Soczysty kurczak pieczony w całości

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników:

  • Kurczak (cały )

    1,5 kilograma
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku

Marynata:

  • oliwa

    3 łyżki
  • sok z cytryny

    2-3 łyżki
  • syrop klonowy

    1 łyżka
  • czosnek

    2-3 ząbki (większe)
  • Tymianek suszony Prymat

    1 łyżka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka (niepełna)
  • Kurkuma mielona Prymat

    1 łyżeczka (niepełna)
  • kolendra mielona

    1/3 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie kurczaka: Kurczaka umyć, dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym, odciąć gruczoł kuprowy oraz nadmiar tłuszczu. Nakłuć widelcem w wielu miejscach i natrzeć dokładnie solą. Odstawić do lodówki na 1-2 godziny.

Przygotowanie marynaty: Do szklanki wlać oliwę, sok z cytryny, syrop klonowy i zmiażdżony czosnek, wymieszać. Dodać pozostałe przyprawy i wymieszać. Marynatę rozprowadzić dokładnie na kurczaku. Kurczaka można zostawić w marynacie na 6-12 godzin w lodówce, ja jednak piekłam go od razu.

Pieczenia kurczaka: Układamy kurczaka grzbietem do góry na blasze wyścielonej folią aluminiową. Piekarnik rozgrzewamy przez 10 minut do 200 stopni i wkładamy kurczaka. Pieczemy przez 40 minut w 190 stopniach, po czym wyjmujemy i przewracamy piersią do góry. Pieczemy przez kolejne 40 minut w tej samej temperaturze, podlewając go wytworzonym sosem. Wyjmujemy ponownie kurczaka z piekarnika, owijamy szczelnie folią, zmniejszamy temperaturę pieczenia do 150 stopni i zostawiamy kurczaka na 40 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy mięso przez 15 minut, przy uchylonych drzwiczkach.

Powstały sos można zagęścić mąką i polać nim ryż lub ziemniaki.

Przed pieczeniem kurczaka można nafaszerować marchewką, korzeniem pietruszki oraz porem. Warzywa posmarować marynatą. Polecam jednak pieczenie warzyw obok kurczaka, są wtedy znacznie smaczniejsze i bardziej miękkie.

Sarenka
Syrop klonowy można zastąpić miodem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
plocia 08.04.2013 22:01
Chrupiącego kurczaka to ja zawsze zjem z chęcią
caroline1983 09.01.2012 15:56
uwielbiam tak przygotowane mieso
PaniMISIOWA 10.10.2011 09:53
świetnie się prezentuje
eli_555 14.09.2011 23:13
ale pyszny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat