Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
makaron spaghetti
200 gramów -
mleko kokosowe
1 puszka -
polędwiczki z kurczaka
300 gramów -
ogórek zielony
0.5 sztuki -
orzechy piniowe
40 gramów -
miód
1 łyżeczka -
curry
1 łyżeczka -
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
1 szczypta -
oliwa
20 mililitrów -
sól
1 szczypta
Sposób przygotowania
KROK 1. Oczyszczamy polędwiczki z kurczaka, kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy je solą oraz curry i podsmażamy delikatnie na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy mleczko kokosowe (stałą część), pół łyżeczki curry, 1 łyżeczkę miodu i szczyptę soli. Wszystko dusimy przez chwilę.
KROK 2. Orzeszki piniowe układamy w naczyniu żaroodpornym na papierze do pieczenia i prażymy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 10 minut (do lekkiego zarumienienia).
KROK 3. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i mieszamy z sosem, dodajemy posiekanego w drobne paski ogórka, świeżo zmielony pieprz kolorowy i posypujemy całość uprażonymi orzeszkami pini.
Dla jeszcze większego wzbogacenia smaku, możemy dodać do dania płatki parmezanu.![]()
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się