Kurczak po hawajsku z ananasem

Kurczak po hawajsku z ananasem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

To unikalne danie jest niezwykle smaczne i jedyne w swoim rodzaju. Wyraźnie czuć w nim wpływy tradycji kulinarnych z różnych stron świata.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kurczak

  • filety z kurczaka

    400 gramów
  • mąka kukurydziana

    1 łyżka
  • olej sezamowy

    3 łyżki
  • pieprz czarny mielony

    3 szczypty
  • sól

    5 szczypt

Sos

  • ananas z puszki

    425 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • papryka żółta

    1 sztuka
  • sos barbecue

    60 mililitrów
  • płatki chili

    1 łyżeczka
  • cukier brązowy

    2 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • sok z limonki

    2 łyżki
  • imbir starty

    3 cm
  • sos sojowy ciemny

    3 łyżki
  • sok z ananasa

    1 sztuka

Dodatkowo

  • ryż basmati

    200 gramów
  • sezam

    1 łyżka
  • kolendra

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ananasa odsączamy na sicie. Soku nie wylewamy, będzie nam potrzebny do sosu. Czosnek siekamy, a imbir ścieramy na tarce. Kurczaka kroimy w większą kostkę, dodajemy mąkę kukurydziana i przyprawy. Mieszamy dokładnie, aby mąka dokładnie oblepiła mięso.

W woku rozgrzewamy olej. Na dobrze rozgrzany olej wrzucamy kurczaka i smażymy na złoty kolor. Dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki i cebulę. Smażymy około 1 minuty, mieszając. Następnie dodajemy ananasa, czosnek i imbir. Smażymy kolejną minutę. Po tym czasie dodajemy cukier brązowy, sos BBQ, sos sojowy i cały sok z ananasa.

Sos doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy około 6-7 minut od czasu do czasu mieszając. Sos w tym czasie skarmelizuje się i wyraźnie zgęstnieje, oblepiając kurczaka oraz warzywa.

Danie podajemy z ryżem basmati. Przed podaniem posypujemy sezamem oraz świeżą, posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.

Jagódka17
Do sosu użyłam pozostałego soku z ananasa

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat