Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XII: Tortilla z kurczakiem i warzywami, odc. 30
Tortilla kojarzy nam się z daniem kuchni meksykańskiej, które niejedno ma imię! Przepis na tortillę z kurczakiem i warzywami może różnić się od siebie, ze względu na składniki w nim wykorzystane czy chociażby placki, które mogą być pszenne czy kukurydziane. W tym przepisie na tortillę z kurczakiem i warzywami najważniejsze jest zamarynowanie mięsa z kurczaka, a następnie usmażenie i połączenie go ze składnikami czy przyprawami kojarzącymi się z kuchnią meksykańską. By tortilla nie była sucha, do jej posmarowania wybrałem serek meksykański, dodałem dużą ilość kolendry do farszu i sok z limonki do skropienia. Tortilla z kurczakiem i warzywami, to świetny przepis na lunch do pracy lub obiad.
MARYNATA:
Olej rzepakowy mieszamy w misce z musztardą miodową, sosem sojowym oraz pikantną przyprawą kebab-gyros. Filet z piersi kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy do marynaty, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki do zamarynowania na 15-30 minut.
SAŁATKA:
Sałatę lodową szatkujemy, czerwoną paprykę kroimy w paseczki. Obieramy świeżego ogórka i za pomocą obieraczki robimy z niego tagliatelle („strugamy” cienkie paseczki). Sałatę lodową, wraz z papryką i ogórkiem umieszczamy w misce, polewamy całość oliwą i przyprawiamy grubo mieloną solą morską i mieszamy.
DIP:
Siekamy drobno ząbki czosnku oraz kroimy czerwoną cebulę w piórka, połówkę pomidora w kosteczkę. Szatkujemy garść świeżej kolendry. Wydrążamy miąższ z połowy awokado i skrapiamy go sokiem z połowy limonki. Do miski dodajemy gęsty jogurt naturalny, pokrojony czosnek, cebulę, pomidory, kolendrę oraz pokrojone awokado. Dip przyprawiamy mielonym pieprzem cytrynowym i całość mieszamy.
Rozgrzewamy mocno patelnię i smażymy zamarynowanego kurczaka.
Każdą tortillę smarujemy serkiem meksykańskim. Nakładamy na placki po łyżce dipu i sałatki, a następnie na górę mięso z patelni. Całość przykrywamy plastrem żółtego sera gouda i zawijamy tortillę w kopertę. Następnie tortillę grillujemy z obu stron na patelni.
Podanie: Do małej miseczki wkładamy dip. Tortillę kroimy na duże kawałki.