odc. 30 Doradca Smaku

Doradca Smaku XII: Tortilla z kurczakiem i warzywami, odc. 30

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Tortilla z kurczakiem to popularne danie uliczne w Meksyku. W Polsce kochamy smaki meksykańskiej kuchni i kochamy street food. Kilka sprytnych składników, pół godzinki w kuchni i przepyszne, aromatyczne i pikantne meksykańskie tortille gotowe. Spróbujcie!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Tortille:

  • piersi z kurczaka

    300 g
  • Musztarda miodowa Prymat

    2 łyżeczki
  • sos sojowy

    3 łyżki
  • olej rzepakowy

    ½ szklanki
  • tortilla kukurydziana

    2 szt.
  • serek śmietankowy meksykański

    ½ opakowania
  • ser gouda

    2 plastry

Sałatka:

  • sałata lodowa

    ½ szt.
  • ogórek zielony

    1 szt.
  • papryka czerwona

    ½ szt.
  • oliwa

    2 łyżki

Dip:

  • awokado

    ½ szt.
  • gęsty jogurt naturalny

    3 łyżki
  • czerwona cebula

    ½ szt.
  • pomidor

    ½ szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • kolendra

    ½ pęczka
  • sok z połowy limonki

Do smaku:

  • Przyprawa kebab-gyros pikantna Prymat

  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

MARYNATA:

Olej rzepakowy mieszamy w misce z musztardą miodową, sosem sojowym oraz pikantną przyprawą kebab-gyros. Filet z piersi kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy do marynaty, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki do zamarynowania na 15-30 minut.

SAŁATKA:

Sałatę lodową szatkujemy, czerwoną paprykę kroimy w paseczki. Obieramy świeżego ogórka i za pomocą obieraczki robimy z niego tagliatelle („strugamy” cienkie paseczki). Sałatę lodową, wraz z papryką i ogórkiem umieszczamy w misce, polewamy całość oliwą i przyprawiamy grubo mieloną solą morską i mieszamy. 

DIP:

Siekamy drobno ząbki czosnku oraz kroimy czerwoną cebulę w piórka, połówkę pomidora w kosteczkę. Szatkujemy garść świeżej kolendry. Wydrążamy miąższ z połowy awokado i skrapiamy go sokiem z połowy limonki. Do miski dodajemy gęsty jogurt naturalny, pokrojony czosnek, cebulę, pomidory, kolendrę oraz pokrojone awokado. Dip przyprawiamy mielonym pieprzem cytrynowym i całość mieszamy. 

Rozgrzewamy mocno patelnię i smażymy zamarynowanego kurczaka.

Każdą tortillę smarujemy serkiem meksykańskim. Nakładamy na placki po łyżce dipu i sałatki, a następnie na górę mięso z patelni. Całość przykrywamy plastrem żółtego sera gouda i zawijamy tortillę w kopertę. Następnie tortillę grillujemy z obu stron na patelni.

Podanie: Do małej miseczki wkładamy dip. Tortillę kroimy na duże kawałki.

Doradca Smaku
Po usunięciu pestki, miąższ z awokado wyjmujemy łyżką i skrapiamy sokiem limonki, żeby owoc nie ściemniał.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewkamarchewka 23.04.2020 20:18
Świetny przepis!!!zainspirowana zrobiłam wegańska wersja i wyszła świetna!!wystarczylo zamienić serek na hummus, jogurt naturalny na wegański i kurczaka na tofu!!:-) wyszło przeznaczenie :-)
Doradca Smaku 27.04.2020 08:39
No i super! Takie opinie mnie najbardziej cieszą! Kiedy przepis jest inspiracją i tworzysz własne danie. Pozdrawiam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat