Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
pałki z kurczaka
10 sztuk -
oliwa
1/2 szklanki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku -
Pieprz czarny mielony Prymat
1/2 łyżki -
Tymianek suszony Prymat
1 łyżka -
Zioła prowansalskie suszone Prymat
1 łyżka -
Czosnek suszony Prymat
1 łyżka -
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżka -
cukier
2-3 łyżeczki
Sposób przygotowania
Kroki postępowania

Pałki z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Sól i przyprawy wymieszać z oliwą z oliwek.


Pałki z kurczaka pieczemy przez około 60 minut w 180-190 stopni C (przez pierwsze 30 minut z pokrywką a kolejne 30 minut bez). Naczynie z kurczakiem wyciągamy z piekarnika i zlewamy tłuszcz z przyprawami do miseczki. Dodajemy 2 łyżeczki cukru i mieszamy aż się rozpuści. Polewamy kurczaka i zapiekamy jeszcze przez 15 minut.
Komentarze (16)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (6)