Przepis i sposób przygotowania na: Żur wielkanocny z białą kiełbasą
Żur wielkanocny na wędzonce to tradycyjne danie na wielkanocnym stole. Ta wersja przepisu na żur jest z białą kiełbasą i ziemniakami oraz sowitą szczyptą majeranku, pieprzu czarnego. Smak żur podkręca dodanie chrzanu tartego, którego wyrazisty charakter świetnie pasuje do wędzonki i białej kiełbasy.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Do dużego garnka wlać wodę, dodać pokrojony na 2 kawałki boczek. Postawić na palniku i zagotować.
2. W międzyczasie obrać marchewki, pietruszkę, selera i ziemniaki pokrojone w dużą kostkę. Włożyć do zagotowanego wywaru, dodać umytą cebulę i pora.
3. Posolić, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Przykryć i gotować przez ok. 1 godzinę.
4. Dodać ponakłuwaną w kilku miejscach białą kiełbasę i gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut pod przykryciem.
5. Dodać majeranek oraz żurek. Gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut.
6. Odstawić z ognia i po przestudzeniu zaprawić śmietaną (uprzednio rozprowadzoną w 1 łyżce wazowej zupy). Na koniec doprawić chrzanem.