Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Mazurek z kremem różanym

5.0
(38)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Mazurek niejedno ma oblicze i każdy w swoim domu przygotowuje go w inny sposób. Co powiecie na przepiękny i przepyszny mazurek z kremem różanym? Taka wersja mazurka zachwyci nie tylko Was ale również gości. Uważajcie tylko, bo znika w mgnieniu oka.

Składniki:

Składniki na ciasto:

mąka pszenna
170 g
mąka ziemniaczana
80 g
cukier
50 g
masło zimne
150 g
żółtka duże
2 sztuki

Składniki na krem:

konfitura z płatków róży
150-200 g
serek mascarpone
150 g

Dodatki:

płatki migdałowe
100 g
róże do dekoracji
płatki

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek z kremem różanym

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Ciasto kruche: do dzieży miksera lub na stolnice przesiać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodać cukier i pokrojone na kawałki masło. Miksować płaskim mieszadłem miksera na drobną kruszonkę lub posiekać nożem na stolnicy na małe okruszki. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.

2. Ciasto rozwałkować podsypując mąką lub od razu w blaszce jeśli jest zbyt kruche. Można użyć blaszki w kształcie jaja. Spód podziurkować i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika lub na około pół godziny.

3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wstawić blaszkę z ciastem i piec przez około 20 minut na lekko złoty kolor, ostudzić w formie.

4. Krem przyrządzamy miksując serek mascarpone z konfiturą z pŁatków róży. Rozsmarowujemy go na cieście. Wierz dekorujemy migdałami oraz świeżymi płatkami róż jadalnych.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak