Wielkanoc: Babka drożdżowa

Wielkanoc: Babka drożdżowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    50 dag
  • cukier

    15 dag
  • mleko

    1 szklanka
  • żółtko jajek

    8 szt
  • drożdże

    5 dag
  • masło

    10 dag
  • skórka z cytryny

    1 szt
  • rodzynki

    5 dag
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jedną dużą formę do pieczenia lub dwie małe(keksówki)wysmarować masłem i wysypać mąką. Rodzynki umyć, sparzyć i osączyć. Mąkę przesiać do miski. Z 10 dag mąki, letniego mleka i drożdży zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę i dodać do miski z mąką. Wlać wyrośnięty rozczyn, wsypać szczyptę soli i skórkę otartą ze sparzonej cytryny i wyrabiać ciasto 20 min. Następnie dodać roztopione masło i rodzynki. Wyrabiać kolejne 15-20 min. Ciasto włożyć do formy(do 1/3 wysokości) przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy forma jest prawie pełna, wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec około 40 min. Następnie ciasto lekko schłodzić i ostrożnie wyjąć z formy. Gorące ciasto posypać cukrem pudrem lub gdy ostygnie polukrować.
Do pieczenia tego ciasta najlepiej jest użyć formy w kształcie babki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Klausia

27.03.2016 17:21
wyśmienita :)

motylekgoha

03.03.2016 11:20
super babka z tego przepisu zrobię małe babeczki z kominem :))

jasiek

18.04.2014 15:28
idealna na święta

marcia7

13.04.2014 16:39
doskonałą babka

marcia7

07.04.2014 21:28
niezła babka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat