Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
filety z kurczaka
600 gramów -
papryka czerwona
2 sztuki -
cebule
1 sztuka -
mango
2 sztuki -
mleko kokosowe
200 mililitrów -
pasta chili
1 łyżeczki -
curry
4 łyżeczki -
pasta curry zielona
2 łyżeczki -
kurkuma
0.5 łyżeczki -
olej kokosowy
2 łyżki -
listki kolendry
1 garść -
sól
1 szczypta -
pieprz
1 szczypta
Sposób przygotowania
Wykonanie
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju kokosowym, dodać pokrojonego fileta, pastę chilli, pastę curry, kurkumę, pozostałą przyprawę curry i smażyć jeszcze chwilę. Po tym czasie dodać pokrojone papryki, puree z mango, wlać mleko kokosowe, zagotować i całość chwilę smażyć. Na samym końcu dodać mango w kostkach, doprawić do smaku solą, pieprzem i jeszcze kilka minut dusić. Przed podaniem posypać drobno posiekaną kolendrą.
Kurczaka po tajsku podawać z białym lub brązowym ryżem, świetnie smakuje również z makaronem ryżowym.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się