Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocny żurek z chrzanem

5.0
(28)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Sprawdź przepis na żurek wielkanocny z chrzanem. Taki żurek pięknie prezentuje się podany w chlebkach. 

Składniki:

wywar mięsny 1/5 litra
zakwas na żur 500 mililitrów
boczek surowy 250 gramów
chrzan tarty Smak 2 łyżki
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
śmietanka 18% 6 łyżek
jaja 4 sztuki
kiełbasa biała 500 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocny żurek z chrzanem

Żurek wielkanocny z chrzanem to tradycyjne danie, bez którego trudno wyobrazić sobie Wielkanoc. Nikogo więc nie dziwi, że zupa jedzona jest na śniadanie, a zaraz po niej sięgamy po sałatki, przekąski z dodatkiem jajek, chrzanu, czy buraczków. Żurek wielkanocny ma wspaniały, głęboki smak. To zasługa aromatycznych mięs dodanych do niego podczas gotowania: wędzonki, żeberek czy boczku. Przygotowując bulion na bazie kostki rosołowej, wszystkie te aromaty są w niej zamknięte. Wielkanocny żurek z chrzanem można podawać w różnorodny sposób: na talerzu, w wydrążonym chlebku, czy z różnymi dodatkami w postaci pokrojonej kiełbaski, jajka czy nawet łyżeczki chrzanu.

1. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać do gotującego się wywaru mięsnego (może być również na bazie kostki rosołowej).

2. Wlać zakwas na żur, chrzan oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

3. Pod koniec gotowania dodać kiełbasę, doprawić, ewentualnie dodać sól, pieprz i majeranek.

4. Żurek podawać z pokrojoną kiełbasą i ugotowanym na twardo jajkiem.

Sprawdźcie inne wielkanocne przepisy i zainspirujcie się do gotowania: 

Przepis na jajka z farszem chrzanowym

Przepis na pieczone białe kiełbaski

Przepis na schab w sosie chrzanowym

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak