Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanoc: Babka drożdżowa

5.0
(28)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na wielkanocną babkę drożdżową z rodzynkami i lukrem. Zobacz, jak zrobić to pyszne ciasto.

Składniki:

mąka pszenna 50 dag
cukier 15 dag
mleko 1 szklanka
żółtko jajek 8 szt
drożdże 5 dag
masło 10 dag
skórka z cytryny 1 szt
rodzynki 5 dag
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanoc: Babka drożdżowa

1. Jedną dużą formę do pieczenia do babki lub dwie małe (keksówki) wysmarować masłem i wysypać mąką. Rodzynki umyć, sparzyć i osączyć.

2. Mąkę przesiać do miski. Z 10 dag mąki, letniego mleka i drożdży zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę i dodać do miski z mąką. Wlać wyrośnięty rozczyn, wsypać szczyptę soli i skórkę otartą ze sparzonej cytryny i wyrabiać ciasto 20 min. Następnie dodać roztopione masło i rodzynki. Wyrabiać kolejne 15-20 min.

4. Ciasto włożyć do formy (do 1/3 wysokości) przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy forma jest prawie pełna, wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec około 40 min.

5. Następnie ciasto lekko schłodzić i ostrożnie wyjąć z formy. Gorące ciasto posypać cukrem pudrem lub gdy ostygnie polukrować. Przepis na idealny lukier znajdziesz TU.

Do pieczenia tego ciasta najlepiej jest użyć formy w kształcie babki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 27.03.2016 17:21
wyśmienita :)
motylekgoha 03.03.2016 11:20
super babka z tego przepisu zrobię małe babeczki z kominem :))
jasiek 18.04.2014 15:28
idealna na święta
marcia7 13.04.2014 16:39
doskonałą babka
marcia7 07.04.2014 21:28
niezła babka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak