Wielkamoc Smaku - wielkanocne potrawy pełne smaku
WIELKANOC to czas, kiedy na naszych stołach królują tradycyjne potrawy kuchni polskiej. Kto z nas nie zjadłby tradycyjnego żurku lub zupy chrzanowej? Jakie jeszcze szykujemy potrawy na Wielkanoc? Na pewno jajka faszerowane, białą kiełbasę – obowiązkowo z chrzanem lub ćwikłą. Co jeszcze? Wielkanoc to czas obfitości i koniec postu, więc przygotowujemy pieczyste – schab, szynkę, pieczeń. Zwieńczeniem świątecznej uczty są słodkości. Ciasta na Wielkanoc to baba drożdżowa, mazurek, sernik. Sprawdź najlepsze przepisy na potrawy wielkanocne.
Potrawy i ciasta na Wielkanoc - te najważniejsze i ulubione
Potrawy na Wielkanoc - żurek, barszcz, zupa chrzanowa
Kuchnia wielkanocna to ukłon w stronę polskiego, tradycyjnego gotowania. W tym czasie przygotowujemy wiele typowych dla polskiej kuchni dań. Należą do nich żurek staropolski, barszcz biały czy zupa chrzanowa. Jak zrobić żurek wielkanocny? Często pada to pytanie. A w Doradcy Smaku znajdziesz na nie odpowiedź. Najpierw trzeba przygotować zakwas z mąki razowej, a potem zadbać o pozostałe składniki – wywar, swojską białą kiełbasę oraz jajka. Nie zapomnijcie o przyprawach – czosnku, pieprzu czarnym i majeranku. Na późne śniadanie wielkanocne podajemy zupę - żurek, barszcz biały lub zupę chrzanową. Dla wielbicieli bardziej wyrazistych i kwaśnych smaków polecam przepis na żurek z jajkiem, boczkiem i białą kiełbasą. Barszcz biały to zupa, której bazą jest zakwas przygotowany z mąki pszennej, dlatego zupa ma łagodniejszy smak. W niektórych regionach polski podaje się lekko ostrą, ale bardzo wielkanocną - zupę chrzanową.
Potrawy z jajek - symbol Wielkanocy
Jajka to symbol Wielkanocy. Dlatego na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jaj. Dodajemy je do żurku i podajemy faszerowane lub w sałatkach. Najlepszy przepis wielkanocny na jajka faszerowane, to ten z pastą pieczarkową lub pastą z makreli lub łososia. Niektórzy przygotowują tradycyjny sos chrzanowy do jajek i w sposób podają tę potrawę. Na pewno pyszne będą jajka po szkocku lub niezwykle efektowne jajka marynowane w burakach. Potrawy z jajek to temat kulinarny o niewyczerpanych możliwościach. Na wielkanocny stół możesz przygotować - poza jajkami faszerowanymi - pastę jajeczną i zawinąć ją w tortille z dodatkiem awokado, zapiec jajka w chrupiących koszyczkach czy zrobić lekką sałatkę z sosem musztardowym lub sałatkę z tuńczykiem.
Wędliny, pasztety, kiełbasy, pieczyste - tradycyjne wyroby na wielkanocnym stole
Na wielkanocnym stole królują domowe wędliny, pasztety, biała kiełbasa robiona na wiele sposobów, pieczyste, czyli schab, kaczka z jabłkami, pieczenie, szynki. Przygotowując wielkanocne potrawy warto zrobić domową szynkę lub karkówkę. Tu znajdziesz poradę Jak peklować mięso? Skorzystaj z niej i zrób aromatyczne mięso na świąteczny stół. Jeśli lubisz białą kiełbasę podaj ją z koniecznie z wyrazistym chrzanem tartym, upieczoną z cebulą i jabłkiem. Tym daniem zachwycisz swoich gości. Bezapelacyjnie, na stole wielkanocnym nie może zabraknąć pasztetu! Dlatego przygotowując listę potraw na święta, uwzględnij pasztet wielkanocny. Najpopularniejszy jest pasztet drobiowy, z dużą ilością aromatycznych przypraw - pieprzu czarnego, czosnku, gałki muszkatołowej i kminu rzymskiego.
Ciasta na Wielkanoc - sprawdź przepisy
Zanim zabierzesz się za pieczenie tradycyjnej baby drożdżowej, wybierz sprawdzony przepis. Babka drożdżowa to kapryśny wypiek, który nie lubi pośpiechu i przeciągów :) Tradycyjnym ciastem wielkanocnym jest mazurek. To kruche ciasto ozdobione różnego rodzaju masami - czekoladową, kajmakową lub różaną. Często do wykończenia mazurka używa się orzechów, suszonych owoców lub wiórków kokosowych. Na pewno na wielkanocnym stole nie może zabraknąć sernika - wybierz taki przepis na sernik - który spełni Twoje oczekiwania. Może to będzie sernik na kruchym spodzie, a może sernik typu snickers.
Jedno jest pewne - święta wielkanocne muszą mieć smak!