Żur wielkanocny z białą kiełbasą

Żur wielkanocny z białą kiełbasą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Przepis na żur wielkanocny z białą kiełbasą. Aromatyczna i tradycyjna zupa wielkanocna jest jedną z najczęściej przygotowywanych zup podczas wiosennych świąt. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zaserwować go podczas niedzielnego, rodzinnego obiadu. W końcu, kto nie lubi żuru na wędzonce? 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • woda

    3,5 litra
  • boczek wędzony

    300 g
  • cebula

    1 sztuka
  • marchewki

    2 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler

    1/4 sztuki
  • por

    kawałek
  • Sól warzona alpejska jodowana drobnoziarnista

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • Ziele angielskie całe Prymat

    4 sztuki
  • Majeranek suszony Prymat

    2 łyżki
  • ziemniaki

    5 sztuk
  • kiełbasa biała

    500 g
  • żurek z butelki

    0,75 litra
  • śmietana

    250 g
  • chrzan tarty Smak

    1-2 łyżeczki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Żur wielkanocny z białą kiełbasą

Żur wielkanocny na wędzonce to tradycyjne danie na wielkanocnym stole. Ta wersja przepisu na żur jest z białą kiełbasą i ziemniakami oraz sowitą szczyptą majeranku, pieprzu czarnego. Smak żur podkręca dodanie chrzanu tartego, którego wyrazisty charakter świetnie pasuje do wędzonki i białej kiełbasy.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

1. Do dużego garnka wlać wodę, dodać pokrojony na 2 kawałki boczek. Postawić na palniku i zagotować.

2. W międzyczasie obrać marchewki, pietruszkę, selera i ziemniaki pokrojone w dużą kostkę. Włożyć do zagotowanego wywaru, dodać umytą cebulę i pora.

3. Posolić, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Przykryć i gotować przez ok. 1 godzinę.

4. Dodać ponakłuwaną w kilku miejscach białą kiełbasę i gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut pod przykryciem.

5. Dodać majeranek oraz żurek. Gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut.

6. Odstawić z ognia i po przestudzeniu zaprawić śmietaną (uprzednio rozprowadzoną w 1 łyżce wazowej zupy). Na koniec doprawić chrzanem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat