Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek z kremem różanym

5.0
(38)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Mazurek niejedno ma oblicze i każdy w swoim domu przygotowuje go w inny sposób. Co powiecie na przepiękny i przepyszny mazurek z kremem różanym? Taka wersja mazurka zachwyci nie tylko Was ale również gości. Uważajcie tylko, bo znika w mgnieniu oka.

Składniki:

Składniki na ciasto:

mąka pszenna 170 g
mąka ziemniaczana 80 g
cukier 50 g
masło zimne 150 g
żółtka duże 2 sztuki

Składniki na krem:

konfitura z płatków róży 150-200 g
serek mascarpone 150 g

Dodatki:

płatki migdałowe 100 g
róże do dekoracji płatki

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek z kremem różanym

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Ciasto kruche: do dzieży miksera lub na stolnice przesiać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodać cukier i pokrojone na kawałki masło. Miksować płaskim mieszadłem miksera na drobną kruszonkę lub posiekać nożem na stolnicy na małe okruszki. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.

2. Ciasto rozwałkować podsypując mąką lub od razu w blaszce jeśli jest zbyt kruche. Można użyć blaszki w kształcie jaja. Spód podziurkować i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika lub na około pół godziny.

3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wstawić blaszkę z ciastem i piec przez około 20 minut na lekko złoty kolor, ostudzić w formie.

4. Krem przyrządzamy miksując serek mascarpone z konfiturą z pŁatków róży. Rozsmarowujemy go na cieście. Wierz dekorujemy migdałami oraz świeżymi płatkami róż jadalnych.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak