Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - Kurczak z piekarnika

Przepisy z kategorii Kurczak z piekarnika: 8
Sortuj:

KURCZAK Z PIEKARNIKA – PRZEPISY  

Przygotowanie kurczaka w piekarniku to najlepszy wybór z kilku powodów. Przede wszystkim, jest to zdrowsza opcja od smażenia mięsa. Nie musisz używać do tego tak dużo tłuszczu. Kolejny plus to łatwość wykonania. Kurczak z piekarnika nie wymaga stania nad garnkami i patelniami. Wrzucamy danie do piekarnika i możemy zająć się przygotowywaniem surówki, ziemniaków, frytek czy innych dodatków do dania. Następnym plusem jest utrzymanie czystości w kuchni. Przepisy na pieczonego kurczaka zwykle nie wymagają korzystania z wielu naczyń i garnków.   

JAK PIEC KURCZAKA W PIEKARNIKU?  

To, jak piec kurczaka w piekarniku zależy przede wszystkim od typu mięsa. Możemy piec całego kurczaka, udka, skrzydełka, piersi i każdą inną część. Wybieramy to mięso, które nam najbardziej smakuje! Jednak każdy fragment kurczaka piecze się nieco inaczej. Trzeba dostosować odpowiednio temperaturę oraz czas. Kurczak z piekarnika będzie wtedy miękki, soczysty i po prostu – pyszny!  

ILE PIEC PIERŚ Z KURCZAKA?  

Przed pieczeniem kurczaka warto pamiętać o tym, aby doprowadzić mięso do temperatury pokojowej. Wtedy czas pieczenia oraz temperatura piekarnika najpewniej będą idealnie dopasowane do danego typu mięsa. Wyciągnij więc kurczaka z lodówki około 30 minut przed pieczeniem. Oczywiście, same piersi z kurczaka mogą mieć różną grubość i wielkość, dlatego powinno się sprawdzać stan ich wypieczenia co kilkanaście minut. Jednak zwykle przyrządza się je w temperaturze około 180 stopni Celsjusza przez 20 do 40 minut. Czas wydłuża się im większe i grubsze są kawałki mięsa z kurczaka.   

ILE PIEC UDKA KURCZAKA?  

W przypadku pytania o to, ile piec udka kurczaka, pojawia się dodatkowa kwestia. Przy tej części drobiu ważna jest także chrupiąca, złocista skórka. Każdy ją uwielbia! Dlatego udka z kurczaka piecze się w 180 stopniach do nawet 200 stopni. Można ustawić wyższą temperaturę na ostatnie minuty pieczenia, aby skórka rzeczywiście była chrupiąca. Jeśli chodzi o czas pieczenia udek z kurczaka, jest to zwykle 30-45 minut do nawet ponad godziny przy przepisach obejmujących np. ryż, jak Kurczak zapiekany na ryżu.  

ILE PIEC SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA?  

Popularną częścią kurczaka przygotowywaną w piekarniku są skrzydełka. Najpyszniej smakują w sezonie grillowym. Skrzydełka z kurczaka z piekarnika smakują bardzo podobnie, a taki sposób na ich przygotowanie pozwala cieszyć się tym smakiem także poza latem i wiosną. Zwykle wystarczy przygotować pyszną marynatę i uzbroić się w cierpliwość. W przypadku marynowania mięsa należy pozostawić je na kilka godzin, aby przeszły smakiem przypraw. Jednak samo pieczenie skrzydełek trwa już krócej, zwykle zamyka się to w 40-50 minutach. W tym przypadku także warto pamiętać o chrupiącej skórce. Skrzydełka najczęściej najpierw pieczemy pod przykryciem, a pod koniec ściągamy je, aby skórka stała się złocista i pyszna!   

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak