KURCZAK Z ORZECHAMI NERKOWCA NA OSTRO

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

MIĘSO

  • filet z kurczaka

    300 g
  • orzechy nerkowca

    150 g
  • papryczka chili

    1 szt
  • papryka czerwona

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • olej

    125 ml

SOS

  • bulion drobiowy

    150 ml
  • sherry

    1 łyzka
  • sos sojowy

    1 łyzka
  • cukier brązowy

    2 łyzeczki
  • czosnek ząbki

    3 szt
  • imbir

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oczyszczonego kurczaka kroimy w kostkę.

W woku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy orzechy, smażymy ok. 1 min. wyciągamy, odstawiamy.

Na ten sam wok wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojone mięso, przesmażamy ok. 3-4 minuty, wyciągamy.

Wlewamy bulion, dodajemy sherry, sos sojowy, cukier, zmiażdżony czosnek i imbir – podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do zagotowania.

Dodajemy podsmażone mięso z cebulą, pokrojoną paprykę i chili oraz orzechy.

Przesmażamy kilka minut do miękkości.

Doprawiamy do smaku odrobiną soli.

Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem, posypane odrobiną zieleniny.

Pycha!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna59 01.02.2015 11:28
bardzo apetyczny
Iwusia 31.01.2015 22:31
smakowite połączenie
wwwiolka 31.01.2015 22:29
Bardzo ciekawe danie.
IKrakowianka 31.01.2015 18:14
idealne danie
Jadwiga/Jaga85 31.01.2015 17:10
Pyszne połączenie smaków!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat