Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanoc: Babka drożdżowa
1. Jedną dużą formę do pieczenia do babki lub dwie małe (keksówki) wysmarować masłem i wysypać mąką. Rodzynki umyć, sparzyć i osączyć.
2. Mąkę przesiać do miski. Z 10 dag mąki, letniego mleka i drożdży zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę i dodać do miski z mąką. Wlać wyrośnięty rozczyn, wsypać szczyptę soli i skórkę otartą ze sparzonej cytryny i wyrabiać ciasto 20 min. Następnie dodać roztopione masło i rodzynki. Wyrabiać kolejne 15-20 min.
4. Ciasto włożyć do formy (do 1/3 wysokości) przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy forma jest prawie pełna, wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec około 40 min.
5. Następnie ciasto lekko schłodzić i ostrożnie wyjąć z formy. Gorące ciasto posypać cukrem pudrem lub gdy ostygnie polukrować. Przepis na idealny lukier znajdziesz TU.
Do pieczenia tego ciasta najlepiej jest użyć formy w kształcie babki.