Zupa chrzanowa z jajkiem i białą kiełbasą

Zupa chrzanowa z jajkiem i białą kiełbasą

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Zupa chrzanowa z jajkiem to bardzo apetyczna propozycja wielkanocnego preludium śniadaniowego. Koniecznie sprawdźcie przepis na zupę chrzanową z białą kiełbasą. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • chrzan tarty Smak

    4 łyżeczki
  • kwaśna śmietana

    100 ml
  • masło

    2 łyżki
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • bulion

    1 i 1/2 litra
  • ziemniaki

    5-6 sztuk
  • Musztarda francuska Prymat

    3 łyżeczki
  • kiełbasa biała

    6 małych lub 3 duże
  • Majeranek suszony Prymat

    2 łyżki
  • Sól alpejska warzona w tubie

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • jajka przepiórcze

    10 sztuk
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Zupa chrzanowa z jajkiem i białą kiełbasą

Zupa chrzanowa wypełniona dodatkami w postaci ziemniaków i białej kiełbasy jest pożywną propozycją obiadową, a dodatek chrzanu tartego czyni z niej idealną zupę wielkanocną. Przygotowując zupę, pamiętajcie o doprawieniu jej majerankiem, czyli przyprawą bez której dodatku nie wyobrażamy sobie żurku czy barszczu białego. Pamiętajcie jednak, że zabielając zupę chrzanową śmietaną, warto ją najpierw zahartować. Do miseczki przełóżcie śmietanę i zalejcie ją chochelką gorącej zupy. Całość energicznie wymieszajcie i wlejcie do gotowej zupy chrzanowej.  

1. W garnku zeszklij na maśle pokrojoną drobno cebulę następnie dodaj plasterki czosnku, wymieszaj i podsmażaj jeszcze przez chwilę.

2. Dodaj gorący bulion i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz w całości surową kiełbasę oraz majeranek.

3. Dopraw solą i pieprzem, gotuj przez ok. 20 minut na małym ogniu.

4. Pod koniec gotowania dodaj chrzan oraz musztardę, zagotuj i odstaw z ognia.

5. Pod koniec gotowania dodaj śmietanę. Podawaj z ugotowanymi jajkami i pokrojoną w plastry kiełbaską.

 

Zainspirujcie się innymi przepisami marki SMAK na wielkanocne potrawy! 

LINK -> WIELKANOC ZE SMAKIEM

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat