Wielkanoc: Babka drożdżowa

Wielkanoc: Babka drożdżowa

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Przepis na wielkanocną babkę drożdżową z rodzynkami i lukrem. Zobacz, jak zrobić to pyszne ciasto.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    50 dag
  • cukier

    15 dag
  • mleko

    1 szklanka
  • żółtko jajek

    8 szt
  • drożdże

    5 dag
  • masło

    10 dag
  • skórka z cytryny

    1 szt
  • rodzynki

    5 dag
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Wielkanoc: Babka drożdżowa

1. Jedną dużą formę do pieczenia do babki lub dwie małe (keksówki) wysmarować masłem i wysypać mąką. Rodzynki umyć, sparzyć i osączyć.

2. Mąkę przesiać do miski. Z 10 dag mąki, letniego mleka i drożdży zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę i dodać do miski z mąką. Wlać wyrośnięty rozczyn, wsypać szczyptę soli i skórkę otartą ze sparzonej cytryny i wyrabiać ciasto 20 min. Następnie dodać roztopione masło i rodzynki. Wyrabiać kolejne 15-20 min.

4. Ciasto włożyć do formy (do 1/3 wysokości) przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy forma jest prawie pełna, wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec około 40 min.

5. Następnie ciasto lekko schłodzić i ostrożnie wyjąć z formy. Gorące ciasto posypać cukrem pudrem lub gdy ostygnie polukrować. Przepis na idealny lukier znajdziesz TU.

Do pieczenia tego ciasta najlepiej jest użyć formy w kształcie babki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 27.03.2016 17:21
wyśmienita :)
motylekgoha 03.03.2016 11:20
super babka z tego przepisu zrobię małe babeczki z kominem :))
jasiek 18.04.2014 15:28
idealna na święta
marcia7 13.04.2014 16:39
doskonałą babka
marcia7 07.04.2014 21:28
niezła babka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat