
Podpowiadamy jak przyrządzić prawdziwe pyszności z użyciem ryżu. Ten prosty, a zarazem bardzo elastyczny w gotowaniu składnik, znany jest w kuchni w różnych zakątkach świata. Kurczak z ryżem po meksykańsku, tajski smażony ryż, egzotyczny pudding ryżowy z mango i kokosem to tylko niektóre z propozycji serwowanych przez Doradców Smaku. Dla miłośników bardziej tradycyjnych, bliższych rodzimym gustom dań możemy zaproponować smaczne potrawki, sałatki z szynką, czy znany z dzieciństwa ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem. Wśród zbioru naszych receptur znajdują się bowiem wyborne atrakcyjne przepisy na potrawy z ryżem na słodko i w wersji wytrawnej – na śniadanie, obiad, czy deser. Prawdziwa skarbnica receptur daje okazję do odkrywania nowych kulinarnych horyzontów. Ryż nie musi być tylko prostym dodatkiem do dania głównego jako alternatywa dla tradycyjnych w polskiej kuchni ziemniaków. Może stać się głównym składnikiem, który nada potrawie odpowiednią formę, konsystencję oraz smak – proponujemy dania z różnymi odmianami ryżu.
Przepisy na ryż do obiadu chętnie używamy jako alternatywa dla ziemniaków, kaszy czy makaronu. Drobne, białe ziarenka ryżu to niezwykle popularny i powszechnie stosowany na całym świecie dodatek, który znakomicie pasuje zarówno do dań mięsnych jak i warzywnych. Może być również podstawą samodzielnej potrawy.
Istnieje kilka rodzajów ryżu, a każdy z nich ma swoje unikalne cechy i walory smakowe. Jako ryż do obiadu najlepiej sprawdzą się:
Ryż długoziarnisty - klasyka gatunku, jeden z najpopularniejszych rodzajów ryżu na świecie. Jak wskazuje nazwa, jego cechy charakterystyczne to długie i wąskie ziarna. Po ugotowaniu ziarna pozostają oddzielnie, nie kleją się. Ryż długoziarnisty ma delikatny smak i jest chętnie wykorzystywany do mięs i warzyw oraz dań kuchni świata takich jak pilaw, jambalaya czy burrito, a także chińskich dań z ryżem przygotowywanych na woku.
Ryż basmati – ryż pochodzący głównie z terenów Indii i Pakistanu. Jest długi, cienki, przezroczysty, a po ugotowaniu ziarna trzymają się osobno. Ma intensywny, orzechowy smak i aromat. Ryż basmati często stosowany jest do dań curry, biryani i innych potraw popularnych w kuchni indyjskiej.
Ryż jaśminowy - uprawiany w południowo-wschodniej Azji gatunek ryżu, który jest uznawany jako prawdziwy skarb kuchni tajskiej. Ma długie i smukłe ziarna o delikatnym, perłowym odcieniu, a po ugotowaniu staje się śnieżnobiały. Ryż ma unikalny smak i aromat, przypominający kwiaty jaśminu; czemu zawdzięcza swoją nazwę. Wspaniale komponuje się z daniami kuchni azjatyckiej przygotowywanymi w woku, mięsami i sałatkami.
Ryż parboiled – to ryż, który został poddany procesowi parzenia w gorącej wodzie lub pod wysokim ciśnieniem. Proces ten sprawia, że ziarenka ryżu są bogatsze w wartości odżywcze, bardziej trwałe i mniej klejące się po ugotowaniu. To uniwersalny ryż, który sprawdzi się w każdej kuchni. Ze względu na dłuższy czas przechowywania warto użyć go w daniach, które gotujemy z myślą o posiłkach na kilka dni.
Ryż brązowy - ryż w swojej naturalnej formie z pozostawioną łuską na ziarenkach, dzięki czemu zawdzięcza swój kolor oraz lepsze właściwości odżywcze - więcej błonnika, witamin i minerałów. Ryż brązowy wymaga znacznie dłuższego gotowania, w znacznie większej ilości wody niż ryż biały. Ma gęstą konsystencję i lekko orzechowy smak. Uznawany jest za zdrowszą alternatywę dla białego ryżu, dlatego najchętniej wybierają go osoby dbające o linię i przykładające szczególną uwagę do zdrowego odżywiania.
Zanim podamy ryż do obiadu, trzeba go wcześniej ugotować. Proporcje wody oraz czas gotowania ryżu zależą od rodzaju ryżu oraz czy jest on na sypko czy w torebce. Do białego ryżu na sypko stosujemy proporcje 1 szklanka ryżu i 1-2 szklanek wody. W przypadku ryżu w torebce wystarczy taka ilość wody, aby opakowanie było całkowicie zanurzone. Ryż wkładamy do garnka z wrzącą i osoloną wodą i gotujemy pod przykryciem przez około 15-20 minut.
Inaczej jest w przypadku ryżu brązowego, którego gotowanie trwa około 40 - 45 minut i wymaga znacznie większej ilości wody.
Podpowiadamy jak przyrządzić prawdziwe pyszności z użyciem ryżu. Ten prosty, a zarazem bardzo elastyczny w gotowaniu składnik, znany jest w kuchni w różnych zakątkach świata. Kurczak z ryżem po meksykańsku, tajski smażony ryż, egzotyczny pudding ryżowy z mango i kokosem to tylko niektóre z propozycji serwowanych przez Doradców Smaku. Dla miłośników bardziej tradycyjnych, bliższych rodzimym gustom dań możemy zaproponować smaczne potrawki, sałatki z szynką, czy znany z dzieciństwa ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem. Wśród zbioru naszych receptur znajdują się bowiem wyborne atrakcyjne przepisy na potrawy z ryżem na słodko i w wersji wytrawnej – na śniadanie, obiad, czy deser. Prawdziwa skarbnica receptur daje okazję do odkrywania nowych kulinarnych horyzontów. Ryż nie musi być tylko prostym dodatkiem do dania głównego jako alternatywa dla tradycyjnych w polskiej kuchni ziemniaków. Może stać się głównym składnikiem, który nada potrawie odpowiednią formę, konsystencję oraz smak – proponujemy dania z różnymi odmianami ryżu.
DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.: