Sezon na wiśnie jest bardzo krótki. Dlatego, aby zachować ich smak najdłużej warto przygotować z nich na zimę przetwory. Do najpopularniejszych należą kompoty, syropy, dżemy, marmolady czy powidła. Jak przygotować się do zrobienia przetworów z wiśni? Co należy wiedzieć wcześniej, aby Twoje przetwory miały ładny kolor, idealny smak i aromat? Przeczytaj ten artykuł do końca, a znajdziesz w nim odpowiedzi na nurtujące Cię pytania, a także sprawdzone przepisy, które dokładnie poprowadzą Cię przez każdy etap ich przygotowania.
Zbieraj wiśnie w słoneczny dzień i poczekaj aż owoce będą w pełni dojrzałe i miękkie. Do przygotowania przetworów nie wykorzystuj owoców, które spadły z drzewa, bo mogą być zepsute. Dobra jakość owoców to klucz do pysznych, smacznych i aromatycznych przetworów.
Zacznij od dokładnego oczyszczenia owoców. W tym celu wsyp owoce do dużego garnka lub miski, nalej wodę i wypłucz owoce. Po wyjęciu ich z wody przystąp do pozbycia się listków oraz ogonów z owoców. Następnym etapem jest drylowanie. Nie jest on obowiązkowy. Przygotowując wiśnie w zalewie pomiń ten krok. Jeśli natomiast robisz dżemy, konfitury i powidła - wydryluj owoce. Jeśli nie masz drylownicy, wykonaj to ręcznie, nacinając każdy owoc i wyjmując ze środka pestkę. Ten etap jest najbardziej czasochłonny i wszystko zależy od tego z ilu kilogramów owoców zamierzasz przygotować przetwory.
Wiśnie w syropie – idealne zimą do deserów, w tym gofrów czy lodów a także ciast. Przygotowuje się je bardzo podobnie jak sok z wiśni, z tym, że tutaj proporcje owoców i cukru to 1:1. Aby dodatkowo podkreślić ich smak można dodać sok z cytryny. Obowiązkowo pasteryzuj wiśnie w syropie, aby ich smak zachować na dłużej.
Soki i kompoty – przygotowanie tych przetworów jest dziecinnie proste. Zimą natomiast herbata z dodatkiem soku wiśniowego, przyjemnie rozgrzeje i wypełni Twój dom pięknym zapachem.
Dżemy i konfitury – tutaj sposób przygotowania jest wiele, ale bazowymi składnikami oczywiście są owoce i cukier, który konserwuje całość. Przygotowany zapas z powodzeniem wykorzystacie do domowych ciast i deserów. Zimą kromka świeżego pieczywa z dżemem wiśniowym, a do tego kubek ciepłej herbaty to prawdziwy rarytas.
Frużelina wiśniowa - to kolejna z możliwości na tej liście jako alternatywa dżemu.
Wiśnie to owoce, na które sezon trwa bardzo krótko, dlatego bym bardziej warto ich nadmiar odpowiednio wykorzystać i przechować ten smak pod wieczkiem słoiczków w postaci pysznych, domowych przetworów. Zimą chętnie sięgniesz po te zapasy i znowu poczujesz ten smak, który kojarzy się z ciepłymi, letnimi dniami.
Wypróbuj też przepisy Doradcy Smaku na:
Sprawdź także porady kulinarne:
DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.: