Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - Przetwory owocowe

Przepisy z kategorii Przetwory owocowe: 48
Sortuj:

Lato i jesień to czas zbiorów świeżych owoców z przydomowych ogródków i sadów. To także doskonały czas na to, aby przygotować zapasy na zimę i przygotować pyszne przetwory owocowe. Jeśli krzewy i drzewa owocowe obrodziły wyjątkowo obficie warto to wykorzystać i zamknąć ich smak na dłużej. Zimą słoiczek dżemu truskawkowego, powidła śliwkowego czy zdrowego soku malinowego będą, jak znalazł. Wykorzystasz je do ciast, deserów i wielu innych, pysznych dań. 

Z jakich owoców i jak przygotować przetwory? Na co zwrócić szczególną uwagę i jak je przechowywać, aby jak najdłużej zachowały świeżość? W serwisie kulinarnym DoradcaSmaku.pl znajdziesz odpowiedź na te i nie tylko pytania. Tutaj także poznasz sprawdzone przepisy na pyszne dżemy, konfitury, marmolady, soki, kompoty i likiery. 

Jakie owoce wybrać na przetwory?  

Lista owoców z jakich można przygotować przetwory owocowe jest naprawdę długa. Na pierwszym miejscu należy tutaj wymienić truskawki, a sezon na robienie przetworów z tych owoców rozpoczyna się już w czerwcu. Na liście nie może zabraknąć też malin, śliwek, jabłek, wiśni, czereśni, pigwy, jagód, porzeczek czy aronii. To jaki gatunek owoców zdecydujesz się zamknąć pod wieczkiem słoiczka w spiżarni to dopiero początek. Następnie przychodzi czas zbiorów. Okazy, które wybierzesz do przygotowania przetworów powinny być dobrej jakości. Następnie należy je umyć i wydrylować (o ile owoc posiada pestkę). Później w zależności od tego, co zamierzasz owoców przygotować - postępuj zgodnie z przepisem. Domowe przetwory owocowe nad gotowymi zakupionymi w sklepie mają wiele przewag – sam decydujesz o zawartości cukru, dostosowując go do swojego smaku.  

Dżemy, marmolady i konfitury owocowe 

Wśród przetworów owoców to właśnie dżemy, marmolady i konfitury owocowe wiodą prym. Nikogo ten fakt nie powinien dziwić. Zimą słoiczek takich pyszności idealnie nada się do świeżego pieczywa, a także przygotowania ciast na święta i inne okazje. Najpopularniejsze są dżemy truskawkowe i malinowe. Mają piękny kolor i smak, który od razu przywołuje ciepłe dni lata. Z wiśni przygotuj konfiturę, która świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań i przełożenia ciast. Wypróbuj także mniej popularne dżemy i konfitury z porzeczek czy żurawiny. Są również pyszne! 

Powidła  

Większości powidła kojarzą się z czasem dzieciństwa. Dawniej praktycznie w każdym domu, początkiem jesieni, po zbiorach śliwach przystępowało się do gotowania powideł. Przynajmniej kilkanaście sztuk słoików obowiązkowo musiało się znaleźć w spiżarni. Powidła śliwkowe, ale nie tylko, są pyszne, treściwe, mają bardzo przyjemny aromat i smak. Nie wiesz, jak przygotować powidła śliwkowe? Sięgnij po przepis, na powidła śliwkowe, który znajdziesz w serwisie DoradcaSmaku.pl. Dowiesz się z niego jakie składniki należy przygotować i jak postępować, aby finalnie smak powideł zachwycał domowników i gości. 

Kompoty i soki 

Ten rodzaj przetworów owocowych jest najmniej wymagający, a zdecydowanie warto zrobić zapas kompotów i soków na zimę. Dlaczego? Bo są bardzo zdrowe. Szczególnie sok malinowy w okresie jesienno-zimowym można wykorzystać, dolewając kilka łyżek do rozgrzewającej herbaty.  

Jak przygotować przetwory owocowe, aby zachowały świeżość jak najdłużej?  

Przygotowanie przetworów owocowych wiąże się też ich pasteryzacją. Jest to popularna metoda, która pozwoli Ci zachować ich świeżość na dłużej. Pasteryzację można wykonać w piekarniku lub wkładać słoiki do garnka z gotującą się wodą i podgrzewać je przez ok. 30-40 minut.  

Sama pasteryzacja to nie wszystko. Przetwory należy przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, najlepiej bez dostępu promieni słonecznych. Domowa piwniczka i spiżarnia to idealne miejsce.   

Zamknij smak lata przygotowując pyszne przetwory owocowe. Na jakie zdecydujesz się w tym roku? Postawisz na popularny dżem truskawkowy, powidło śliwkowe i sok malinowy czy może zdecydujesz się na mniej popularne przetwory owocowe? Polecam dżem z aronii, powidło wiśniowe i konfiturę z płatków róży.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak