Zastanawiasz się, do czego wykorzystać gruszki? Przepisy na pyszne zapiekane owoce mogą zainspirować Cię do stworzenia wyjątkowego dania obiadowego na słodko lub wytrawnie. Owoce są bardzo łatwe w obróbce, więc ich przygotowanie nie sprawi Ci trudności. Wśród przepisów na gruszki dostępnych w Doradcy Smaku znajdziesz takie pyszne dania jak racuchy drożdżowe z gruszkami, duszony indyk z gruszkami i imbirem, kaczka nadziewana gruszkami, czy polędwiczka wieprzowa z gruszkami i nalewką z pigwy.
Po zjedzonym obiedzie szukasz deseru, w którym główną rolę odgrywają gruszki? Przepisy na stronie doradcasmaku.pl zainspirują Cię do przygotowania słodkiego dania, które oszołomi Cię smakiem. Wykorzystasz je do ciast, musów owocowych, mas i wielu innych propozycji. Sięgnij po sernik na zimno z musem gruszkowym i brzoskwiniami, tartę z gruszkami lub ucierane ciasto z gruszkami i kawałkami czekolady. Jeśli wolisz deser z gruszek w formie orzeźwiającego napoju, przepis na koktajl mango gruszka sprawdzi się idealnie!
Sałatki z gruszkami to danie uniwersalne, które można zjeść o dowolnej porze jako na śniadanie, lunch, obiad czy podwieczorek. Słodki smak gruszek świetnie komponuje się bardzo różnorodnymi i ciekawymi składnikami sałatek.
W jakich przepisach na sałatki gruszka sprawdza się doskonale? Kilka propozycji znajdziemy poniżej:
Sałatka z gruszkami, rukolą, figami, orzechami włoskimi i dynią
Sałatka z pieczonych buraczków z gruszkami i gorgonzolą
Sałatka z kozim serem i marynowaną gruszką
Sałatka Bolero ze śledziem i gruszką
Gruszki, podobnie jak wiele innych owoców, mają swój sezon przypadający na lato i jesień, a zerwane z drzewa mają krótki czas przydatności do spożycia. Aby móc cieszyć się ich smakiem przez cały rok możemy przygotować gruszki jako przetwory do słoiczków na zimę lub inne pory roku. Z gruszek można zrobić przepyszne dżemy i konfitury, kompot, syrop, a także chutney - pikantny sos z gruszek, znakomity do mięs czy serów. Gruszki można także zamarynować w zalewie octowej, z cukrem i przyprawami. Namoczone w wódce lub spirytusie będą podstawą pysznej nalewki lub likieru z gruszek.
Jeśli pokroimy gruszki na cienki plasterki i ususzymy w piekarniku lub suszarce, uzyskamy świetny dodatek do płatków śniadaniowych, sałatek czy ciast.
Co jeszcze zrobić z gruszek? Polecam pyszne, delikatne placuszki z serkiem mascarpone, które idealnie sprawdzą się na śniadanie, podwieczorek lub deser. Jeśli szukasz przekąski, czy przystawki na przyjęcie lub inną, wyjątkową okazję zaskocz gości lub Twoją drugą połówkę niebanalnym, wykwintnym smakołykiem. Wydrąż gruszki, wypełnij je wytrawnym oraz kremowym serem, dodaj orzechów i rukolę, a na koniec zawiń całość w plasterki długo dojrzewającej szynki parmeńskiej. Niezapomniane doznania smakowe gwarantowane!
DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.: