Kaczka pieczona z jabłkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kaczka pieczona z jabłkami doprawiona majerankiem i tymiankiem. Ma złotą skórkę i niezwykły aromat. Nie zapomnijcie dać odpocząć mięsu po wyjęciu z piekarnika - kaczka będzie bardziej soczysta.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaczka

    2 kilogramy
  • Majeranek suszony Prymat

    2 łyżki
  • czosnek

    5 ząbków
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 łyżeczki
  • olej

    1 łyżka
  • Tymianek suszony Prymat

    1/2 łyżki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Majeranek suszony Prymat

    2 łyżki

Dodatkowo:

  • jabłka winne

    3 sztuki
  • Majeranek suszony Prymat

    1/2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaczkę umyć i osuszyć. Ząbki czosnku obrać i posiekać. Do oleju dodać czosnek, zioła, sól i pieprz. Marynatą natrzeć kaczkę z zewnątrz i od środka. Zamarynowaną kaczkę wstawić na noc do lodówki.

Godzinę przed pieczeniem mięso wyjąć z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową.

Jabłka pokroić na ćwiartki, obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i posypać majerankiem. Kaczkę nadziać jabłkami i szczelnie spiąć wykałaczkami. Mięso przełożyć na brytfannę z rusztem.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Kaczkę wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec kaczkę przez ok. 2 godziny. Ostatnie 15 minut piec kaczkę ponownie w temp. 200 stopni, aby skórka się przypiekła. W czasie pieczenia kilkukrotnie polewać kaczkę wytopionym tłuszczem. Po upieczeniu kaczkę pozostawić przed rozkrojeniem na ok. 15 minut, aby soki wewnątrz równomiernie się rozeszły, a mięso pozostało soczyste.

Rady:

Na każdy kilogram mięsa trzeba przeznaczyć ok. 1 godzinę pieczenia.

Aby skórka była chrupiąca 15 minut przed końcem pieczenia można posmarować kaczkę osoloną wodą.

Jeśli w trakcie pieczenia kaczka zbytnio się zarumieni można przykryć ją folią aluminiową.

Do farszu można dodać także namoczoną w czerwonym winie żurawinę lub rodzynki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
piterTatuskucharz 26.12.2019 19:12
Kozacko wyszła kaczuszka pierwszy raz i boomba
[email protected] 28.01.2017 17:32
Kaczka pyszna tylko lekko zmodyfikowałem - dodałem do marynaty soku z cytryny a do farszu suszonej żurawiny.
foczka-ks 06.10.2015 00:10
smaczna kaczka
Adamorek 18.04.2014 16:18
cudownie złocista
EmciaPichci 12.02.2014 07:17
wyszła pięknie :0 ach co za zdjęcia!
mysza75 14.01.2014 12:52
pyszna kaczuszka :-)
Łucja 27.12.2013 14:22
pięknie wygląda :) smakuje zapewne równie dobrze :)
Anonimowy 27.12.2013 11:35
taka kaczka to same pyszności
Mniam 26.12.2013 22:53
Pięknie wygląda taka zarumieniona. Bardzo lubię :)
Ania84 26.12.2013 21:28
rewelacyjne mięsko!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat