Kawałki kurczaka w cieście kokosowym

Kawałki kurczaka w cieście kokosowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kurczak w cieście to klasyczne danie kuchni chińskiej, które można przygotować we własnym domu.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • mąka pszenna

    200 gramów
  • Imbir mielony Prymat

    11 łyżeczka
  • chili

    0.5 łyżeczka
  • mleko

    200 mililitrów
  • jajko

    1
  • wiórki kokosowe

    80 gramów
  • cukier

    2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Sól morska jodowana Prymat w młynku

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

  • pierś z kurczaka

    1
  • olej do smażenia

  • ryż

    1 opakowanie
  • sos słodki chili

  • kolendra

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Kawałki kurczaka w cieście kokosowym

Do głębokiej miski wsyp mąkę pszenną, cukier, mleko, jajko, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia. Następnie dopraw chili, imbirem,
solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj, żeby nie było gródek.
W tak przygotowanej masie zamocz kawałki kurczaka, a następnie smaż w głębokim tłuszczu - rozgrzanym do temperatury 180 stopni.
Kurczak będzie gotowy, gdy nabierze złotego koloru.
Doradca Smaku
Kawałki kurczaka odcedź na papierowym ręczniku i podawaj z ryżem, sałatką z marchewki i białej kapusty. Można też polać kurczaka słodkim sosem chili i posypać listkami świeżej kolendry.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Bożena Matuszczyk 26.07.2018 18:45
Smakowite kawałki kurczaka;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat