Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek z kremem różanym
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Ciasto kruche: do dzieży miksera lub na stolnice przesiać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodać cukier i pokrojone na kawałki masło. Miksować płaskim mieszadłem miksera na drobną kruszonkę lub posiekać nożem na stolnicy na małe okruszki. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
2. Ciasto rozwałkować podsypując mąką lub od razu w blaszce jeśli jest zbyt kruche. Można użyć blaszki w kształcie jaja. Spód podziurkować i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika lub na około pół godziny.
3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wstawić blaszkę z ciastem i piec przez około 20 minut na lekko złoty kolor, ostudzić w formie.
4. Krem przyrządzamy miksując serek mascarpone z konfiturą z pŁatków róży. Rozsmarowujemy go na cieście. Wierz dekorujemy migdałami oraz świeżymi płatkami róż jadalnych.