Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Soczysty kurczak pieczony w całości

5.0
(1273)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Soczysty kurczak pieczony w całości to danie, którego aromat czuć w całym domu! Połączenie mięsa z marynatą na bazie oliwy i syropu klonowego sprawia, że smak tego dania jest wyjątkowy. Tymianek, kurkuma, kolendra, papryka i czosnek nadają daniu smak i charakter. Ten pieczony kurczak, w towarzystwie warzyw, jest doskonałym pomysłem na obiad dla całej rodziny!

Składniki:

Kurczak (cały)
1,5 kilograma
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Marynata:

oliwa
3 łyżki
sok z cytryny
2-3 łyżki
syrop klonowy
1 łyżka
czosnek
2-3 ząbki (większe)
Tymianek suszony Prymat
1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka (niepełna)
Sklep Prymat
Kurkuma mielona Prymat
1 łyżeczka (niepełna)
Sklep Prymat
kolendra mielona
1/3 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz ziołowy mielony Prymat
2 szczypty
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat
mąka
1 łyżeczka

Porada

Przed pieczeniem kurczaka można nafaszerować marchewką, korzeniem pietruszki oraz porem. Warzywa posmarować marynatą. Polecam jednak pieczenie warzyw obok kurczaka, są wtedy znacznie smaczniejsze i bardziej miękkie.

Przepis i sposób przygotowania na: Soczysty kurczak pieczony w całości

Przepis na soczystego kurczaka pieczonego w całości warto mieć w swoim przepiśniku! To danie, które uwielbiają mali i duzi, więc warto znać ten sprawdzony przepis.

Kurczak pieczony w piekarniku to pomysł na świetny obiad niedzielny, jednak jest kilka zasad, o których warto pamiętać przygotowując to pyszne danie. Przeczytaj ten przepis i działaj - sukces kulinarny gwarantowany!

Z tego przepisu dowiesz się, co zrobić, żeby:

  • kurczak z piekarnika wyszedł soczysty 
  • mięso kurczaka łatwo odchodziło od kości
  • rodzinka z zachwytem oblizywała paluszki
  • kurczak pieczony wszedł na stałe do Twojego menu domowego 

PRZYGOTOWANIE KURCZAKA:

Kurczaka umyć, dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym, odciąć gruczoł kuprowy oraz nadmiar tłuszczu. Nakłuć widelcem w wielu miejscach i natrzeć dokładnie solą. Odstawić do lodówki na 1-2 godziny.

PRZYGOTOWANIE MARYNATY:

Do szklanki wlać oliwę, sok z cytryny, syrop klonowy i zmiażdżony czosnek, wymieszać. Dodać pozostałe przyprawy i wymieszać. Marynatę rozprowadzić dokładnie na kurczaku. Kurczaka można zostawić w marynacie na dodatkowe 6-12 godzin w lodówce. Jeśli nie mamy tyle czasu, a rodzinka jest głodna można skrócić czas przechowywania kurczaka w lodówce lub... piec go od razu. 

PIECZENIE KURCZAKA:

Układamy kurczaka grzbietem do góry na blasze wyścielonej folią aluminiową. Piekarnik rozgrzewamy przez 10 minut do 200 stopni i wkładamy kurczaka. Pieczemy przez 40 minut w 190 stopniach, po czym wyjmujemy i przewracamy piersią do góry. Pieczemy przez kolejne 40 minut w tej samej temperaturze, podlewając go wytworzonym sosem. Do podlewania sosem przyda Ci się pipeta. Jeśli jej nie masz, zamiast pipety do podlewania kurczaka sosem użyj łyżki stołowej lub łyżki wazowej. 

Wyjmujemy ponownie kurczaka z piekarnika, owijamy szczelnie folią, zmniejszamy temperaturę pieczenia do 150 stopni i zostawiamy kurczaka na 40 minut.

Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy mięso przez 15 minut, przy uchylonych drzwiczkach.

Soczysty, pieczony w całości kurczak z piekarnika to proste do przygotowania, przepyszne danie dla całej rodziny. To idealny pomysł na rodzinny obiad lub kolację. 

Jeśli zgodnie z tym przepisem, natarliśmy kurczaka specjalną marynatą sporządzoną z syropu klonowego lub miodu, soku z cytryny oraz aromatycznych ziół i przypraw, zachwyci Nas wspaniały smak i aromat mięsa. 

Dobrze wypieczony kurczak posiada także coś, co uwielbiają zarówno dzieci jak i dorośli - chrupiącą, skórkę w złocistym kolorze! 

Dodatkowego smaczku nadają warzywa, którymi można nafaszerować kurczaka lub piec obok w naczyniu żaroodpornym. Znakomicie sprawdzą się marchewka, pietruszka, seler, por, kalafior, żółta lub czerwona cebula, a także kolorowa papryka - czerwona, żółta lub zielona. Najlepiej do pieczenia wybrać swoje ulubione warzywa. Jeśli lubimy pieczarki, je także warto wziąć pod uwagę! 

Ważne jest, by warzywa były suche i jedynie skropione oliwą przed włożeniem ich do piekarnika. Jeśli będą mokre, ugotują się zamiast upiec. 

Pamiętajmy też, by czas pieczenia dopasować w zależności od wagi kurczaka.

W tym przepisie, pieczony w całości kurczak ma masę 1,5 kilograma, a czas pieczenia przed zawinięciem w folię wynosi około 1 godziny i 20 minut. Jeśli dysponujemy mniejszym kurczakiem o wadze 1 kilograma pieczenie powinno być krótsze i wynieść 60 minut, czyli równą 1 godzinę. Dla większego kurczaka czas pieczenia zostanie wydłużony. W przypadku kurczaka o wadze 2 kilogramów pieczenie powinno trwać 1 godzinę i 45 minut, zaś olbrzymiego, 2,5 kilogramowego kurczaka będziemy piec aż 2 godziny i 10 minut.   

Podczas pieczenia nie zapominajmy, by co jakiś czas podlać go wytworzonym podczas pieczenia sosem!

Na koniec pieczenia możemy zebrać powstały sos do miseczki i zagęścić go niewielką ilością mąki. Następnie podlejmy nim ziemniaczki, ryż, kaszę lub inny dodatek, z którym chcemy podać pieczonego kurczaka. 

Znakomicie wypieczony, soczysty kurczak, pieczone warzywa oraz oblane sosikiem dodatki sprawią, że cała nasza rodzinka będzie jeszcze długo wspominać ten pyszny obiad.

Zobaczcie też inne przepisy na kurczaka pieczonego:

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SUPER 01.05.2024 00:15
Zastanawiam się co tutaj w składzie odgrywa rolę decydującą o świetności tej mieszanki? Trudno mi orzec co i z czym się tutaj przełamuje, ale moim zdaniem wiodące będą tu dwa, pieprz ziołowy (jego skład) i mielona kolendra. Pracowałem kiedyś w takim zakładzie gdzie robiono takie mieszanki jako marynaty, którymi obtaczało się potem mięso drobiowe..Nawet pracownicy nie znali pełnego składu, Pomysły czerpali w kuchni wielu regionów. Smaki były niebotyczne. Sekretem smaku, moim zdaniem, było to że nie oszczędzało się tam na skłądnikach. Ten przepis spełnia tamte warunki kiedy chodzi o konsystencję, no i o intensywność smaku.
Łuk 26.04.2024 14:41
Robie drugi raz według tego przepisu. Jest najlepszy na świecie! Pytanie, jak czasowo upiec udka w ten sam sposób?
Doradca Smaku 29.04.2024 06:46
Około 75 minut należy piec całe uda-ćwiartki, temperatura 220 stopni przez 20 minut, a potem 190 stopni.
Olla 21.04.2024 16:59
Mam pytanie. W przepisie jest podane, żeby pięć 40min po jednej stronie, 40 po drugiej i 40 pod przykryciem. A niżej jest podane, że kurczak o wadze 2kg ma być pieczony 2.45. Nie bardzo rozumiem.
Kama 21.04.2024 14:35
Piekłam w 180 stopniach, na termoobiegu, środkowa półka, w naczyniu żaroodporne z pokrywą. Rewelacja.
Kucharz 17.04.2024 15:48
Pytanie czy można od razu upiec ziemniaki? Jeśli tak to czy w całości?
monia 16.03.2024 19:48
Pycha zrobiony , dałam.miodu nie miałam klonowego.
[email protected] 25.02.2024 15:35
Pieczemy gora dol, czy Grill?
Doradca Smaku 27.02.2024 13:47
Ustawienie góra-dół.
SUPER 23.12.2023 02:51
Trzymam się tego przepisu i nie puszczam. Pytanie do znawców tematu. Czy, z waszego doświadczenia, jest jakaś korzyść aby użyć do tego kurczaka żaroodpornego naczynia szklanego posmarowanego tłuszczem, zamiast tej folli aluminuowej? Ktoś już tu napisał o szkodliwości podgrzewania tego czegoś i wpływu na zdrowie człowieka. Jaka to będzie korzyść przy zapiekaniu razem z warzywami? Jeszcze taka mała ciekawostka w jaki sposób ja urządzam tego kurczaka. Biorę jakieś 2 łyżki tłuszczu z kaczki albo gęsi, w zależności co tam mam, bo to też ma krótki termin i trudno trzymać oba w lodówce, wkładam i wysmarowuję cały środek.. Ciekawe czy są tutaj jacyś kucharze i czy wypowiedzą się o zaletach tego?
OLA 19.01.2024 11:09
Ja go zawsze piekę w żaroodpornym naczyniu i wychodzi miękki i soczysty.
Maniek 12.12.2023 17:43
Jeszcze takiego nie jadłem, psy nawet nie chciały, szkoda pieniędzy na prad
Ademonus 27.01.2024 13:21
Trzeba bylo upiec frajerze a nie na sloncu tydzien trzymac bo taniej
Aga127 19.11.2023 16:09
Bardzo smaczny i soczysty kurczak wyszedł z tego przepisu. Zapisuję do ulubionych. Na pewno potwórzę.
Jeje 28.07.2023 14:22
Kiedy najlepiej dołożyć warzywa ?
Doradca Smaku 28.07.2023 14:36
Przed włożeniem kurczaka do piekarnika. Możemy go nafaszerować warzywami lub upiec je na blaszce obok.
Lubię kluski 06.07.2023 17:25
Na jakim poziem piekarnika piec kurczaka ? :)
Doradca Smaku 07.07.2023 06:09
Środkowy poziom będzie optymalny. Pamiętaj jednak, aby obserwować kurczaka w trakcie pieczenia, jeśli zacznie się zbyt bardzo zarumieniać zmniejsz temperaturę :)
Lubię kluski 06.07.2023 17:26
Poziomie *
Okrutna 18.06.2023 17:55
Kurczak wyszedł znakomity. Dolalam troszkę wody na dno naczynia, zeby bylo lepsze parowanie. Polecam przepis
Doradca Smaku 19.06.2023 16:54
Super! Dziękuję :)
SUPER 25.05.2023 13:21
Przy tak smacznym kurczaku aż dziw że tak mało komentarzy. Przy okazji mam pytanie od czego przy pieczonym kurczaku będzie zależeć ile z niego wycieknie polewy? Kiedyś w domu dawało się pół kostki margaryny. Ja tego dzisiaj nie robię. Bo margaryna to syf. Ostatnio robiłem taką wersję kurczaka że marynowałem kurczaka zamoczonego całego w wodzie z solą przez noc. Ten co robił ten przepis na filmie jemu wyciekło a mi nawet łyżeczka polewy nie wyciekła. Nie wiem co i jak może mój kurczak miał inne poglądy?
Kucharz Marek 18.06.2023 12:59
Potwierdzam, u mnie też zero sosiku
Doradca Smaku 26.05.2023 11:23
Witaj, cieszę się, że przepis Ci się podoba :) Odnośnie Twojego pytania, uzależnione jest to od wielu czynników: poziomu tłuszczu w mięsie, sposobie jego hodowli, a także, jak słusznie zauważasz od przygotowania mięsa przed pieczeniem, a także temperatury pieczenia. Pozdrawiam, Doradca Smaku.
kdrygas 20.05.2023 22:02
Super przepis ,wszystko zrobiłem według zaleceń ,kurczaczek 5+ P.S reszta tych komentatorów co wiedzą wszystko lepiej ,nie czytajcie nie smakuje to nie gotujcie wymyślcie swój przepis albo Mcdonalds pozdrawiam wszystkie marudy
Doradca Smaku 22.05.2023 07:58
Dzięki :) Też uważam, że kurczak z tego przepisu smakuje super.
anna 16.05.2023 13:14
pieczenie w folii aluminiowej jest rakotwórcze. az dziwne ze nadal podaje się ją w przepisie
Ademonus 27.01.2024 13:23
Nadajniki 5 G roznosza Covid na plaskiej ziemi
Doradca Smaku 22.05.2023 07:58
Możesz z niej zrezygnować i piec kurczaka na samej blaszce. :)
Natka 07.04.2023 23:25
Piec na termoobiegu czy z funkcją grilla?
Doradca Smaku 11.04.2023 09:06
Obie opcje są dobre, można też użyć góra - dół. W przypadku termoobiegu polecam nieco zmniejszyć temperaturę, o 10 stopni.
Super 08.03.2023 19:14
Marynata super robie juz 3ci raz w tym tygodniu (ten zapach mówi za wszysko). Najpierw robilem kurczaka a teraz moczę skrzydełka. Kurczaka (2kg) nie owijałem w folię bo po tych 2x40min już za bardzo mi się spiekł i był prawie gotowy (+10 minut) Do skrzydełek licząc na 2 kilo lepiej tę marynatę zrobić w podwójnej ilości bo jednak skrzydełka więcej piją. Liczę na to że mi jej trochę więcej zostanie i zrobię sobie sosik na gorąco. Naprawdę świetny przepis, Najpierw dałem od nich pieprz cytrynowy bo miałem stary a dzisiaj daję ziołowy. To do jutra bo marynatę potrzymam 24h w lodówce.
SUPER 10.05.2023 19:42
Dzisiaj zarabiam 4 kilo skrzydełek z powyższym przepisem składniki 3x. Potem z tych 4 kilo zrobię parę rzeczy ale nie powiem co. W międzyczasie dorwałem na sklepach posypkę która jest równie dobra co to i ją z powodzeniem zastępuję . Smak jakby to powiedzieć jest konkurencyjny do tego. Jest lepsza od nich do złocistych skrzydełek która mi nie podeszła. Teraz będę ją jeszcze modyfikował ale nie powiem na co. Chyba że ktoś zechce się również dzielić...doświadczeniem. A to nic nie kosztuje. Powyzszy przepis momagał mi niedawno "przeżyć"w ciężkiej diecie zielonokoktajlowej. Wystarczy...
Doradca Smaku 09.03.2023 12:39
Dzięki za miłe słowa i podzielenie się doświadczeniami :)
Kasia 21.02.2023 08:44
"owijamy kurcze aka folią aluminiową" - samo zdrowie
Paulina 04.02.2023 08:15
Witam. Jeśli mój kurczak ma 2 kg to który etap pieczenia mam wydłużyć i o ile? Czy nie ma to większego znaczenia?
MMM 04.02.2023 12:09
2 KG - 2 GODZ
Angelika 19.01.2023 12:41
Czy można zamiast w folii upiec w naczyniu żaroodpornym, bez folii?
Doradca Smaku 20.01.2023 08:43
Można :) W takim przypadku polecam dno naczynia wysmarować oliwą, włożyć kurczaka piersią do dołu i wlać pół szklanki wody. Piec należy w temperaturze 180 stopni C, licząc 1h za każdy kilogram masy kurczaka.
Sandra 12.01.2023 18:05
Czy zamiast na blaszce można włożyć do brytwanny, jeśli tak to czy ją też wyłożyć folią?
Doradca Smaku 13.01.2023 09:13
Oczywiście, że tak! Brytwannę również wykładamy folią :)
Marcin 14.12.2022 13:07
Jaką folią owinąć szczelnie kurczaka? Spożywczą czy aluminiową?
Zygi 04.05.2024 18:50
W plastik chciałeś owinąć kurczaka i włożyć do piekarnika?
Doradca Smaku 15.12.2022 13:01
Folią aluminiową :)
Aga Z 09.10.2022 15:43
Najlepszy kurczak jakiego kiedykolwiek upieklam. Dziekuje
Iwonaaa 03.09.2022 19:52
A jaki czas pieczenia 3 kg kurczaka?
Doradca Smaku 05.09.2022 10:47
Przyjmuje się, że 1 kg kurczaka powinno się piec około 60 minut. Dla kurczaka 3 kg będą to 3 godziny, ale polecam podzielić mięso na 2 części po 1,5 kg każda i piec 2 x po 90 minut. Danie będzie smaczniejsze! Pozdrawiam, Doradca Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak