Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka peklowana i parzona

5.0
(56)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Peklowana z przyprawami w solance, a następnie parzona szynka jest bardzo soczysta i ma apetyczny, różowy kolor. Tak przygotowana, domowa szynka nabiera też właściwości konserwujących dzięki czemu możesz dłużej ją przechowywać w lodówce i cieszyć się jej wspaniałym smakiem.

Wypróbuj ten przepis i dowiedz się jak parzyć szynkę oraz ją peklować

Składniki:

mięso z szynki wieprzowej 1,5 kg
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 20 gramów
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
czosnek 1 główka
Kolendra cała Prymat 2 łyżki
Ziele angielskie całe Prymat 10 sztuk
pieprz 4-5 ziaren

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka peklowana i parzona

Z tego przepisu na szynkę peklowaną i parzoną dowiesz się:  

  • jak przygotować aromatyczną marynatę do szynki? 
  • co zrobić by mięso dobrze się zamarynowało? 
  • jak parzyć szynkę?

Kroki postępowania

1

W garnku zagotować 2 litry wody z czosnkiem, zielem angielskim, pieprzem, kolendrą i liśćmi laurowymi.

Następnie do chłodnej marynaty wsypać sól do peklowania i rozpuścić, wystudzić.

Do zimnej solanki włożyć mięso tak aby w całości było zanurzone w wodzie, obciążyć, przenieść w chłodne miejsce na 3-4 dni.

Codziennie obracać mięso, aby równo się zamarynowało.

Krok 1 - Szynka peklowana i parzona foto
2
Po wyjęciu z marynaty mięso szczelnie zawinąć w folię spożywczą,
Krok 2 - Szynka peklowana i parzona foto
3

Założyć siatkę, zawiązać i włożyć do wrzącej wody.

Garnek z wodą położyć na najmniejszy palnik i parzyć szynkę przez 1,5 godziny, nie dopuszczając do zagotowania.

Krok 3 - Szynka peklowana i parzona foto
4
Gotową szynkę pozostawić w wodzie do ostudzenia.
Krok 4 - Szynka peklowana i parzona foto

Szynka parzona to nie jedyny rodzaj domowej wędliny, którą możesz przygotować samodzielnie. Poznaj także przepis na soczystą, pieczoną szynkę w marynacie

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pauli 5 tygodni temu
A folie spożywczą zdjąć przed parzeniem ?
Doradca Smaku 5 tygodni temu
Nie, szynka ma być parzona w folii celulozowanej.
haniadaniel 04.09.2023 18:12
Próbowałem polecam szynkę gotowana
Zofia 31.03.2023 09:48
Skąd tę siatkę wziąć?
Doradca Smaku 04.04.2023 12:17
siatki i nici do szynek, da się zamówić przez Internet :)
Katarzyna/kate1980 28.12.2013 22:32
świetny przepis
IwonaDD 28.12.2013 11:40
ślinka cieknie na widok tak pysznej domowej szyneczki
Patriszja
Patriszja 28.12.2013 09:06
smaczne polecam :)
Edith85 28.12.2013 00:06
Wygląda smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak