
Śniadanie wielkanocne to wielkie wydarzenie podczas obchodzenia Świąt Wielkiej Nocy. Czy wiesz, co powinno znaleźć się na stole? Jakie potrawy na śniadanie wielkanocne? Pomagamy w przygotowaniach!
O ile Święta Bożego Narodzenia bez wątpienia najbardziej kojarzą się z wigilijną kolacją, to Wielkanoc jawi się przede wszystkim pysznym, rodzinnym śniadaniem. To wydarzenie może obfitować w przepyszne potrawy i przekąski, które uraczą wszystkich gości. Często jednak przed świętami pada pytanie: co na śniadanie wielkanocne? Oto inspirujące przepisy i pomysły, jak przygotować się do przyjęcia gości!
Skąd wzięła się tradycja śniadania wielkanocnego?
Na początek garstka wiedzy! Skąd właściwie wzięło się świętowanie właśnie w formie śniadania? Przygotowania do Wielkanocy obejmują post trwający 40 dni (nie licząc niedziel). Kończy się on w momencie, gdy udajemy się w Wielką Sobotę na święcenie pokarmów - najczęściej nazywamy to święceniem koszyczka. Poświęcone jedzenie jest ważnym elementem wielkanocnego śniadania. Upamiętnia ono pierwszy wspólny posiłek Apostołów z Jezusem po jego zmartwychwstaniu. Dowiedzieli się oni o jego powrocie do żywych właśnie rano. Śniadanie Wielkanocne spożywamy więc w Niedzielę, po zmartwychwstaniu Jezusa.
Co znajdziemy w koszyczkach wielkanocnych?
Wiemy już, że na śniadaniu wielkanocnym spożywamy jedzenie, które znalazło się w koszyczku podczas święcenia. Ale to nie wszystko! Potrawy na śniadanie wielkanocne mogą być najróżniejsze, a wiele zależy od rodzinnych tradycji. Warto jednak sprawdzić także inne propozycje, które mogą być zaskoczeniem dla gości i członków rodziny.
Zacznijmy od tego, co znajduje się w świątecznym koszyczku i potem może znaleźć się na stole podczas śniadania wielkanocnego:
- Chleb
- Jajka
- Sól i pieprz
- Babka wielkanocna
- Baranek (np. Cukrowy)
- Wędlina
- Chrzan
- Opcjonalnie: woda, ser
W różnych regionach, a także zależnie od domu i tradycji, produkty spożywcze w koszyczkach różnią się. Jednak każdy z nich ma swoje symboliczne znaczenie, które warunkuje to, dlaczego powinien zostać poświęcony.
Śniadanie wielkanocne – potrawy
Śniadanie wielkanocne bez wątpienia kojarzy się przede wszystkim z jajkami. Można przygotować je na najróżniejsze sposoby:
Warto podczas śniadania wielkanocnego podać różne produkty spożywcze, które każdy z gości może dowolnie komponować. Jeśli chodzi o wędliny czy chrzan, można bez problemu kupić gotowe, sprawdzone produkty. Jednak niektóre rzeczy możemy przygotować na swój sposób. Na przykład pasztet wielkanocny czy chrzan z jajkiem. Nie możemy też zapomnieć o sałatkach! Królowa polskich świąt to bez wątpienia jarzynowa, ale warto pomyśleć też o już lekko wiosennych sałatkach z jajkiem, rzodkiewką i np. dodatkiem wielkanocnej rzeżuchy.
Oto kilka propozycji:
A tutaj poradnik wideo, jak zrobić wiosenną sałatkę z rzodkiewką i kiełkami.
Co na śniadanie wielkanocne na słodko?
Na stole na śniadaniu wielkanocnym nie może zabraknąć czegoś słodkiego! Najbardziej popularne są wielkanocne babki, które można przygotować w kilku wersjach: jogurtowej, piaskowej czy drożdżowej. Oprócz tego oczywiście mazurek! Może wydawać się, że to skomplikowane w przygotowaniu ciasto, ale wcale tak nie jest. Wystarczy tylko dobry przepis! To, co na śniadanie wielkanocne podamy w swoim domu jest zależne od rodzinnych tradycji, upodobań, ale i możliwości kulinarnych. Niektóre rzeczy możemy kupić gotowe, a niektóre możemy przygotować samodzielnie od podstaw. Miłej zabawy w kuchni i wesołych świąt!