Truskawki – to najpopularniejsze i bardzo lubiane owoce. Dojrzałe owoce są słodkie, bardzo smaczne i można z nich zrobić pyszne desery, ciasta czy dania, np. pierogi lub makaron. Ich zapach, czerwony kolor są apetyczne i pobudzają apetyt. Słodko kwaśny smak sprawdza się w deserach, sałatkach, napojach.
Pierwsza propozycja to ciasta z truskawkami. Pomysłów na ciasta z truskawkami jest wiele, na przykład ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką, szybkie ciasto z galaretką i truskawkami czy szybki biszkopt z truskawkami.
Ciasto drożdżowe możecie przygotować w sezonie, kiedy są dostępne świeże truskawki, ale także z mrożonych owoców. Ważne, aby przygotowując ciast drożdżowe wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Ciasto drożdżowe potrzebuje czasu na wyrośnięcie. Nie ma chyba bardziej apetycznego zapachu w domu od pieczonego ciasta z truskawkami.
Dla wielbicieli ciast z galaretką polecam szybkie ciasto z galaretką i truskawkami. Ciasto składa się z jasnego biszkoptu z czterech jaj, pokrojonych świeżych truskawek i galaretki.
Podobny wypiek, ale bez galaretki to szybki biszkopt z truskawkami. Chyba najbardziej popularne ciasto w sezonie truskawkowym, które uwielbiają i dzieci i dorośli.
Nieco bardziej wyrafinowanym deserem będzie tort bezowy z truskawkami. To połączenie chrupiącej, delikatnej bezy z kremem śmietanowym i świeżymi truskawkami. Ta beza z truskawkami jest idealna na specjalne okazje – urodziny, chrzciny czy jubileusze.
Danie, które uwielbiają dzieci są pierogi z truskawkami. Ciasto na pierogi z truskawkami powinno być nieco grubsze, aby zatrzymało owoce i sok w środku. Przepis na pierogi z truskawkami, który prezentujemy ma farsz z twarogu białego i truskawek. Najlepsze są polane masełkiem i posypane cukrem lub polane słodką śmietanką
Wielbiciele słodkich śniadań powinni sprawdzić przepis na puszysty omlet z truskawkami. Jest to nieco odmienny przepis od tradycyjnego omletu z samych jaj, bo z dodatkiem mąki i sody oczyszczonej. Omlet z tego przepisu wychodzi grubszy i puszysty. Można go zjadać na ciepło z kleksem śmietany lub na zimno.
No i oczywiście danie naszego dzieciństwa, czyli makaron z truskawkami, śmietaną i cukrem. Prosty, uwielbiany przez wszystkie dzieci obiad podawany przez ciocie i babcie w wakacje.
Niezwykle prosty i bardzo smaczny jest deser z kremem na bazie mascarpone z truskawkami i kruszonymi biszkoptami amarettini. Tu zamiast całych owoców, dodajemy mus z truskawek, który łączymy z żelatyną i czekamy aż zastygnie. Deser podajemy w pucharka – jest bardzo smaczny, lekki i pięknie się prezentuje.
Nieoczywisty dodatek do wytrawnych sałatek, ale warto go wypróbować. Truskawki lubią towarzystwo szpinaku, bekonu, fety, prosciutto, mozzarelli czy ricotty. Zobacz przepis na sałatkę ze szpinaku, truskawek i sera feta.
Ciekawym dodatkiem, który można wykorzystać do sałatek jest dressing, który robi się z musu truskawkowego z dodatkiem octu balsamicznego i odrobiny musztardy.
Przyprawy które pasują do truskawek to wanilia, kardamon, cynamon. Z nieoczywistych przypraw, kojarzonych głównie z daniami wytrawnymi, można wskazać: bazylię, tymianek, pieprz czarny.
DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.: