Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - Bułki

Przepisy z kategorii Bułki: 8
Sortuj:

Szukasz sprawdzonych przepisów na domowe bułki? W serwisie DoradcaSmaku.pl znajdziesz wiele ciekawych inspiracji. Dowiesz się krok po kroku jak przygotować ciasto na bułki, co zrobić, aby po upieczeniu były miękkie wewnątrz i chrupiące na zewnątrz. Bułki pszenne, żytnie, razowe a może maślane? Przepis na które z nich dzisiaj wybierzesz? 

Bułki - różne przepisy 

Przepisów na domowe bułki jest naprawdę wiele. Możesz sięgnąć po przepis na popularne bułki pszenne, które są proste i szybkie do przygotowania. Do ich wykonania potrzebne są składniki, które zazwyczaj mamy w kuchennych zapas jak: mąka pszenna, mleko, cukier, drożdże (suche lub świeże) oraz olej.  Kluczowy jest tutaj sam proces dokładnego wyrobienia ciasta na bułki. Ważne jest też, aby bułki piec w odpowiedniej temperaturze i dostosować do tego czas pieczenia. Optymalnie jest to 17-20 minut w temperaturze 200 stopni.  

Również bułki żytnie są łatwe do przygotowania. Tutaj właściwie zmianie ulega rodzaj wybranej mąki lub mogą powstać z połączenia mąki pszennej i żytniej. Mleko można zastąpić wodą, połączyć wszystkie składniki i następnie wyrobić elastyczne i sprężyste ciasto. Po upieczeniu bułki żytnie sprawdzą się idealnie do szkoły czy pracy, z dodatkiem ulubionych składników: wędliny, serów i warzyw. 

Aby urozmaicić smak upieczonych bułek możesz również gotowe ciasto, tuż przed włożeniem do piekarnika posypać ulubionymi dodatkami – makiem, sezamem, czarnuszką, pestkami dyni i nie tylko.  

Bułki do hot-dogów i hamburgerów 

Przepis na bułki do hot-dogów to jeden z częściej wybierany przez użytkowników serwisu DoradcaSmaku.pl. Sposób ich przygotowania jest zbliżony do receptur na bułki pszenne, z tym wyjątkiem, że gotowe ciasto w inny sposób formujemy. Z ciasta robimy kule, które następnie wałkujemy w dłoniach, aby powstała bułka miała długość ok. 15-20 cm. Tak przygotowane bułki warto dodatkowo posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać ziarnami sezonu. 

Jeśli od czasu do czasu lubisz przygotować burgery postaw na bułki upieczone w domu. Przepis na bułki do hamburgerów też jest bardzo prosty. Takie bułki zrobisz zarówno na bazie drożdży świeżych jak i suchych. Po upieczeniu są idealnie miękkie w środku i pięknie się prezentują. A jeśli nie wykorzystasz wszystkich do przygotowania hamburgerów z powodzeniem możesz je zjeść nawet kolejnego dnia z plasterkiem szynki czy sera.  

Co zrobić, aby domowe bułki były miękkie?  

Jeśli zostało Ci sporo upieczonych bułek kolejnego dnia, aby znowu były miękkie i chrupiące - nawilż je delikatnie wodą, a następnie podpiecz w piekarniku w niskiej temperaturze 14-160 stopni do momentu ich zagrzania. Po wyjęciu z piekarnika bułki na nowo staną się świeże i idealne do zjedzenia. 

Domowe bułki przygotowuj na śniadanie, kolację lub przyjęcia. Podawaj solo, z masłem, świeżymi warzywami, pastami a także do kiełbasek i jajecznic. Ich aromat po wyjęciu z piekarnika zwabi do kuchni każdego domownika. Więc od razu przygotujcie ich więcej, aby nie zabrakło dla nikogo. 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak