Sałatki z brokułem to zdrowe i smaczne propozycje przekąsek, które możecie przygotować na wiele różnych sposobów. Nie wiesz z czym połączyć to warzywo, aby powstał pyszny warzywny mix? A może nie wiesz, jak zrobić dressing, który zwieńczy całość? Sprawdź inspiracje Doradcy Smaku na sałatki z brokułem i znajdź swój ulubiony przepis na to danie.
Brokuł to jedno z tych warzyw, które warto uwzględnić w swoim jadłospisie. Dlaczego? To warzywo jest bogate w wiele witamin, minerałów i błonnik. Posiada także właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Do tego brokuł to warzywo łatwo dostępne, które kupicie w lokalnym sklepie czy straganie. Jego cena także atrakcyjna względem innych warzyw, a do tego możliwości kulinarne z brokułem w roli głównej też są niezliczone. Obok zup czy dodatku do obiadu, brokuł też świetnie sprawdzi się właśnie jako składnik bazowy sałatek. Jeśli więc planujesz przygotować sałatkę z brokułem w roli głównej przeczytaj jakie inne składniki do niego będą pasowały.
Smak brokułu dobrze łączy się z innymi warzywami. Tutaj z powodzeniem możecie dobrać kalafior, ziemniaki, cebulę, pomidory, oliwki, kukurydzę a lista ta jest o wiele dłuższa. Do tego postawcie na dodatek w postaci makaronu lub ryżu. Jeśli lubicie sałatki pożywne, które sprawdzą się na lunch to polecam dodać też ulubione mięso - kurczaka, tuńczyka lub sery – feta, pleśniowy, mozzarella. Świetnie smakuje też sałatka brokułowa z jajkami. A do tego duża ilość ulubionych ziaren - można tutaj zastosować miks sałatkowy lub dodać ziarna, które akurat macie pod ręką w domu - np. ziarna dyni, pestki słonecznika.
Możliwości komponowana składników, aby powstała pyszna sałatka brokułowa jest całkiem sporo. Poniżej poznacie prezentuje najciekawsze połączenia:
Sałatka z brokułem, serem fetą, świeżymi warzywami - rzodkiewką, ogórkiem - prosta, szybka propozycja w sam raz na kolację. Tutaj zdecydowanie ogromną rolę odgrywa sos, którym polewamy całość. Powstaje on na bazie jogurtu naturalnego i majonezu, a do tego wyciśnięty czosnek.
Sałatka brokułowa z jajkiem - ta propozycja nada się na lunch. Połączenie jajek ugotowanych na twardo, z brokułem i pomidorkami czyni ją pożywną przekąską.
Sałatka z brokułem, kurczakiem i kukurydzą - sałatkowy hit. Ta sałatka zastąpi niejeden obiad. Kawałki kurczaka, różyczki brokuła, jajko – taki miks smaków brzmi ciekawie, prawda?
Sałatka z tortellini, z brokułem i pieczarkami - ten przepis udowadnia, że brokuł świetnie sprawdza się w sałatkach i można go łączyć z naprawdę różnymi składnikami. Tutaj akurat jest to tortellini, ananas i seler.
Zwieńczeniem sałatek są sosy i dressingi. To one wzmacniają smak składników i je ze sobą łączą. Dlatego jeśli przygotowujesz sałatkę z brokułem postaw na pyszny sos, którym polejesz całość.
Sos czosnkowy. Klasyk, który pasuje do większości sałatek. Jest kremowy i aromatyczny. Robi się na bazie kilku prostych składników jak: majonez lub jogurt, ząbki czosnku i soku z cytryny.
Sos majonezowo-musztardowy. Słodko-kwaśny i pikantny, aby go przygotować musicie połączyć majonez, musztardę, miód, opcjonalnie też sos sojowy.
Sos balsamiczny – zupełnie inny niż dwie poprzednie propozycje. Jest lekki i orzeźwiający, pasuje do sałatek, w których brokuł łączy się z innymi świeżymi warzywami.
Aby Twoja sałatka z brokułu miała odpowiedni smak postaw na jędrne brokuły o ciemnozielonym kolorze. Unikaj tych żółtych lub z brązowymi plamami.
Zawsze przed włożeniem brokułu do garnka dokładnie go umyj i podziel na mniejsze kawałki.
Brokuł ugotowany do sałatki powinien mieć odpowiednią chrupkość i kolor. Dlatego nie gotuj go zbyt długo, bo będzie miękki i będzie się rozpadał. Poza tym straci swój smak i wartości odżywcze.
DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.: