Kaczka pieczona z jabłkami

Kaczka pieczona z jabłkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kaczka pieczona z jabłkami doprawiona majerankiem i tymiankiem. Ma złotą skórkę i niezwykły aromat. Nie zapomnijcie dać odpocząć mięsu po wyjęciu z piekarnika - kaczka będzie bardziej soczysta :)

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaczka

    2 kilogram
  • majeranek Prymat

    2 łyżka
  • czosnek

    5 ząbek
  • sól

    2 łyżeczka
  • olej

    1 łyżka
  • majeranek Prymat

    1/2 łyżka
  • tymianek

    1/2 łyżka
  • pieprz czarny mielony

    1/2 łyżeczka
  • jabłko winne

    3 kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaczkę umyć i osuszyć. Ząbki czosnku obrać i posiekać. Do oleju dodać czosnek, zioła, sól i pieprz. Marynatą natrzeć kaczkę z zewnątrz i od środka. Zamarynowaną kaczkę wstawić na noc do lodówki. Godzinę przed pieczeniem mięso wyjąć z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową. Jabłka pokroić na ćwiartki obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i posypać majerankiem. Kaczkę nadziać jabłkami i szczelnie spiąć wykałaczkami. Mięso przełożyć na brytfannę z rusztem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Kaczkę wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec kaczkę przez ok. 2 godziny. Ostatnie 15 minut piec kaczkę ponownie w temp. 200 stopni, aby skórka się przypiekła. W czasie pieczenia kilkukrotnie polewać kaczkę wytopionym tłuszczem. Po upieczeniu kaczkę pozostawić przed rozkrojeniem na ok. 15 minut, aby soki wewnątrz równomiernie się rozeszły, a mięso pozostało soczyste.

Rady:

Na każdy kilogram mięsa trzeba przeznaczyć ok. 1 godzinę pieczenia.

Aby skórka była chrupiąca 15 minut przed końcem pieczenia można posmarować kaczkę osoloną wodą.

Jeśli w trakcie pieczenia kaczka zbytnio się zarumieni można przykryć ją folią aluminiową.

Do farszu można dodać także namoczoną w czerwonym winie żurawinę lub rodzynki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

[email protected]

28.01.2017 17:32
Kaczka pyszna tylko lekko zmodyfikowałem - dodałem do marynaty soku z cytryny a do farszu suszonej żurawiny.

foczka-ks

06.10.2015 00:10
smaczna kaczka

Adamorek

18.04.2014 16:18
cudownie złocista

EmciaPichci

12.02.2014 07:17
wyszła pięknie :0 ach co za zdjęcia!

mysza75

14.01.2014 12:52
pyszna kaczuszka :-)

Łucja

27.12.2013 14:22
pięknie wygląda :) smakuje zapewne równie dobrze :)

Anonimowy

27.12.2013 11:35
taka kaczka to same pyszności

Mniam

26.12.2013 22:53
Pięknie wygląda taka zarumieniona. Bardzo lubię :)

Ania84

26.12.2013 21:28
rewelacyjne mięsko!

mufinka79

26.12.2013 20:00
Pięknie rumiano upieczona :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat