Soczysty kurczak pieczony w całości

Soczysty kurczak pieczony w całości

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Soczysty kurczak pieczony w całości, to danie, którego aromat czuć w całym domu! Połączenie mięsa z marynatą na bazie oliwy i syropu klonowego sprawia, że smak tego dania jest wyjątkowy. Tymianek, kurkuma, kolendra, papryka i czosnek nadają daniu smak i charakter. Ten pieczony kurczak, w towarzystwie warzyw, jest doskonałym pomysłem na obiad dla całej rodziny!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników:

  • Kurczak (cały )

    1,5 kilograma
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku

Marynata:

  • oliwa

    3 łyżki
  • sok z cytryny

    2-3 łyżki
  • syrop klonowy

    1 łyżka
  • czosnek

    2-3 ząbki (większe)
  • Tymianek suszony Prymat

    1 łyżka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka (niepełna)
  • Kurkuma mielona Prymat

    1 łyżeczka (niepełna)
  • kolendra mielona

    1/3 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    2 szczypty
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Soczysty kurczak pieczony w całości

Z tego przepisu dowiesz się, co zrobić, żeby:

  • wyszedł soczysty kurczak z piekarnika
  • mięso kurczaka łatwo odchodziło od kości
  • rodzinka z zachwytem oblizywała paluszki
  • kurczak pieczony wszedł na stałe do Twojego menu domowego 

Przygotowanie kurczaka: Kurczaka umyć, dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym, odciąć gruczoł kuprowy oraz nadmiar tłuszczu. Nakłuć widelcem w wielu miejscach i natrzeć dokładnie solą. Odstawić do lodówki na 1-2 godziny.

Przygotowanie marynaty: Do szklanki wlać oliwę, sok z cytryny, syrop klonowy i zmiażdżony czosnek, wymieszać. Dodać pozostałe przyprawy i wymieszać. Marynatę rozprowadzić dokładnie na kurczaku. Kurczaka można zostawić w marynacie na 6-12 godzin w lodówce, ja jednak piekłam go od razu.

Pieczenia kurczaka: Układamy kurczaka grzbietem do góry na blasze wyścielonej folią aluminiową. Piekarnik rozgrzewamy przez 10 minut do 200 stopni i wkładamy kurczaka. Pieczemy przez 40 minut w 190 stopniach, po czym wyjmujemy i przewracamy piersią do góry. Pieczemy przez kolejne 40 minut w tej samej temperaturze, podlewając go wytworzonym sosem. Wyjmujemy ponownie kurczaka z piekarnika, owijamy szczelnie folią, zmniejszamy temperaturę pieczenia do 150 stopni i zostawiamy kurczaka na 40 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy mięso przez 15 minut, przy uchylonych drzwiczkach.

Powstały sos można zagęścić mąką i polać nim ryż lub ziemniaki.

Przed pieczeniem kurczaka można nafaszerować marchewką, korzeniem pietruszki oraz porem. Warzywa posmarować marynatą. Polecam jednak pieczenie warzyw obok kurczaka, są wtedy znacznie smaczniejsze i bardziej miękkie.

Przepis na soczystego kurczaka warto mieć w swoim przepiśniku! To danie, które uwielbiają mali ( a zwłaszcza dziecaki) i duzi, więc warto znać ten sprawdzony przepis. Kurczak pieczony w piekarniku to pomysł na świetny obiad niedzielny, jednak jest kilka zasad, o których warto pamiętać przygotowując to pyszne danie. Przeczytaj ten przepis i działaj - sukces kulinarny gwarantowany!

Sarenka
Syrop klonowy można zastąpić miodem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Aga Z 09.10.2022 15:43
Najlepszy kurczak jakiego kiedykolwiek upieklam. Dziekuje
Iwonaaa 03.09.2022 19:52
A jaki czas pieczenia 3 kg kurczaka?
Doradca Smaku 05.09.2022 10:47
Przyjmuje się, że 1 kg kurczaka powinno się piec około 60 minut. Dla kurczaka 3 kg będą to 3 godziny, ale polecam podzielić mięso na 2 części po 1,5 kg każda i piec 2 x po 90 minut. Danie będzie smaczniejsze! Pozdrawiam, Doradca Smaku
[email protected] 29.07.2022 18:09
dostałam 3kg brojlera czy wystarczy podwoić proporcje marynaty
Doradca Smaku 02.08.2022 23:03
skoro kurczaka jest dwa razy więcej to i marynaty powinno być x2
Gwiazda13 14.08.2021 16:00
Muszę powiedzieć, że przepis rewelacyjny. Pierwszy raz wyszedł mi tak aromatyczny i soczysty kurczak. Mąż zachwycony. Dziękuję
Doradca Smaku 17.08.2021 09:26
Cieszę się, że ten przepis Ci się spodobał. Pozdrawiam :)
latynka 18.05.2021 11:23
Czym można zamienić syrop klonowy?
Doradca Smaku 18.05.2021 18:18
Witaj, jeśli nie chcesz wykorzystać syropu klonowego możesz go po prostu pominąć :) A marynatę przygotować wg podanego opisu w przepisie, z pominięciem syropu klonowego. Pozdrawiam, Doradca Smaku
plocia 08.04.2013 22:01
Chrupiącego kurczaka to ja zawsze zjem z chęcią
caroline1983 09.01.2012 15:56
uwielbiam tak przygotowane mieso
PaniMISIOWA 10.10.2011 09:53
świetnie się prezentuje
eli_555 14.09.2011 23:13
ale pyszny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat