Przepis i sposób przygotowania na: Tartinki z wędzonym łososiem i szpinakiem
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce lub na stolnicy. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy je w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez ok. 30 min.
2. Foremki do tartaletek delikatnie smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Tak przygotowane foremki wylepiamy (dość cienko) schłodzonym ciastem i nakłuwamy widelcem w paru miejscach.
3. Pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok 15-20 min. do złotego koloru.
4. Upieczone tartaletki wyjmujemy z foremek i odstawiamy do ostygnięcia.
5. Szpinak przesmażamy chwilę na maśle, dodajemy do niego serek mascarpone, mieszamy. Farszem napełniamy babeczki. Na wierzchu układamy plastry łososia. Oprószamy kolorowym pieprzem.