Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
udka kurczaka
2 sztuki -
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat
1 opakowanie -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku -
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
2 małe łyż. -
kalafior
1/2 główki -
cebula czerwona
3 sztuki -
marchewki
4 sztuki -
pomidorki koktajlowe
2 garście -
por
1 sztuka -
pieczarki
150 gramów -
oliwa
1 łyżka
Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: Pieczone udka kurczaka z warzywami wg Piotra Ogińskiego
Udka dokładnie solimy z każdej strony, wstawiamy do lodówki na 20 minut. Po 20 minutach osuszamy i ściągamy nadmiar soli z udek.
Gotowe mięso marynujemy w Przyprawie do kurczaka złocista skórka oraz w pieprzu cytrynowym. Przekładamy na blaszkę do pieczenia, przykrywamy folią i pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C. Po 30 minutach zdejmujemy folię, dodajemy warzywa, solimy, pieprzymy oraz polewamy oliwą z oliwek.
Pieczemy 23 minuty w temperaturze 180°C na opcji grillowania, a po 23 minutach podkręcamy piekarnik do 200°C na 7 minut.
Gotowe udka podajemy z ziemniaczkami księżnej.
Komentarze (2)