Wielkanoc: Zupa chrzanowa

Wielkanoc: Zupa chrzanowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczek wędzony

    500 g
  • cebula

    1
  • ząbki czosnku

    3-4
  • marchew

    2
  • pietruszka

    1
  • kawałek selera

  • por (biała część)

  • liście laurowe Prymat

    3 listki
  • ziele angielskie

    3-4 ziarna
  • majeranek Prymat

    2 łyżki
  • kiełbasa biała

    4 surowe
  • chrzan tarty

    130-150 g
  • sól

  • pieprz biały mielony

  • śmietana kwaśna

    4 łyźki
  • jajka

    4
  • żółtko jaja

    1 surowe
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

4 jajka ugotować na twardo, obrać i odłożyć na bok. Wypłukać boczek i pokroić w plastry, przełożyć do garnka, dodać obraną marchewkę, pietruszkę, seler i por oraz liść laurowy, ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek i jedną łyżkę majeranku otartego. Zalać zimną wodą (ok. 2-2 ½ litra). Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut. Cebulę opalić nad palnikiem i dodać do gotującej zupy. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania włożyć białą kiełbasę i parzyć ją przez ok. 15 minut – ważne, żeby kiełbasa się nie gotowała! Po tym czasie wyjąć kiełbasę, a wywar przecedzić. Do przecedzonego wywaru dodać chrzan, doprowadzić do wrzenia i gotować kilka chwil. Śmietanę i żółtko połączyć razem. Dodać kilka łyżek wywaru, wymieszać i przelać do zupy. Ponownie zagotować, doprawić do smaku solą, pozostałym majerankiem i białym pieprzem. Zupę chrzanową podawać z ćwiartkami ugotowanego jajka i plasterkami białej kiełbasy.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ben-ka

14.01.2019 16:08
Bardzo ładnie podana zupa, pewnie by mi smakowała :)

IZABELA29

12.04.2017 16:14
moja ulubiona :)

Kasia7670

07.04.2017 09:48
Chyba też się skusze. Tylko czy faktycznie pól kilo boczku trzeba?

Pani Domu

28.03.2017 21:05
chyba wypróbuje w te święta

Bożena Matuszczyk

22.03.2017 08:30
Pyszna zupka warta wypróbowania.;)

MonikaW

11.03.2017 08:18
pyszna zupa, idealna na Wielkanoc

halina17

11.03.2017 00:07
Smaczna zupa.

Barbara13

10.03.2017 17:37
Ciekawa zupka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat