Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

UDKA Z KURCZAKA Z TYMIANKIEM I CYTRYNĄ

5.0
(34)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Wiadomo, że kurczak dobrze czuje się w towarzystwie tymianku, czosnku i cytryny. Zróbcie go więc w ten sposób.

Składniki:

Składniki

ćwiartki z kurczaka 3 sztuki
czosnek 3 ząbki
cytryna 1 sztuka
posiekane listki tymianku 1 łyżeczka
sos sojowy jasny 1 łyżka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
olej rzepakowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: UDKA Z KURCZAKA Z TYMIANKIEM I CYTRYNĄ

Każdą ćwiartkę przecinamy na wysokości stawów, doprawiamy solą i pieprzem.

Do miski wlewamy olej i sos sojowy, wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek, pokrojoną w mniejsze kawałki cytrynę (można z niej wcześniej wycisnąć sok do marynaty) i gałązki tymianku. Marynatą zalewamy kawałki kurczaka i odstawiamy przynajmniej na godzinę.

Mięso razem z marynatą wrzucamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i pieczemy w 180 stopniach około 45 minut (w połowie pieczenia można kurczaka obrócić). Po tym czasie pieczemy już bez przykrycia, do zrumienienia i do momentu aż mięso odchodzi od kości.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak