Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki drobiowe z sosem i lekką sałatą, DS XX odc.10
Przepis na szaszłyki drobiowe to świetna propozycja obiadowa! Gotowe mielone mięso z kurczaka lub indyka wystarczy wzbogacić dodatkiem aromatycznych przypraw, następnie uformować, nadziać na długie wykałaczki i grillować. By zrównoważyć smak, ciekawą propozycją jest przygotowanie sałatki z czerwoną fasolą, pomidorami, cebulą, czerwoną fasolą, awokado i maślanką. Wypróbujcie tego połączenia!
Krok 1:
Do miski wkładamy mięso mielone, dodajemy oliwę. W moździerzu ucieramy ziarna: kminek cały Prymat, kolendra Prymat, rozmaryn Prymat. Do mięsa wsypujemy utarte przyprawy. Siekamy liście świeżej mięty następnie wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Czosnek rozgniatamy nożem i drobno siekamy, dodajemy do mięsa. Wlewamy kilka kropel soku z cytryny i mieszamy. Moczymy ręce w wodzie i formujemy z mięsa kotleciki, a następnie wbijamy na patyk do szaszłyka. Mocno rozgrzewamy patelnię grillową i grillujemy szaszłyki 3-4 minuty z każdej strony.
Pomidory kroimy w półplasterki i przekładamy do miski. Cebulę siekamy z piórka i dodajemy do pomidorów. Dojrzałe awokado kroimy na pół, wyciągamy pestkę i za pomocą łyżki wyciągamy i kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa mieszamy w misce. Dorzucamy czerwoną fasolę. Do sałatki dolewamy maślankę i posiekany koperek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na suchej patelni prażymy pestki dyni.
Szczypiorek drobno siekamy. Do miski dodajemy crème fraiche: dip śmietanowy czosnek i zioła, szczypiorek oraz sól i pieprz do smaku.
Do miseczki nakładamy sałatkę, na talerz wykładamy szaszłyki. Dekorujemy gałązką świeżych ziół. Dip podajemy w oddzielnej miseczce.