Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
boczek wędzony
500 gramów -
cebula
1 sztuka -
czosnek
3-4 ząbki -
marchew
2 sztuki -
pietruszka
1 sztuka -
seler
1/5 sztuki -
por (biała część)
1 sztuka -
Liść laurowy suszony Prymat
3 liście -
Ziele angielskie całe Prymat
3-4 ziarna -
Majeranek suszony Prymat
2 łyżki -
kiełbasa biała
4 sztuki -
chrzan tarty
130-150 gramów -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz biały mielony Prymat
-
śmietana kwaśna
4 łyźki -
jajko
4 sztuki -
żółtko jajek
1 sztuka
Przepis i sposób przygotowania Wielkanoc: Zupa chrzanowa
Zupa chrzanowa z jajkiem, boczkiem i białą kiełbasą to tradycyjne danie kuchni polskiej. Polecamy ją na co dzień oraz w okresie Świąt Wielkanocnych.
1. 4 jajka ugotować na twardo, obrać i odłożyć na bok.
2. Wypłukać boczek i pokroić w plastry, przełożyć do garnka, dodać obraną marchewkę, pietruszkę, seler i por oraz liść laurowy, ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek i jedną łyżkę majeranku otartego. Zalać zimną wodą (ok. 2-2 ½ litra). Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut. Cebulę opalić nad palnikiem i dodać do gotującej zupy. Gotować, aż warzywa będą miękkie.
3. Pod koniec gotowania włożyć białą kiełbasę i parzyć ją przez ok. 15 minut – ważne, żeby kiełbasa się nie gotowała! Po tym czasie wyjąć kiełbasę, a wywar przecedzić. Do przecedzonego wywaru dodać chrzan, doprowadzić do wrzenia i gotować kilka chwil.
4. Śmietanę i żółtko połączyć razem. Dodać kilka łyżek wywaru, wymieszać i przelać do zupy. Ponownie zagotować, doprawić do smaku solą, pozostałym majerankiem i białym pieprzem.
Zupę chrzanową podawać z ćwiartkami ugotowanego jajka i plasterkami białej kiełbasy.
Komentarze (8)