Wielkanoc: Zupa chrzanowa

Wielkanoc: Zupa chrzanowa

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Przepis na tradycyjną zupę chrzanową na Wielkanoc, z dodatkiem białej kiełbasy, jajek i wędzonego boczku.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczek wędzony

    500 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    3-4 ząbki
  • marchew

    2 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler

    1/5 sztuki
  • por (biała część)

    1 sztuka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 liście
  • Ziele angielskie całe Prymat

    3-4 ziarna
  • Majeranek suszony Prymat

    2 łyżki
  • kiełbasa biała

    4 sztuki
  • chrzan tarty

    130-150 gramów
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz biały mielony Prymat

  • śmietana kwaśna

    4 łyźki
  • jajko

    4 sztuki
  • żółtko jajek

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Wielkanoc: Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa z jajkiem, boczkiem i białą kiełbasą to tradycyjne danie kuchni polskiej. Polecamy ją na co dzień oraz w okresie Świąt Wielkanocnych. 

1. 4 jajka ugotować na twardo, obrać i odłożyć na bok.

2. Wypłukać boczek i pokroić w plastry, przełożyć do garnka, dodać obraną marchewkę, pietruszkę, seler i por oraz liść laurowy, ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek i jedną łyżkę majeranku otartego. Zalać zimną wodą (ok. 2-2 ½ litra). Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut. Cebulę opalić nad palnikiem i dodać do gotującej zupy. Gotować, aż warzywa będą miękkie.

3. Pod koniec gotowania włożyć białą kiełbasę i parzyć ją przez ok. 15 minut – ważne, żeby kiełbasa się nie gotowała! Po tym czasie wyjąć kiełbasę, a wywar przecedzić. Do przecedzonego wywaru dodać chrzan, doprowadzić do wrzenia i gotować kilka chwil.

4. Śmietanę i żółtko połączyć razem. Dodać kilka łyżek wywaru, wymieszać i przelać do zupy. Ponownie zagotować, doprawić do smaku solą, pozostałym majerankiem i białym pieprzem. 

Zupę chrzanową podawać z ćwiartkami ugotowanego jajka i plasterkami białej kiełbasy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

ben-ka 14.01.2019 16:08
Bardzo ładnie podana zupa, pewnie by mi smakowała :)
IZABELA29 12.04.2017 16:14
moja ulubiona :)
Kasia7670 07.04.2017 09:48
Chyba też się skusze. Tylko czy faktycznie pól kilo boczku trzeba?
Pani Domu 28.03.2017 21:05
chyba wypróbuje w te święta
Bożena Matuszczyk 22.03.2017 08:30
Pyszna zupka warta wypróbowania.;)
MonikaW 11.03.2017 08:18
pyszna zupa, idealna na Wielkanoc
halina17 11.03.2017 00:07
Smaczna zupa.
Barbara13 10.03.2017 17:37
Ciekawa zupka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat