Przepis i sposób przygotowania na: Peklowana szynka z rozmarynem
Sprawdzony przepis na wędlinę domową - soczystą i pełną aromatu peklowaną szynkę.
Dowiedz się:
- jakich przypraw użyć do marynaty?
- jak peklować szynkę?
- gdzie i w czym przechowywać peklowaną szynkę?
- jak długo i w jakiej temperaturze piec zapeklowane mięso?
1. W moździerzu ucieramy rozmaryn, goździki, kolendrę, jałowiec, ziele angielskie, liście laurowe, paprykę słodką i pieprz.
2. Przekładamy do garnka w którym będziemy peklować szynkę i zalewamy gorącą wodą, odstawiamy do ostudzenia. Dodajemy sól peklową, cukier, przeciśnięte ząbki czosnku. Dokładnie mieszamy i wkładamy mięso. Przykrywamy.
3. Wstawiamy mięso do lodówki na 7 dni. Codziennie obracamy je na drugą stronę.
4. Po tym czasie mięso wyjmujemy z zalewy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Wkładamy mięso do siatki, zawiązujemy mocno i dokładnie końce siatki.
5. Szynkę wkładamy do rękawa do pieczenia, spinamy zapinką i przekładamy do naczynia.
6. Mięso pieczemy 1 godzinę na 1 kilogram mięsa w temperaturze 180 stopni. Przykład: jeśli szynka warzy 2,5 kilograma to pieczemy ją 2,5 godziny.