Pierogi z kapustą i grzybami to tradycyjne danie, bez którego nie trudno sobie wyobrazić Wigilię. Sekretem tego dania jest farsz, najlepiej z suszonych grzybów leśnych, ale i pieczarki będą smakować znakomicie!
Aromatyczna, odpowiednio doprawiona kapusta z grochem lub kapusta z grzybami leśnymi to idealny dodatek do smażonego karpia lub innych ryb podawanych podczas wigilijnej kolacji.
Kutia to słodki przysmak ze wschodu, pełen maku, bakalii i suszonych owoców. Zwykle podaje się ją pod koniec kolacji wigilijnej.
Kluski z makiem to kolejna, słodka potrawa wigilijna. To popularny w wielu polskich domach zamiennik kutii lub makowca.
Tradycyjny wigilijny napój, kompot z suszu to kompozycja suszonych owoców takich jak: śliwki, jabłka, gruszki czy morele doprawione aromatycznymi przyprawami: goździkami czy cynamonem.
Na świątecznych stołach często można spotkać dania z kapustą i grzybami, które jemy częściej niż raz w roku m.in. gołąbki, łazanki, paszteciki czy krokiety.
Kategoria, w której znajdziesz sprawdzone receptury na popularne dania wigilijne: pierogi z kapustą i grzybami, kapustę z grochem, czy dania popularne nie tylko od święta, takie jak: łazanki, gołąbki czy krokiety. Słodkim akcentem są kutia i kluski z makiem - dla wielbicieli wschodnich smaków. Nie mogło też zabraknąć tradycyjnego wigilijnego napoju: kompotu z suszonych owoców.
Na Wigilie przygotowujemy najczęściej pierogi z kapustą i grzybami. Najlepsze są te z grzybami leśnymi, ale dla tych, którzy nie mają ich w kuchni, mamy równie pyszne pierogi z kapustą i pieczarkami. Sekretem smaku pierogów wigilijnych jest farsz - odpowiednio pikantny ze szczodrą szczyptą pieprzu czarnego. W niektórych domach, zamiast tradycyjnych pierogów piecze się pierogi z ciasta drożdżowego z nadzieniem kapuściano-grzybowym.
Wigilia to okazja podczas której serwujemy - zgodnie z tradycją - postne dania, Jednym z tradycyjnych dań wigilijnych jest kapusta z grochem. Doprawiamy ją majerankiem, kminkiem i czarnym pieprzem. Istnieje również wersja kapusty z grochem i grzybami, która jest bogatsza i dzięki grzybom leśnym, bardziej aromatyczna.
Kutia to tradycyjna potrawa wigilijna, która pochodzi z Europy wschodniej. Zwyczajowo przyrządzana z pszenicy z dodatkiem bakalii, miodu oraz suszonych owoców. Jej obecność na stole świątecznym ma zapewnić szczęście i dobrostan w nadchodzącym roku.
Słodkie danie wigilijne na świątecznym stole to kluski z makiem i bakaliami. Ta potrawa ma swoich wielbicieli i to dla nich wybraliśmy ulubione przepisy użytkowników serwisu Doradca Smaku. To danie polecamy doprawić cukrem z cynamonem lub cukrem ze skórką cytryny.
Wśród 12 dań przygotowywanych na kolację Wigilijną zawsze powinien się znaleźć tradycyjny świąteczny napój: kompot z suszu, czyli z suszonych owoców. Zwykle są to śliwki, jabłka, gruszki lub morele. Owoce ugotowane z korzennymi przyprawami takimi jak goździki czy cynamon nadają wigilijnemu kompotowi niepowtarzalny smak i aromat.
Tradycyjnych potraw wigilijnych goszczących na polskich stołach jest bardzo wiele, ale część z nich kojarzy się nam nie tylko ze świętami. Popularnymi składnikami wigilijnych potraw są kapusta kiszona oraz grzyby suszone lub pieczarki. Dania takie jak łazanki, gołąbki czy krokiety zawierają te składniki więc chętnie są przyrządzane z tej okazji. Wiele osób twierdzi, że w ten wyjątkowy dzień smakują najlepiej!
DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.: