Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti z brokułami i kurczakiem w sosie gorgonzola

5.0
(138)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pełnoziarnisty makaron spaghetti w wyrazistym, lekko pikantnym i bardzo aromatycznym sosie na bazie sera gorgonzola z brokułami oraz polędwiczkami z kurczaka. Danie jest szybkie i bardzo proste w przygotowaniu, ale jego smak z pewnością zadowoli nasze kubki smakowe :)

Składniki:

SKŁADNIKI

makaron spaghetti 180 gramów
brokuł 1 sztuka
polędwiczki z kurczaka 200 gramów
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
oliwa 20 mililitrów

SOS

ser gorgonzola 100 gramów
śmietana 18% 170 gramów
ksylitol 0.5 łyżeczki
Pieprz biały mielony Prymat 1 szczypta
Czosnek suszony Prymat 1 szczypta
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti z brokułami i kurczakiem w sosie gorgonzola

Przepis na:

  • szybki obiad
  • makaron z kurczakiem
  • makaron z serem gorgonzola

1. Do garnuszka dodajemy śmietanę oraz ser gorgonzola i podgrzewamy dla dobrego połączenia obu składników. Sos doprawiamy solą, białym pieprzem, szczyptą czosnku granulowanego i ksylitolem.

2. Brokuł dzielimy na różyczki, wrzucamy je na osolony i lekko posłodzony wrzątek i gotujemy al dente (około 5 minut). Kilka różyczek dodajemy do sosu, rozgniatamy widelcem i mieszamy.

3. Polędwiczki z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy je solą oraz pieprzem i smażymy na oliwie z oliwek na delikatnie rumiany kolor.

4. Makaron spaghetti gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Ugotowany i odcedzony makaron mieszamy z sosem gorgonzola, dodajemy pozostałe różyczki brokuła oraz podsmażone polędwiczki kurczaka i gotowe! :)

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak