Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
MIĘSO
-
filet z kurczaka
300 g -
orzechy nerkowca
150 g -
papryczka chili
1 szt -
papryka czerwona
1 szt -
cebula
1 szt -
olej
125 ml
SOS
-
bulion drobiowy
150 ml -
sherry
1 łyzka -
sos sojowy
1 łyzka -
cukier brązowy
2 łyzeczki -
czosnek ząbki
3 szt -
imbir
1 szczypta
Sposób przygotowania
W woku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy orzechy, smażymy ok. 1 min. wyciągamy, odstawiamy.
Na ten sam wok wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojone mięso, przesmażamy ok. 3-4 minuty, wyciągamy.
Wlewamy bulion, dodajemy sherry, sos sojowy, cukier, zmiażdżony czosnek i imbir – podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do zagotowania.
Dodajemy podsmażone mięso z cebulą, pokrojoną paprykę i chili oraz orzechy.
Przesmażamy kilka minut do miękkości.
Doprawiamy do smaku odrobiną soli.
Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem, posypane odrobiną zieleniny.
Pycha!
Komentarze (5)
Nie masz konta? Zarejestruj się