Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - Herbata

Przepisy z kategorii Herbata: 8
Sortuj:

Herbata to znany od tysiącleci i uwielbiany na całym świecie napój, a najczęściej napar przyrządzany z liści, pąków i łodyżek roślin z gatunku Camellia sinensis, pochodzących z krajów Południowej Azji: Chin, Indii i Birmy. W zależności od odmiany rośliny oraz sposobu obróbki liści wyróżniamy 6 rodzajów (kolorów) herbaty: czarną, zieloną, czerwoną (pu-erh), niebieską (ooilong), białą i żółtą.   

Jako pierwsi zalety picia herbaty docenili starożytni Chińczycy. Zawdzięczamy im nie tylko znajomość zagadnień związanych ze sposobami parzenia i picia herbaty, ale również całą kulturę i sztukę z nią związaną. W drugiej połowie XVI wieku herbata trafiła do Europy i największą furorę zrobiła w Wielkiej Brytanii. Zwyczaj picia herbaty kilka razy dziennie, w tym obowiązkowo o 5 po południu stał się nową tradycją nierozerwalnie związaną z tym krajem. Innym państwem, gdzie codziennie pije się wiele szklanek herbaty jest Turcja.  

Herbata jest obecnie jednym z najpopularniejszych napojów na świecie, który pijemy o każdej porze dnia, zarówno na ciepło jak i na zimno.  

Najlepsze przepisy na herbatę 

W serwisie DoradcaSmaku.pl znajdziesz różnorodne przepisy na herbatę, związane z różnymi tradycjami picia tego naparu w Polsce oraz na całym świecie. Są tu przepisy na herbaty rozgrzewające, herbaty zimowe, herbaty owocowe, herbaty ziołowe, herbaty mrożone i wiele więcej. Smakosze herbaty odkryją tu wiele ciekawych propozycji, podanych przez innych fanów herbacianego naparu.  

Rozgrzewająca herbata to znakomity pomysł zwłaszcza w chłodniejsze dni jesieni, zimy lub wczesnej wiosny. Uwielbiamy szczelnie otulić się kocem i z kubkiem rozgrzewającej herbaty w ręku poddać uwielbianym czynnościowy - czytaniu książki czy oglądaniu ulubionego filmu lub serialu.  

Do rozgrzewających herbat zimowych szczególnie lubimy dodawać przyprawy, które nadają naparowi intensywnego i niepowtarzalnego aromatu oraz pomagają wzmocnić odporność organizmu tak jak np. herbata z imbirem, czy herbata z cynamonem i goździkami. W najbardziej mroźne dni nic nie ogrzeje nas lepiej niż indyjskie przepisy na herbatę takie jak Garam Masala, a w szczególności mocno rozgrzewającą herbata Masala z syropem waniliowym 

Jeśli lubimy słodzić herbatę zimową, możemy dodać do niej cukier, słodzik lub użyć miodu, a także konfitury lub soku z dzikiej róży czy owoców, np. malin, wiśni czy aronii. Herbata owocowa zawiera też duże kawałki owoców, przede wszystkim cytrusy: pomarańcze, cytryny, limonki ale też maliny czy pigwę. Mrożona herbata owocowa, brzoskwiniowo cytrusowa sprawdzi się najlepiej w upalne dni lata.  

Inne zastosowania herbaty 

Przepisy na herbatę nie muszą oznaczać tylko różnych sposobów przygotowania aromatycznego napoju. Liście herbaty mogą mieć również zastosowanie w innych daniach – mięsach, sałatkach, sosach, zupach, ciastach, a nawet lodach.  

Herbata bywa wykorzystywana jako składnik marynaty, który ma za zadanie sprawić, aby mięso stało się bardziej miękkie i aromatyczne. Może być również zastosowana do przygotowania masy na koperkowe kotlety mielone z zieloną herbatą, a także jako ważny składnik aromatycznego sosu miodowo-herbacianego, tak jak w tym przepisie na kacze piersi . 

Herbata doskonale sprawdza się do przygotowania deserów. W Doradcy Smaku znajdziesz wiele przykładów takich dań. Sięgnij po przepisy na krem z zielonej herbaty z musem z mango, sernik, mini serniczki, ciasto ucierane z herbatą i brzoskwiniami, wielkanocną babkę herbacianą , sorbet czy domowe lody z zielonej herbaty lub z czarnej herbaty Earl Grey.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak