Przepis i sposób przygotowania na: Szynka peklowana i parzona
Z tego przepisu na szynkę peklowaną i parzoną dowiesz się:
- jak przygotować aromatyczną marynatę do szynki?
- co zrobić by mięso dobrze się zamarynowało?
- jak parzyć szynkę?
Kroki postępowania
W garnku zagotować 2 litry wody z czosnkiem, zielem angielskim, pieprzem, kolendrą i liśćmi laurowymi.
Następnie do chłodnej marynaty wsypać sól do peklowania i rozpuścić, wystudzić.
Do zimnej solanki włożyć mięso tak aby w całości było zanurzone w wodzie, obciążyć, przenieść w chłodne miejsce na 3-4 dni.
Codziennie obracać mięso, aby równo się zamarynowało.
Założyć siatkę, zawiązać i włożyć do wrzącej wody.
Garnek z wodą położyć na najmniejszy palnik i parzyć szynkę przez 1,5 godziny, nie dopuszczając do zagotowania.
