Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka wielkanocna z lukrem

5.0
(72)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Przepis na pyszną, delikatną i aromatyczną babkę wielkanocną, który sprawdza się u mnie od lat. Babka jest prosta i błyskawiczna w przygotowaniu - idealna na święta. Gorąco polecam! :)

Składniki:

SKŁADNIKI

mąka pszenna 180 gramów
mąka ziemniaczna 85 gramów
cukier 180 gramów
jajko 4 sztuki
masło 200 gramów
sok z cytryny 1 sztuka
skórka cytrynowa 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Porada

Ostudzoną babkę możemy udekorować lukrem, polewą z białej czekolady lub cukrem pudrem.

Przepis i sposób przygotowania na: Babka wielkanocna z lukrem

KROK 1. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Do miski wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia, 1 łyżkę cukru migdałowego (opcjonalnie) i dokładnie mieszamy.

KROK 2. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera, a następnie dodajemy ostudzone masło, sok wyciśnięty z cytryny oraz otartą skórkę i ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy suche składniki z miski i łączymy wszystko na małych obrotach.

KROK 3. Powstałą masę przelewamy do formy na babkę z kominem o średnicy 22 cm (wcześniej wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą). Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy około 40 - 45 minut (do suchego patyczka). Babkę po upieczeniu wyciągamy z formy i studzimy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak