Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
Pierś z kurczaka pojedyncza
3 sztuki -
mieszanka świeżych sałat
1 opakowanie -
pomidorki cherry
1 garść -
ogórek
1/2 sztuki -
papryka czerwona
1/2 sztuki -
ser feta
100 gramów -
oregano
1 łyżeczka -
tymianek
1 łyżeczka -
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku -
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
do smaku -
olej do smażenia
Sos sałatkowy:
-
majonez
2 łyżki -
jogurt naturalny
2 łyżki -
ketchup
1 łyżka -
Musztarda sarepska Prymat
1 łyżeczka -
czosnek
1 mały ząbek -
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
szczypta
Sposób przygotowania
Filety z piersi kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy oregano, tymiankiem, solą, pieprzem, słodką papryką i niewielką ilością oleju, odstawiamy na około 30 minut do zamarynowania.
Po tym czasie kurczaka grillujemy lub smażymy przez około 5-7 minut z jednej strony i przez około 5 minut z drugiej. Po usmażeniu odstawiamy mięso na około 5 minut. Umytą i osuszoną mieszankę sałat wykładamy na trzy talerze. Na środku każdego talerza, na sałacie układamy po porcji ugrillowanego kurczaka, którą wcześniej kroimy w ukośne plastry. Pomidory kroimy w ćwiartki, ogórka w ukośne, grubsze plastry, paprykę w paseczki i układamy na sałacie. W miseczce łączymy majonez, jogurt, ketchup, musztardę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym kolorowym pieprzem i polewamy sałatkę. Całość posypujemy pokruszonym serem bałkańskim. Podajemy od razu. Smacznego!
Komentarze (19)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (9)