Kurczak po tajsku z mango i paprykami

Kurczak po tajsku z mango i paprykami

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Niezwykle aromatyczny, słodko-ostry kurczak z nutą słodkiego kokosowego mleka, wyrazistej pikantnej papryczki, pachnącego curry i świeżej kolendry to świetna mieszanka smaków z całego świata, która stanowi doskonały, pełnowartościowy obiad prosto z kuchni azjatyckiej.
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filety z kurczaka

    600 gramów
  • papryka czerwona

    2 sztuki
  • cebule

    1 sztuka
  • mango

    2 sztuki
  • mleko kokosowe

    200 mililitrów
  • pasta chili

    1 łyżeczki
  • curry

    4 łyżeczki
  • pasta curry zielona

    2 łyżeczki
  • kurkuma

    0.5 łyżeczki
  • olej kokosowy

    2 łyżki
  • listki kolendry

    1 garść
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Wykonanie

Krok 1 - Kurczak po tajsku z mango i paprykami
Filet z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem, curry i odstawić na około 30 minut.
Krok 2 - Kurczak po tajsku z mango i paprykami
Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w małe paseczki. Mango obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Pół jednego mango zmiksować na puree.
Krok 3 - Kurczak po tajsku z mango i paprykami

Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju kokosowym, dodać pokrojonego fileta, pastę chilli, pastę curry, kurkumę, pozostałą przyprawę curry i smażyć jeszcze chwilę. Po tym czasie dodać pokrojone papryki, puree z mango, wlać mleko kokosowe, zagotować i całość chwilę smażyć. Na samym końcu dodać mango w kostkach, doprawić do smaku solą, pieprzem i jeszcze kilka minut dusić. Przed podaniem posypać drobno posiekaną kolendrą.

Kurczaka po tajsku podawać z białym lub brązowym ryżem, świetnie smakuje również z makaronem ryżowym.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat