Alternatywa dla obiadowych ziemniaków? Nie tylko! Kasze można przygotować na dziesiątki sposobów oraz wykorzystać ją do stworzenia wybornych dań głównych, przekąsek, a nawet deserów. Doradcy Smaku zdradzają swoje pomysły jak w codziennym menu wykorzystać kasze – od jaglanej poprzez gryczaną, orkiszową aż po kaszę manną. Podpowiadamy w jaki sposób przyrządzić pyszną sałatkę, smakowite ciasto, a także sycące placuszki. Dania dzięki temu zdrowemu składnikowi zyskają nie tylko na wartościach odżywczych, ale też na interesującej konsystencji i smaku. Przepastny zbiór przepisów na bazie kaszy pozwala przygotować pyszne śniadania, syte obiady, a także słodkie podwieczorki i lekkie kolacje. Doradcy Smaku w swoich ciekawych recepturach prezentują niebanalne wariacje smaków dla tych, którzy cenią słodkości, jak i tych, którzy preferują wytrawne dania. Mistrzów domowej kuchni zachęcamy do sięgania po wyjątkowe inspiracje, gdzie kasze pełnią główną rolę. To ciekawe wyzwanie, którego możesz podjąć się już dziś w swojej diecie.
Jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu, ale sama w sobie może stanowić i podstawę dania – kasza. Ma swoich fanów, jak i przeciwników. Jednak w tej sekcji przepisów nawet największy przeciwnik kaszy znajdzie dla siebie danie, które odmieni jego wizję i przekonania.
Kasza jaglana, zwana także kaszą gryczaną, to popularny rodzaj kaszy w wielu krajach, w tym w Polsce. Jest to produkt zbożowy otrzymywany z prosa, które są usuwane podczas procesu przetwarzania. Kasza jaglana jest drobna, kremowa i okrągła. Dostarcza organizmowi węglowodanów, białka i lecytyny - wpływa ona korzystnie na pamięć i koncentrację.
Ten typ kaszy gotuje się zwykle 15-20 minut. Warto jednak patrzeć na to, czy kasza wchłonęła całą wodę i nie przypala się od dołu. Nie powinno się jej mieszać, aby nie zrobiła się klejąca.
Kasza kuskus jest podobna do kaszy jaglanej, ale jest jeszcze drobniejsza. Przygotowuje się ją w zaledwie kilka minut. Jest więc świetnym sposobem na szybki dodatek do obiadu czy też bazę do sałatki. Kaszę kuskus pozyskuje się z pszenicy durum. Przez swój łagodny smak i drobną konsystencję świetnie nadaje się do wyrazistych dań, które dopełnia. Kasza kuskus to źródło węglowodanów, błonnika i białka roślinnego.
Kasza jęczmienna występuje w trzech wersjach - pęczak, perłowa i łamana. Różnią się one sposobem obrobienia ziaren jęczmienia, z którego robi się właśnie tę kaszę. Ma ona wyrazisty, lekko orzechowy smak. W zależności od rodzaju kaszy jęczmiennej zawiera ona różne wartości odżywcze. Jednak wszystkie typy dostarczają nam węglowodanów, białka i błonnika, a także posiada niski indeks glikemiczny - najniższy ze wszystkich kasz.
Kasza bulgur jest porównywana z kaszą kuskus. Tak samo możemy ją szybko przygotować i tak samo wytwarza się ją z pszenicy durum. Kaszę bulgur dzieli się na trzy typy – grubo, średnio i drobnoziarnistą. Ten rodzaj kaszy jest charakterystyczny dla kuchni Bliskiego Wschodu. Do tego zawiera w sobie dużo witamin i minerałów.
Kasza gryczana dzieli się na dwa główne rodzaje - prażoną i nieprażoną. W wersji prażonej wyróżniamy kasze całą, łamaną i łamaną drobną. Z kolei kaszę gryczaną nieprażoną dzieli się na dwie - całą i łamaną. Wszystkie typy wytwarza się z gryki – nie jest to wyjątkowo rodzaj zboża, a roślina z rodziny rdestowatych.
Kaszę gryczaną gotuje się podobnie do kaszy jęczmiennej. Trwa to około 15 minut i przygotowuje się ją pod przykryciem. Nie należy mieszać gotującej się kaszy. Po 15 minutach kaszę gryczaną ściągamy z ognia i odstawiamy przykrytą na 10 minut. Po tym czasie odkrywamy i odparowujemy przez kilka minut.
Ten rodzaj kaszy zwykle jest używany do dań na słodko, deserów i ciast. Otrzymuje się ją z ziaren pszenicy zwyczajnej, poprzez odsiewanie grubszych ziaren i mielenie. To też lekkostrawna propozycja w diecie. W kuchni to jeden z najstarszych typów kaszy, a popularnie nazywa się ją grysikiem.
Każda kasza ma swoje unikalne cechy, smak i sposób przygotowania. W zależności od tego, co przygotowujemy na obiad, możemy do tego dostosować odpowiednie dodatki. Kasza może także grać pierwsze skrzypce w daniu. Są one idealne do sałatek. W bazie Doradcy Smaku znajdziesz różne propozycje:
DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.: