Miodowo-imbirowe skrzydełka z kurczaka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • imbir

    40 g
  • sos sojowy

    60 ml
  • miód

    3 łyżki
  • olej

    1 łyżka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • skrzydełka kurczaka

    500 g
  • sezam

    prażony
  • zielona cebulka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do żaroodpornego naczynia dodaj świeżo pokrojony imbir, sos sojowy, miód i olej. Całość dopraw solą morską, pieprzem, ostrą papryką i suszonym czosnkiem.
Wymieszaj dobrze marynatę tak, aby miód się rozpuścił i wszystkie składniki połączyły się za sobą. Skrzydełka dokładnie umyj i oczyść. Następnie wymieszaj je z marynatą i włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez około 40 minut w temp. 180 stopni.
W trakcie pieczenia (po ok. 20 minutach) obróć skrzydełka na drugą stronę. Gotowe skrzydełka podawaj z prażonym sezamem i zieloną cebulką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 28.12.2017 12:12
SMACZNE I KUSZĄCE SKRZYDEŁKA. Kuszą smakiem jak i wyglądem aż sie głodna zrobiłam.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat