Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Kaczka pieczona z jabłkami

5.0
(917)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Kaczka z jabłkami doprawiona majerankiem i tymiankiem. Ma złotą skórkę i niezwykły aromat. Nie zapomnijcie dać odpocząć mięsu po wyjęciu z piekarnika - kaczka będzie bardziej soczysta. 

Jeśli poszukujecie przepisów na dania z drobiu - znajdziecie je w serwisie DORADCA SMAKU.

Składniki:

Składniki:

kaczka
2 kilogramy
Majeranek suszony Prymat
2 łyżki
Sklep Prymat
czosnek
5 ząbków
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
olej
1 łyżka
Tymianek suszony Prymat
1/2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat

Dodatkowo:

jabłka winne
3 sztuki
Majeranek suszony Prymat
1/2 łyżki
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka pieczona z jabłkami

  • Przepis na obiad dla całej rodziny

  • Obiad z dodatkiem drobiu

  • Pieczona kaczka z jabłkami

Nie od dziś wiadomo, że kaczka z jabłkami pieczona w całości, to świetna propozycja na uroczysty obiad i świetne połączenie składników. Delikatne, drobiowe mięso kaczki, które w trakcie pieczenia nabiera soczystości i miękkości z pewnością zachwyci swoim smakiem wszystkich gości.

Kaczkę umyć i osuszyć. Ząbki czosnku obrać i posiekać. Do oleju dodać czosnek, zioła, sól i pieprz. Marynatą natrzeć kaczkę z zewnątrz i od środka. Zamarynowaną kaczkę wstawić na noc do lodówki.

Godzinę przed pieczeniem mięso wyjąć z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową.

Jabłka pokroić na ćwiartki, obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i posypać majerankiem. Kaczkę nadziać jabłkami i szczelnie spiąć wykałaczkami. Mięso przełożyć na brytfannę z rusztem.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Kaczkę wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec kaczkę przez ok. 2 godziny. Ostatnie 15 minut piec kaczkę ponownie w temp. 200 stopni, aby skórka się przypiekła. W czasie pieczenia kilkukrotnie polewać kaczkę wytopionym tłuszczem. Po upieczeniu kaczkę pozostawić przed rozkrojeniem na ok. 15 minut, aby soki wewnątrz równomiernie się rozeszły, a mięso pozostało soczyste.

Rady:

Na każdy kilogram mięsa trzeba przeznaczyć ok. 1 godzinę pieczenia.

Aby skórka była chrupiąca 15 minut przed końcem pieczenia można posmarować kaczkę osoloną wodą.

Jeśli w trakcie pieczenia kaczka zbytnio się zarumieni można przykryć ją folią aluminiową.

Do farszu można dodać także namoczoną w czerwonym winie żurawinę lub rodzynki.

Przepis na kaczkę z jabłkami jest banalnie prosty - wystarczy zastosować się do wyżej wymienionych kroków i przygotować najlepszą kaczkę z jabłkami jaką jedli Twoi goście na uroczystym obiedzie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kaczka 29.01.2023 14:10
A kaczka piersią do góry czy grzbietem ?
Doradca Smaku 30.01.2023 09:31
Dowolnie. Najlepiej w połowie pieczenia przewróć kaczkę na drugą stronę.
Iiyamasony 06.02.2021 12:16
Proszę o informację czy piec z termoobiegiem czy góra dół
Doradca Smaku 07.02.2021 19:25
Witaj, funkcja góra-dół tutaj się sprawdzi. :) Pozdrawiam, Doradca Smaku.
Mariola30 23.12.2020 06:30
Mam pytanie. Czy kaczkę piecze się pod przykryciem???
Doradca Smaku 28.12.2020 20:27
Witaj, kaczkę piecze się bez przykrycia. Tak jak radzi autor, jeśli w trakcie pieczenia kaczka zbytnio się zarumieni można przykryć ją folią aluminiową. Pozdrawiam, Doradca Smaku.
piterTatuskucharz 26.12.2019 19:12
Kozacko wyszła kaczuszka pierwszy raz i boomba
ka.ma@onet.pl
[email protected] 28.01.2017 17:32
Kaczka pyszna tylko lekko zmodyfikowałem - dodałem do marynaty soku z cytryny a do farszu suszonej żurawiny.
foczka-ks 06.10.2015 00:10
smaczna kaczka
Adamorek 18.04.2014 16:18
cudownie złocista
EmciaPichci 12.02.2014 07:17
wyszła pięknie :0 ach co za zdjęcia!
mysza75 14.01.2014 12:52
pyszna kaczuszka :-)
Łucja 27.12.2013 14:22
pięknie wygląda :) smakuje zapewne równie dobrze :)
27.12.2013 11:35
taka kaczka to same pyszności
Mniam 26.12.2013 22:53
Pięknie wygląda taka zarumieniona. Bardzo lubię :)
Ania84 26.12.2013 21:28
rewelacyjne mięsko!
mufinka79 26.12.2013 20:00
Pięknie rumiano upieczona :)
Janina 26.12.2013 12:57
Super, taka kaczka na pewno smakuje;)
Jadwiga/Jaga85 26.12.2013 12:09
PIĘKNA!!! Super zdjęcie!
Jusiaa 26.12.2013 11:31
Pyszności, wygląda imponująco:)
Renata9 26.12.2013 11:29
uwielbiam kaczkę z jabłkami, ta na pewno jest bardzo smaczna
Mira85 26.12.2013 11:27
bardzo smaczna
IwonaDD 26.12.2013 11:26
wow, wygląda obłędnie! rewelacja!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak