Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - Rydze

Przepisy z kategorii Rydze: 8
Sortuj:

Rydze – pyszne, wyjątkowe grzyby 

Rydze należą do grzybów jadalnych. Mają charakterystyczny wygląd, jednak dla niewprawionych grzybiarzy trudny do odróżnienia od niejadalnych  grzybów. Można je łatwo pomylić z trującymi grzybami, takimi jak olszówka czy mleczaj wełnianka, dlatego należy być ostrożnym przy zbieraniu i rozpoznawaniu rydzów. Rydza zalicza się do najsmaczniejszych grzybów jadalnych ze względu na swój wyjątkowy smak i aromat. Rosną głównie w lasach świerkowych i na łąkach od sierpnia do listopada. 

Co można przyrządzić z rydzów? 

Najprostszy i najbardziej znany sposób przyrządzenia grzybów to usmażenie ich na maśle. Masło i temperatura wydobywają wyjątkowy smak tych grzybów. Wystarczy je doprawić szczyptą soli i pieprzu i pyszna przekąska z rydzów gotowa. Zobacz i przygotuj przepis na rydze smażone na maśle z cebulką i przekonaj się, że te grzyby smakują wyśmienicie.  

Jeśli zastanawiasz się, jak przyrządzić rydze na obiad, to polecam przepis na rydze w śmietanie. Oczyszczone grzyby smaży się na maśle, dodaje śmietanę i doprawia solą i pieprzem. Można posypać je świeżą natką pietruszki. To smaczny dodatek do kaszy, mięsa drobiowego czy cielęciny. 

Podobnie jak kanie, rydze można przygotować w panierce. Kapelusze grzybów panierujemy w bułce i jajku i smażymy na tłuszczu do zezłocenia. Podaje się je gorące z natką pietruszki i posypane solą.  

Aby zachować wyjątkowy smak rydzów warto poznać kilka przepisów na ich przetwarzanie. Polskim specjałem są rydze kiszone. Kiszenie rydzów polega na podgotowaniu grzybów i ułożeniu ich w kamiennym naczyniu z cebulą i przyprawami. Grzyby soli się i zostawia na kilka dni. Powinny puścić sok, w którym pozostawiamy je do kiszenia na co najmniej 3 tygodnie.  

Rydze można również marynować. Zobacz świetny przepis na rydze po cygańsku. W tym przepisie łączymy grzyby z warzywami (cebula, marchew, papryka), przyprawami (koncentrat pomidorowy, ocet, ziele angielskie) i zalewą octową.  

Klasycznym sposobem na marynowanie rydzów jest zalanie ich zaprawą na bazie octu, wody i przypraw. Rydze marynowane to smaczna przekąska, dodatek do wędlin lub pasztetów.  

Rydze są znane w kuchni polskiej i przyrządzane na różne sposoby. Marynowane są podawane jako przekąski lub dodatek do półmiskówi) z wędlinami. Rydze duszone na maśle można zajadać ze świeżym pieczywem lub podać do dania głównego.  

Jak przyprawiać rydze? 

Smak rydzów najlepiej podkreśla odrobina soli. Sól pomaga wydobyć wyjątkowy smak grzybów. Dlatego przyrządzając je nie wolno pominąć tej podstawowej przyprawy. Drugą, sprawdzoną przyprawa jest pieprz czarny – dodaje wyważonej ostrości. Rydze mają wyjątkowy smak, więc często sól i pieprz wystarczą, by uzyskać wyjątkowy smak dania. 

Można rydze doprawiać tymiankiem, odrobiną rozmarynu i czosnku. Ale ilość tych ostatnich powinna być wyważona, bo wspomniane zioła i czosnek mają zdecydowane smaki. 

Gotowe danie z rydzów można posypać świeżą natką pietruszki.  

Więcej przepisów na różne grzyby: podgrzybki, kanie, prawdziwki, znajdziesz w zbiorze przepisów na GRZYBY. 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak