Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
chrzan tarty Smak
4 łyżeczki -
kwaśna śmietana
100 ml -
masło
2 łyżki -
cebula
1 sztuka -
czosnek
2 ząbki -
bulion
1 i 1/2 litra -
ziemniaki
5-6 sztuk -
Musztarda francuska Prymat
3 łyżeczki -
kiełbasa biała
6 małych lub 3 duże -
Majeranek suszony Prymat
2 łyżki -
Sól alpejska warzona w tubie
do smaku -
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku -
jajka przepiórcze
10 sztuk
Przepis i sposób przygotowania Zupa chrzanowa z jajkiem i białą kiełbasą
Zupa chrzanowa wypełniona dodatkami w postaci ziemniaków i białej kiełbasy jest pożywną propozycją obiadową, a dodatek chrzanu tartego czyni z niej idealną zupę wielkanocną. Przygotowując zupę, pamiętajcie o doprawieniu jej majerankiem, czyli przyprawą bez której dodatku nie wyobrażamy sobie żurku czy barszczu białego. Pamiętajcie jednak, że zabielając zupę chrzanową śmietaną, warto ją najpierw zahartować. Do miseczki przełóżcie śmietanę i zalejcie ją chochelką gorącej zupy. Całość energicznie wymieszajcie i wlejcie do gotowej zupy chrzanowej.
1. W garnku zeszklij na maśle pokrojoną drobno cebulę następnie dodaj plasterki czosnku, wymieszaj i podsmażaj jeszcze przez chwilę.
2. Dodaj gorący bulion i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz w całości surową kiełbasę oraz majeranek.
3. Dopraw solą i pieprzem, gotuj przez ok. 20 minut na małym ogniu.
4. Pod koniec gotowania dodaj chrzan oraz musztardę, zagotuj i odstaw z ognia.
5. Pod koniec gotowania dodaj śmietanę. Podawaj z ugotowanymi jajkami i pokrojoną w plastry kiełbaską.
Zainspirujcie się innymi przepisami marki SMAK na wielkanocne potrawy!
LINK -> WIELKANOC ZE SMAKIEM
Komentarze (0)