Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Kurczak
-
filety z kurczaka
400 gramów -
mąka kukurydziana
1 łyżka -
olej sezamowy
3 łyżki -
Pieprz czarny mielony Prymat
3 szczypty -
sól
5 szczypt
Sos
-
ananas z puszki
425 gramów -
cebula
1 sztuka -
papryka czerwona
1 sztuka -
papryka żółta
1 sztuka -
sos barbecue
60 mililitrów -
płatki chili
1 łyżeczka -
cukier brązowy
2 łyżki -
czosnek
2 ząbki -
sok z limonki
2 łyżki -
imbir starty
3 cm -
sos sojowy ciemny
3 łyżki -
sok z ananasa
1 sztuka
Dodatkowo
-
ryż basmati
200 gramów -
sezam
1 łyżka -
kolendra
1 łyżka
Sposób przygotowania
Ananasa odsączamy na sicie. Soku nie wylewamy, będzie nam potrzebny do sosu. Czosnek siekamy, a imbir ścieramy na tarce. Kurczaka kroimy w większą kostkę, dodajemy mąkę kukurydziana i przyprawy. Mieszamy dokładnie, aby mąka dokładnie oblepiła mięso.
W woku rozgrzewamy olej. Na dobrze rozgrzany olej wrzucamy kurczaka i smażymy na złoty kolor. Dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki i cebulę. Smażymy około 1 minuty, mieszając. Następnie dodajemy ananasa, czosnek i imbir. Smażymy kolejną minutę. Po tym czasie dodajemy cukier brązowy, sos BBQ, sos sojowy i cały sok z ananasa.
Sos doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy około 6-7 minut od czasu do czasu mieszając. Sos w tym czasie skarmelizuje się i wyraźnie zgęstnieje, oblepiając kurczaka oraz warzywa.
Danie podajemy z ryżem basmati. Przed podaniem posypujemy sezamem oraz świeżą, posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
Do sosu użyłam pozostałego soku z ananasa![]()
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się