Co na obiad: Pieczone udka kurczaka z warzywami wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: Pieczone udka kurczaka z warzywami wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Co na obiad? Pieczone i chrupiące udka kurczaka, zapiekane z warzywami: kalafiorem, cebulką, porem marchewką i pomidorkami. Pysznym dodatkiem będą ziemniaki księżnej, na które przepis znajdziecie tutaj.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka kurczaka

    2 sztuki
  • Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat

    1 opakowanie
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    2 małe łyż.
  • kalafior

    1/2 główki
  • cebula czerwona

    3 sztuki
  • marchewki

    4 sztuki
  • pomidorki koktajlowe

    2 garście
  • por

    1 sztuka
  • pieczarki

    150 gramów
  • oliwa

    1 łyżka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: Pieczone udka kurczaka z warzywami wg Piotra Ogińskiego

Udka dokładnie solimy z każdej strony, wstawiamy do lodówki na 20 minut. Po 20 minutach osuszamy i ściągamy nadmiar soli z udek.

Gotowe mięso marynujemy w Przyprawie do kurczaka złocista skórka oraz w pieprzu cytrynowym. Przekładamy na blaszkę do pieczenia, przykrywamy folią i pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C. Po 30 minutach zdejmujemy folię, dodajemy warzywa, solimy, pieprzymy oraz polewamy oliwą z oliwek.

Pieczemy 23 minuty w temperaturze 180°C na opcji grillowania, a po 23 minutach podkręcamy piekarnik do 200°C na 7 minut.

Gotowe udka podajemy z ziemniaczkami księżnej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

bietka 20.02.2019 13:39
Smakowite udka i tak pięknie podane :)
Bożena Matuszczyk 20.02.2019 10:05
Pysznie przyrządzone udka, w sam raz do pieczonych ziemniaczków;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat