Stronisz od mięsa, a może zwyczajnie lubisz grillowane warzywa i ser? Pokochaj smak wegetariańskich dań z grilla. Coraz więcej osób świadomie sięga po takie przepisy, ponieważ warzywne i serowe przekąski z grilla nie odstają smakiem i aromatem od tych mięsnych, a nie powodują uczucia przejedzenia i są lżejsze. Stanowią też ciekawe urozmaicenie.
Wegetariańskie dania z grilla są bardzo popularne biorąc pod uwagę ogromną liczbę przepisów bezmięsnych, smak przyrządzanych dań i ich kolorystykę na talerzu. Teraz smacznie, nie musi oznaczać jedynie z dodatkiem mięsa, zwłaszcza w przypadku grilla, który kojarzy nam się wyłącznie z kiełbaskami, karkówką czy stekami.
Jeśli poszukujesz przepisów na wegetariańskie dania z grilla, koniecznie sięgnij po te alternatywne dla mięsnych. Szaszłyki nadziewane dotychczas warzywami i mięsem, przygotuj z tofu i warzywami, mięso wołowe do burgerów zastąp tym przygotowanym z soczewicy lub ciecierzycy. Świetną przekąską będą grillowane warzywa: papryka, cukinia, ziemniaki czy cebula, które zestawione z dipem śmietankowym, sosem tzatziki czy orzeźwiającą sałatką, będą bardzo smakowite zarówno zaraz po zdjęciu z grilla, jak i po wystygnięciu. Smak grillowanych warzyw jest głęboki, aby go jeszcze bardziej wzbogacić używaj mieszanek tych ziół i nie zapomnij o szczodrej szczypcie soli!
Dla urozmaicenia smaku grillowanych warzyw lub burgerów, koniecznie sięgnij po grillowane oscypki, ser halloumi czy camembert, które nadadzą wyrazistości grillowanym daniom. Ser lubi towarzystwo ziół i przypraw, dlatego sięgnij po saszetkę Grill Ser oraz słodko-cierpką żurawinę klasyczną. Ta świetna para wzbogaci smak grillowanego sera.
Nie zapomnij o doprawieniu wegetariańskich składników na grilla odpowiednimi przyprawami Prymat, dzięki którym ostateczne dania będą pełne smaku i aromatu!
Już wiesz, że zamiast mięsa na ruszt można wrzucić ser, warzywa czy nawet grzyby. Szukasz sprawdzonych przepisów na wege dania na grilla? Sprawdź te propozycje:
Grillowana cukinia – idealna na przekąskę lub dodatek do innych dań z rusztu. Pokrój, dopraw i wrzuć na grilla.
Szaszłyki warzywne - tutaj postaw na ulubione warzywa – cukinia, papryka, bakłażan, pieczarki i pomidorki sprawdzą się w tej formie idealnie.
Ciabatta z grillowanym serwm halloumi - propozycja na obiad lub kolację z grilla. Ser halloumi jest tutaj zdecydowanie “gwiazdą”, która zastępuje mięso. Tak przygotowana ciabatta jest pożywna, pięknie wygląda i doskonale smakuje.
Kotleciki z tofu – to kolejny przepis na główne danie wege na grilla. Do tego podaj chutney kolendrowe, które ożywi smak potrawy.
Grillowany oscypek - ten ser serwują na grillu nie tylko wegetarianie. Do tego obowiązkowo żurawina.
Tutaj finalny smak warzyw z grilla zależy od użytych przypraw. Bazuj na podstawowych przyprawach - sól i pieprz, ale także dodawaj paprykę, tymianek czy czosnek. Tylko dobrze doprawione warzywa zachwycą smakiem i aromatem. Grillowanych warzyw nie trzeba wcześniej jak mięsa marynować, więc są też znacznie szybsze i prostsze do przygotowania.
Tutaj wystarczy warzywa pokroić w grubsze plastry, posypać ziołami i przyprawami oraz polać oliwą z oliwek (lub olejem) i wrzucić je na ruszt. Możecie do grillowania warzyw wykorzystać specjalne tacki lub ułożyć je bezpośrednio na grillu. Ważny jest czas grillowania warzyw – nie może być on zbyt długi, wystarczy już po kilka minut z każdej strony, aby cukinia, bakłażan czy pieczarki były gotowe do podania.
Jak widzisz wege grill nie musi być nudny, a treściwe porcje mięsa z powodzeniem zastąpi tofu czy ser halloumi. Jeśli lubisz bataty, boczniaki czy kabaczek także wrzuć je na grilla. A na deser podaj grillowane owoce np. Banany, ananasa lub brzoskwinie. Zapowiada się niezła uczta, prawda?
DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.: