Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KURCZAK Z ORZECHAMI NERKOWCA NA OSTRO

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

MIĘSO

filet z kurczaka 300 g
orzechy nerkowca 150 g
papryczka chili 1 szt
papryka czerwona 1 szt
cebula 1 szt
olej 125 ml

SOS

bulion drobiowy 150 ml
sherry 1 łyzka
sos sojowy 1 łyzka
cukier brązowy 2 łyzeczki
czosnek ząbki 3 szt
imbir 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: KURCZAK Z ORZECHAMI NERKOWCA NA OSTRO

Oczyszczonego kurczaka kroimy w kostkę.

W woku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy orzechy, smażymy ok. 1 min. wyciągamy, odstawiamy.

Na ten sam wok wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojone mięso, przesmażamy ok. 3-4 minuty, wyciągamy.

Wlewamy bulion, dodajemy sherry, sos sojowy, cukier, zmiażdżony czosnek i imbir – podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do zagotowania.

Dodajemy podsmażone mięso z cebulą, pokrojoną paprykę i chili oraz orzechy.

Przesmażamy kilka minut do miękkości.

Doprawiamy do smaku odrobiną soli.

Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem, posypane odrobiną zieleniny.

Pycha!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 01.02.2015 11:28
bardzo apetyczny
Iwusia 31.01.2015 22:31
smakowite połączenie
wwwiolka 31.01.2015 22:29
Bardzo ciekawe danie.
IKrakowianka 31.01.2015 18:14
idealne danie
Jadwiga/Jaga85 31.01.2015 17:10
Pyszne połączenie smaków!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak