Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
SKŁADNIKI
-
makaron spaghetti
180 gramów -
brokuł
1 sztuka -
polędwiczki z kurczaka
200 gramów -
sól
1 szczypta -
pieprz
1 szczypta -
oliwa
20 mililitrów
SOS
-
ser gorgonzola
100 gramów -
śmietana 18%
170 gramów -
ksylitol
0.5 łyżeczki -
Pieprz biały mielony Prymat
1 szczypta -
Czosnek suszony Prymat
1 szczypta -
sól
1 szczypta
Przepis i sposób przygotowania Spaghetti z brokułami i kurczakiem w sosie gorgonzola
Przepis na:
- szybki obiad
- makaron z kurczakiem
- makaron z serem gorgonzola
1. Do garnuszka dodajemy śmietanę oraz ser gorgonzola i podgrzewamy dla dobrego połączenia obu składników. Sos doprawiamy solą, białym pieprzem, szczyptą czosnku granulowanego i ksylitolem.
2. Brokuł dzielimy na różyczki, wrzucamy je na osolony i lekko posłodzony wrzątek i gotujemy al dente (około 5 minut). Kilka różyczek dodajemy do sosu, rozgniatamy widelcem i mieszamy.
3. Polędwiczki z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy je solą oraz pieprzem i smażymy na oliwie z oliwek na delikatnie rumiany kolor.
4. Makaron spaghetti gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Ugotowany i odcedzony makaron mieszamy z sosem gorgonzola, dodajemy pozostałe różyczki brokuła oraz podsmażone polędwiczki kurczaka i gotowe! :)
Życzę smacznego! :)
Komentarze (0)