Spaghetti w mleczku kokosowym z polędwiczkami, zielonym ogórkiem i prażonymi orzeszkami pini

Spaghetti w mleczku kokosowym z polędwiczkami, zielonym ogórkiem i prażonymi orzeszkami pini

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Uwielbiam proste połączenia składników, które dają niesamowity efekt finalny. To połączenie mnie oczarowało. Makaron spaghetti skąpany w lekko słodkim, kokosowym sosie z dodatkiem curry w towarzystwie delikatnych polędwiczek drobiowych.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron spaghetti

    200 gramów
  • mleko kokosowe

    1 puszka
  • polędwiczki z kurczaka

    300 gramów
  • ogórek zielony

    0.5 sztuki
  • orzechy piniowe

    40 gramów
  • miód

    1 łyżeczka
  • curry

    1 łyżeczka
  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

    1 szczypta
  • oliwa

    20 mililitrów
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Oczyszczamy polędwiczki z kurczaka, kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy je solą oraz curry i podsmażamy delikatnie na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy mleczko kokosowe (stałą część), pół łyżeczki curry, 1 łyżeczkę miodu i szczyptę soli. Wszystko dusimy przez chwilę.

KROK 2. Orzeszki piniowe układamy w naczyniu żaroodpornym na papierze do pieczenia i prażymy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 10 minut (do lekkiego zarumienienia).

KROK 3. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i mieszamy z sosem, dodajemy posiekanego w drobne paski ogórka, świeżo zmielony pieprz kolorowy i posypujemy całość uprażonymi orzeszkami pini.

Futka
Dla jeszcze większego wzbogacenia smaku, możemy dodać do dania płatki parmezanu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat