Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocny żurek z chrzanem
Żurek wielkanocny z chrzanem to tradycyjne danie, bez którego trudno wyobrazić sobie Wielkanoc. Nikogo więc nie dziwi, że zupa jedzona jest na śniadanie, a zaraz po niej sięgamy po sałatki, przekąski z dodatkiem jajek, chrzanu, czy buraczków. Żurek wielkanocny ma wspaniały, głęboki smak. To zasługa aromatycznych mięs dodanych do niego podczas gotowania: wędzonki, żeberek czy boczku. Przygotowując bulion na bazie kostki rosołowej, wszystkie te aromaty są w niej zamknięte. Wielkanocny żurek z chrzanem można podawać w różnorodny sposób: na talerzu, w wydrążonym chlebku, czy z różnymi dodatkami w postaci pokrojonej kiełbaski, jajka czy nawet łyżeczki chrzanu.
1. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać do gotującego się wywaru mięsnego (może być również na bazie kostki rosołowej).
2. Wlać zakwas na żur, chrzan oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Pod koniec gotowania dodać kiełbasę, doprawić, ewentualnie dodać sól, pieprz i majeranek.
4. Żurek podawać z pokrojoną kiełbasą i ugotowanym na twardo jajkiem.