Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tartinki z wędzonym łososiem i szpinakiem

5.0
(45)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Tartinki z wędzonym łososiem i szpinakiem, to przekąski które sprawdzą się podczas domówki u przyjaciół czy jedna z propozycji śniadaniowych podczas wielkanocnego śniadania. 

Składniki:

Składniki na ciasto:

mąka pszenna 250 g
jajko 1 sztuka
masło zimne 120 g
cukier 1/2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
woda zimna 2 łyżki

Farsz:

serek mascarpone 1 opakowanie
łosoś wędzony 200 g
szpinak baby 300 g
masło 1 łyżka
sól szczypta
pieprz szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Tartinki z wędzonym łososiem i szpinakiem

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce lub na stolnicy. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy je w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez ok. 30 min.

2. Foremki do tartaletek delikatnie smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Tak przygotowane foremki wylepiamy (dość cienko) schłodzonym ciastem i nakłuwamy widelcem w paru miejscach.

3. Pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok 15-20 min. do złotego koloru.

4. Upieczone tartaletki wyjmujemy z foremek i odstawiamy do ostygnięcia.

5. Szpinak przesmażamy chwilę na maśle, dodajemy do niego serek mascarpone, mieszamy. Farszem napełniamy babeczki. Na wierzchu układamy plastry łososia. Oprószamy kolorowym pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak