Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kaczka
2 kilogramy -
Majeranek suszony Prymat
2 łyżki -
czosnek
5 ząbków -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
2 łyżeczki -
olej
1 łyżka -
Tymianek suszony Prymat
1/2 łyżki -
Pieprz czarny mielony Prymat
1/2 łyżeczki -
Majeranek suszony Prymat
2 łyżki
Dodatkowo:
-
jabłka winne
3 sztuki -
Majeranek suszony Prymat
1/2 łyżki
Sposób przygotowania
Kaczkę umyć i osuszyć. Ząbki czosnku obrać i posiekać. Do oleju dodać czosnek, zioła, sól i pieprz. Marynatą natrzeć kaczkę z zewnątrz i od środka. Zamarynowaną kaczkę wstawić na noc do lodówki.
Godzinę przed pieczeniem mięso wyjąć z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową.
Jabłka pokroić na ćwiartki, obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i posypać majerankiem. Kaczkę nadziać jabłkami i szczelnie spiąć wykałaczkami. Mięso przełożyć na brytfannę z rusztem.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Kaczkę wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec kaczkę przez ok. 2 godziny. Ostatnie 15 minut piec kaczkę ponownie w temp. 200 stopni, aby skórka się przypiekła. W czasie pieczenia kilkukrotnie polewać kaczkę wytopionym tłuszczem. Po upieczeniu kaczkę pozostawić przed rozkrojeniem na ok. 15 minut, aby soki wewnątrz równomiernie się rozeszły, a mięso pozostało soczyste.
Rady:
Na każdy kilogram mięsa trzeba przeznaczyć ok. 1 godzinę pieczenia.
Aby skórka była chrupiąca 15 minut przed końcem pieczenia można posmarować kaczkę osoloną wodą.
Jeśli w trakcie pieczenia kaczka zbytnio się zarumieni można przykryć ją folią aluminiową.
Do farszu można dodać także namoczoną w czerwonym winie żurawinę lub rodzynki.
Komentarze (19)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (9)