbków przyciśniętego czosnku, soku z cytryny, soli, pieprzu i ziół prowansalskich sporządzić marynatę. Indyka ułożyć w naczyniu, obłożyć resztą czosnku i zalać marynatą. Wstawić do lodówki na minimum 6 godzin.
2. Wyjąć z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Do naczynia dodać pokrojone ziemniaki i marchewki.
3. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec przez 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec przez 1 godzinę .
4. Plastry pieczonego indyka podawać z odrobiną chrzanu tartego i żurawiną klasyczną Smak.