UDKA Z KURCZAKA Z TYMIANKIEM I CYTRYNĄ

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Wiadomo, że kurczak dobrze czuje się w towarzystwie tymianku, czosnku i cytryny. Zróbcie go więc w ten sposób.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • ćwiartki z kurczaka

    3 sztuki
  • czosnek

    3 ząbki
  • cytryna

    1 sztuka
  • posiekane listki tymianku

    1 łyżeczka
  • sos sojowy jasny

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • olej rzepakowy

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Każdą ćwiartkę przecinamy na wysokości stawów, doprawiamy solą i pieprzem.

Do miski wlewamy olej i sos sojowy, wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek, pokrojoną w mniejsze kawałki cytrynę (można z niej wcześniej wycisnąć sok do marynaty) i gałązki tymianku. Marynatą zalewamy kawałki kurczaka i odstawiamy przynajmniej na godzinę.

Mięso razem z marynatą wrzucamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i pieczemy w 180 stopniach około 45 minut (w połowie pieczenia można kurczaka obrócić). Po tym czasie pieczemy już bez przykrycia, do zrumienienia i do momentu aż mięso odchodzi od kości.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat