Jajka to popularny i bardzo lubiany składnik na śniadanie. Dlaczego warto jeść jajka na śniadanie? Przede wszystkim to bogate źródło składników odżywczych: białka i witamin. Mają niewiele kalorii i dają długie uczucie sytości. Jajka to łatwo przyswajalny pokarm, dlatego nadaje się na posiłek dla dzieci i dorosłych. Poza tym jajka można bardzo łatwo przygotować na wiele sposobów - dzięki temu nasze śniadania są różnorodne i smaczne.
Jajka można przyrządzić na setki sposobów w bardzo różny sposób. Najprostsze danie z jajek to ugotowane jajka na miękko oraz jajka na twardo. Jajka na miękko można podać w szklance z łyżeczką masła, szczypiorkiem, szczyptą soli i pieprzu. Jajka na twardo można podać z majonezem, na kanapce w sosie śmietanowo-musztardowym.
Bardzo smacznym i nieco orientalnym śniadaniem są jajka po turecku, czyli jajka w koszulce podane z jogurtem, czosnkiem i palonym masłem. Do tego dania podajemy chrupiącą bagietkę i gotowe.
Innym daniem z dodatkiem orientalnych nut, czyli kminem rzymskim, i kolendrą to szakszuka. Szakszuka to duszone pomidory, cebula i papryka, do których wbija się jajka. Szakszuke można wzbogacić szpinakiem, serem feta lub pleśniowym. Tak naprawdę w tym daniu łączymy sezonowe składniki lub te które lubimy najbardziej.
Popularnym pomysłem na śniadanie z jajkiem jest omlet. Omlet można podać z różnym dodatkami - szynką i serem lub warzywami. To popularne danie można wzbogacić kawałkami sera, oliwek czy pomidorów.
Smacznym pomysłem na śniadanie z jajek jest pasta jajeczna. Gotowane na twardo jajka ścieramy na tarce lub rozgniatamy widelcem. Łączymy z majonezem, chrzanem i szczypiorkiem. Do pasty jajecznej można dodać suszone pomidory lub ogórka kiszonego. Co kto lubi lub ma w lodówce. Kolejna wariacją tego dania będzie pasta jajeczna z dodatkiem tuńczyka. Świetny dodatek do kanapek lub nadzienie tortilli.
Nietypowym, ale bardzo prostym śniadaniem będzie wrap z jajkiem, z dodatkiem sałaty. Do nadzienia można dodać kawałeczki szynki lub sera. W zbiorze tych przepisów znajdziecie sposób na tortillę z pastą jajeczną i awokado.Taki wrap z pastą jajeczną można zabrać na lunch i zjeść na drugie śniadanie. W pszenną tortillę można zawinąć pastę jajeczną, ale także jajeczniczę czy jajko sadzone. Oczywiście farsz wzbogacamy zielonymi dodatkami - rukolą, roszponką lub sałatką oraz kawałkami warzyw: papryką, ogórkiem czy suszonymi pomidorami.
Wymieniając pomysły na śniadanie z jajek nie sposób pominąć jajecznicy. To może być najprostsza wersja – na masełku, tłustsza i bardziej aromatyczne – z boczkiem, ale na naprawdę obfite śniadanie polecam Wam jajecznicę z łososiem, szpinakiem i pomidorem. To może być bezglutenowa wersja śniadania. To śniadanie będzie bezglutenowe, jeśli podasz tę jajecznicę z krążkami ryżowymi lub kromkami bezglutenowego pieczywa.
Wykwintny pomysł na śniadanie z jajek to croque madame. To przepyszne tosty, grillowane lub smażone z szynką i serem. Croque madame – tosty z szynką i serem podaje się z jajkiem sadzonym. To pyszne, proste w przygotowaniu śniadanko. Chrupiące tosty, rozpuszczony ser i kremowe jajko to naprawdę dobry początek dnia.
Pomysłów na śniadania z jajek jest bez liku. Do najbardziej popularnych zalicza się jajko na miękko, jajko na twardo, jajecznicę, omlet, jajka po benedyktyńsku, pasty jajeczne i szakszukę. Jeśli szukasz odpowiedzi na pytanie ile gotować jajko, zobacz poradę, jak ugotować jajko na miękko i na twardo.
DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.: