Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
pierś z kurczaka
1 sztuka -
marchewka
1 duża sztuka -
kostka rosołowa
1 sztuka -
śmietana
1 łyżka -
masło
1 łyżka -
mąka
2-3 łyżki -
natka pietruszki
do smaku -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku -
pieprz
do smaku -
ryż
200 gramów -
woda
1 szklanka
Przepis i sposób przygotowania Potrawka z kurczaka z ryżem
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce jarzynówce. Marchew i kurczaka włożyć do garnka, wlać wodę i gotować. Dodać kostkę rosołową.
Gdy będzie ugotowane mięso i marchewka, a woda częściowo odparowana zrobić zasmażkę. Na patelni roztopić masło z odrobiną oleju, wsypać mąkę i chwilę mieszając zrobić zasmażkę. Zagęścić nią wywar z kurczaka i marchewki.
Dodać śmietanę, natkę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować do czasu aż odparuje woda i sos zgęstnieje. Podawać z ugotowanym ryżem.
Komentarze (0)