Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - Grzyby

Przepisy z kategorii Grzyby: 1485
Sortuj:

Wyprawa o poranku do lasu może przynieść nie tylko wyciszenie i relaks, ale też ogromną satysfakcję, zwłaszcza gdy wraca się z koszem pełnym grzybów. Nagrodą za wytrwałe poszukiwania są przepyszne potrawy! Dostojny borowik szlachetny, wysoka kania, czy żółciutkie kurki na talerzu to czysta przyjemność. Wprawieni grzybiarze mają swoje sprawdzone miejsca, w których zawsze coś znajdą. Mają również ulubione dania z grzybami w rolach głównych.  

Jeśli w twojej kuchni są już grzyby, ale z pomysłami na potrawy wciąż jesteś w lesie, świetnie trafiłeś. Serwis Doradca Smaku to prawdziwa skarbnica inspiracji dla wszystkich miłośników grzybów. Znajdziesz tu nie tylko wypróbowane przepisy, ale i garść wskazówek, jak zrobić dobre grzyby na obiad, jak je suszyć, gotować czy marynować.  

Z grzybami przyrządzisz szybkie śniadanie lub obiad. To również składnik, którego nie może zabraknąć, kiedy trwają przygotowania do świąt. Paszteciki, krokiety, pierogi, zupa grzybowa i uszka z grzybami w grudniu goszczą na stołach w polskich domach. Dary lasu można przygotować na naprawdę wiele sposobów. Doradca Smaku to miejsce, gdzie znajdziesz bardzo różnorodne przepisy na dania z grzybami. Przeglądaj pomysły i zainspiruj się.  

Co można zrobić z grzybów leśnych na obiad? 

Z podgrzybkami, borowikami, kurkami czy maślakami przygotujesz pyszne, pachnące lasem dania. Późnym latem i jesienią mamy do dyspozycji świeże grzyby. Korzystajmy z tego daru lasu! W pozostałych okresach nie musimy rezygnować z ulubionych dań. Możemy używać grzybów suszonych lub mrożonych. 

Oto kilka propozycji na obiad z grzybami, które znajdziesz w serwisie Doradca Smaku: 

  1. Zalewajka z suszonymi grzybami – ta niezwykle prosta, tradycyjna zupa znana jest w niektórych regionach Polski, przede wszystkim w okolicach Gór Świętokrzyskich. Barszcz biały, kiełbasa, boczek, ziemniaki, leśne grzyby i przyprawy, które łączą te smaki to przepis na wyśmienity obiad dla całej rodziny. 

  1. Zupa grzybowa z mrożonych podgrzybków – esencjonalny wywar na żeberkach wieprzowych, warzywa, podgrzybki, śmietana i odpowiednie doprawienie – to sekret tej receptury. Zupę można zaserwować też w wariancie wegetariańskim – na wywarze warzywnym. 

  1. Polędwiczki w sosie grzybowym – w tym daniu znajdziesz połączenie delikatnych polędwiczek i aromatycznych grzybów. To prawdziwa uczta! 

  1. Kasza gryczana z grzybami leśnymi – grzyby idealnie pasują również do kaszotto i risotto. Z kilku składników można wyczarować pyszne i niezwykle aromatyczne danie obiadowe. 

Jakie danie zrobić z grzybami? 

Grzyby mogą być głównym składnikiem wielu dań, ale stanowią też bardzo ciekawy smakowo dodatek. Wypróbuj przepis na sos śmietanowy z grzybami. Wyśmienicie dopełni smak potraw, takich jak gołąbki, kluski śląskie, polędwiczki z ziemniakami. Dobrze pasuje do dań z kaszą i ryżem. Sprawdź też połączenie makaronu z kurkami – w wersji z kurczakiem lub bez mięsa. Te delikatne grzyby stanowią świetne dopełnienie dania również w przypadku jajecznicy. 

Odkrywaj wspólnie z Doradcą Smaku nowe smaki, poznaj techniki kulinarne profesjonalnych kucharzy i gotuj dania jak z restauracji we własnym domu. W serwisie znajdziesz przepisy na typowo polskie potrawy, jak pierogi z grzybami leśnymi z Podlasia i duszoną cebulką. Ponieważ grzyby królują nie tylko w polskiej kuchni, warto wyruszyć w kulinarną podróż. W jakim kierunku? Np. do słonecznych Włoch, aby wypróbować przepis na risotto z kurczakiem i grzybami albo pizzę z grzybami leśnymi. Zapraszamy do eksplorowania nowych smaków. 

Dla miłośników leśnych smaków przygotowaliśmy prawdziwy zbiór pysznych przepisów na grzyby w roli głównej. Klasyczna grzybowa przyrządzona inaczej niż zwykle, paszteciki z grzybami i kapustą, pierogi, a nawet przetwory na zimę – to tylko niektóre z pomysłów Doradców Smaku na przygotowanie potrawy z grzybami. Przepisy pozwolą rozpieścić podniebienia wyrazistym smakiem borowików lub rydzów, czy też delikatnością pieczarek. A to nie wszystko! Znajdują się tu też smakowite sosy, będące pysznym dodatkiem do dań mięsnych i makaronowych. Bogaty zbiór receptur na grzyby pozwala odkrywać nieznane smaki, a znane receptury poznawać w zupełnie nowej formie. Wśród smakowitych pomysłów znajdują się także tradycyjne przepisy, które pozwalają powracać do smaków dzieciństwa i receptur przygotowywanych przez dziadków i babcie. Teraz możecie przygotować je sami i raczyć swoją rodzinę leśnymi skarbami. Podpowiadamy jak w 15 minut przygotować grzyby na obiad lub w jedno popołudnie zrobić zapasy przetworów grzybowych na całą zimę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak