Przepis i sposób przygotowania na: Soczysty kurczak pieczony w całości
Przepis na soczystego kurczaka pieczonego w całości warto mieć w swoim przepiśniku! To danie, które uwielbiają mali i duzi, więc warto znać ten sprawdzony przepis.
Kurczak pieczony w piekarniku to pomysł na świetny obiad niedzielny, jednak jest kilka zasad, o których warto pamiętać przygotowując to pyszne danie. Przeczytaj ten przepis i działaj - sukces kulinarny gwarantowany!
Z tego przepisu dowiesz się, co zrobić, żeby:
- kurczak z piekarnika wyszedł soczysty
- mięso kurczaka łatwo odchodziło od kości
- rodzinka z zachwytem oblizywała paluszki
- kurczak pieczony wszedł na stałe do Twojego menu domowego
PRZYGOTOWANIE KURCZAKA:
Kurczaka umyć, dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym, odciąć gruczoł kuprowy oraz nadmiar tłuszczu. Nakłuć widelcem w wielu miejscach i natrzeć dokładnie solą. Odstawić do lodówki na 1-2 godziny.
PRZYGOTOWANIE MARYNATY:
Do szklanki wlać oliwę, sok z cytryny, syrop klonowy i zmiażdżony czosnek, wymieszać. Dodać pozostałe przyprawy i wymieszać. Marynatę rozprowadzić dokładnie na kurczaku. Kurczaka można zostawić w marynacie na dodatkowe 6-12 godzin w lodówce. Jeśli nie mamy tyle czasu, a rodzinka jest głodna można skrócić czas przechowywania kurczaka w lodówce lub... piec go od razu.
PIECZENIE KURCZAKA:
Układamy kurczaka grzbietem do góry na blasze wyścielonej folią aluminiową. Piekarnik rozgrzewamy przez 10 minut do 200 stopni i wkładamy kurczaka. Pieczemy przez 40 minut w 190 stopniach, po czym wyjmujemy i przewracamy piersią do góry. Pieczemy przez kolejne 40 minut w tej samej temperaturze, podlewając go wytworzonym sosem. Do podlewania sosem przyda Ci się pipeta. Jeśli jej nie masz, zamiast pipety do podlewania kurczaka sosem użyj łyżki stołowej lub łyżki wazowej.
Wyjmujemy ponownie kurczaka z piekarnika, owijamy szczelnie folią, zmniejszamy temperaturę pieczenia do 150 stopni i zostawiamy kurczaka na 40 minut.
Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy mięso przez 15 minut, przy uchylonych drzwiczkach.