Potrawka z kurczaka z ryżem

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    1 sztuka
  • marchewka

    1 duża sztuka
  • kostka rosołowa

    1 sztuka
  • śmietana

    1 łyżka
  • masło

    1 łyżka
  • mąka

    2-3 łyżki
  • natka pietruszki

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • ryż

    2 torebki
  • woda

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce jarzynówce. Marchew i kurczaka włożyć do garnka, wlać wodę i gotować. Dodać kostkę rosołową. Gdy będzie ugotowane mięso i marchewka, a woda częściowo odparowana zrobić zasmażkę. Na patelni roztopić masło z odrobiną oleju, wsypać mąkę i chwilę mieszając zrobić zasmażkę. Zagęścić nią wywar z kurczaka i marchewki. Dodać śmietanę, natkę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować do czasu aż odparuje woda i sos zgęstnieje. Podawać z ugotowanym ryżem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat