Najlepszy domowy pasztet drobiowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Pyszny pasztet domowy z mięsa drobiowego - delikatny i pachnący. Doprawcie go gałką muszkatołową i świeżo mielonym pieprzem. Najlepszy domowy pasztet drobiowy!

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka z kurczaka

    5 udek
  • wątróbka drobiowa

    400 g
  • marchewka

    2 szt
  • cebula

    2 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • seler

    kawałek
  • por

    1 szt
  • natka pietruszki

    4 gałązki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • ziele angielskie

    6 ziaren
  • kajzerka

    1 szt
  • jajka

    2 szt
  • cebula

    1 szt
  • masło

    1 łyżka
  • czosnek

    2 ząbki
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sól

    do smaku
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    6 ziaren
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Udka z kurczaka oczyścić, dokładnie przepłukać kilka razy w zimnej wodzie. Mięso zalać zimną wodą (około 2-3 litry), zagotować, zebrać szumowiny z powierzchni. Ogień zmniejszyć na minimum i gotować (bez przykrycia!)* tak, aby rosół delikatnie mrugał. Gotować przez około godzinę.

Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Marchewki, pietruszkę, seler obrać ( przekroić 2 lub 3 kawałki). Cebulę obrać tylko z pierwszych, brudnych warstw, ostatnią zostawić. Odciąć końce cebul i opalić nad palnikiem lub na suchej, mocno rozgrzanej patelni, aż zbrązowieją.

Do rosołu dodać wszystkie warzywa, liście laurowe, ziele angielski, pieprz naturalny. Na wierz położyć gałązki natki pietruszki. Gotować przez około 1 i pół godziny na małym ogniu (rosół ma tylko mrugać)- bez przykrywki. Pod koniec gotowania doprawić solą, zdjąć z palnika i zostawić, aż rosół i wszystkie jego składniki wystygną.**

Do miski włożyć czerstwą bułkę i zalać ją rosołem, odstawić na 10 minut. Wątróbki umyć i oczyścić.

Cebulę pokroić w dużą kostkę. Patelnię rozgrzać na małym ogniu, dodać masło, a następnie cebulę i 2 całe ząbki czosnku. Dusić na wolnym ogniu około 5 minut, od czasu do czasu mieszając- nie rumienić. Dodać wątróbkę i dusić razem kolejne 10 minut lub do momentu, aż wątróbka nie będzie surowa. Odstawić do wystygnięcia.

Z rosołu wyjąć mięso i warzywa. Udka, marchewki i kawałek selera odłożyć, resztę wyrzucić. Mięso i skóry z udek przekręcić wraz z odciśniętą bułką, wątróbką, cebulą, czosnkiem oraz z kawałkiem selera i 1 marchewką (wyjętą z rosołu) dwa razy przez maszynkę. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka dodać do mięsa, masę mięsną doprawić gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem. Delikatnie połączyć z białkami i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec w temperaturze 180 stopni 40 do 50 minut. Pasztet zostawić do wystygnięcia, a przestudzony włożyć do lodówki. Po kilku godzinach pasztet jest gotowy do spożycia :)

Smacznego!

* rosół gotujemy bez przykrycia, dzięki temu będzie klarowny

** mięso najlepiej pozostawić na całą noc w rosole, dzięki temu pasztet będzie wilgotny. Na drugi dzień wszystkie składniki rosołu wyjmujemy, a bulion przecedzamy przez sitko dzięki temu mamy gotowy pyszny rosół na obiad, który wystarczy tylko delikatnie doprawić do smaku solą, ewentualnie pieprzem oraz marchewką z rosołu i natką pietruszki. Podawać z makaronem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (30)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 24.03.2017 00:22
Wspaniały pasztecik;)
Grazyna0211 17.07.2016 14:43
smaczny pasztet
Malgorzata549 28.06.2016 11:03
zapewne pyszny
Stenka 08.12.2014 22:10
ja zawsze dodaję jakiś tłuszcz np.podgardle i mięso wołowe, z samych udek nie robiłam nigdu
Granita 06.07.2014 00:36
bardzo ciekawy, przydatny i propagujący zdrowy styl żywienia przepis
gosiag 01.03.2014 15:28
wyglada bardzo apetycznie
plocia 12.02.2014 22:29
Samorodny pasztet najlepszy.
pawlito 31.12.2013 10:46
na pewno był smaczny
ppaulina 08.12.2013 16:37
domowy najlepszy :)
mela25 05.12.2013 20:49
uwielbiam domowy pasztet

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat