Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki
-
ćwiartki z kurczaka
3 sztuki -
czosnek
3 ząbki -
cytryna
1 sztuka -
posiekane listki tymianku
1 łyżeczka -
sos sojowy jasny
1 łyżka -
sól
1 szczypta -
pieprz
1 szczypta -
olej rzepakowy
1 łyżka
Sposób przygotowania
Każdą ćwiartkę przecinamy na wysokości stawów, doprawiamy solą i pieprzem.
Do miski wlewamy olej i sos sojowy, wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek, pokrojoną w mniejsze kawałki cytrynę (można z niej wcześniej wycisnąć sok do marynaty) i gałązki tymianku. Marynatą zalewamy kawałki kurczaka i odstawiamy przynajmniej na godzinę.
Mięso razem z marynatą wrzucamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i pieczemy w 180 stopniach około 45 minut (w połowie pieczenia można kurczaka obrócić). Po tym czasie pieczemy już bez przykrycia, do zrumienienia i do momentu aż mięso odchodzi od kości.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się